Nörttitytöt

tahtiin_kirjoitettu_virhe_julisteJosh Boonen ohjaama elokuva Tähtiin kirjoitettu virhe (The Fault In Our Stars) sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 6.6.2014 ja saapuu Suomen elokuvateattereihin 11.7.2014. Tämä nuorille suunnattu elokuva on tehty yhdysvaltalaisittain pienellä budjetilla ja sen pääosissa nähdään Shailene Woodley, Ansel Elgort ja Nat Wolff. Elokuva kertoo Hazelista ja Gusista, kahdesta sarkastisesta ja omalaatuisesta teinistä, jotka tapaavat toisensa ja rakastuvat. Poikkeuksellisen heidän tarinastaan tekee kuitenkin se, että Hazel sairastaa parantumatonta syöpää ja kulkee kaikkialle happisäiliön kanssa, Gus vitsailee jalkaproteesistaan ja pari tapasi toisensa syöpäsairaiden nuorten tukiryhmässä.

Tästä epätyypillisestä nuortenelokuvasta on Yhdysvalloissa tullut poikkeuksellinen ilmiö ja se on kerännyt joukoittain kehuvia arvioita. Ensi-iltaviikonloppunaan elokuva päihitti lipputuloissa samaan aikaan teattereihin tulleen Tom Cruisen tähdittämän Edge of Tomorrow‘n. Ennen virallista ensi-iltaa ympäri Yhdysvaltoja järjestettiin The Night Before Our Stars -erikoisnäytöksiä elokuvan faneille. Mutta mistä elokuvan suosio on peräisin ja miksi sillä oli innokas fanijoukko odottamassa jo ennen ensi-iltaa? Menestystarina ei ole ehkä se kaikkein tyypillisin, tai ainakin sitä on ulkopuolisten ollut mahdollista seurata poikkeuksellisen läheltä.

Tähtiin kirjoitetun virheen traileri.

Pitkä ja vaikea alku

Tähtiin kirjoitettu virhe perustuu John Greenin samannimiseen kirjaan. Green on menestynyt yhdysvaltalainen kirjailija ja Tähtiin kirjoitettu virhe on hänen kuudes ja toistaiseksi viimeisin kirjansa, joka julkaistiin Yhdysvalloissa tammikuussa 2012. Green kirjoittaa realistista nuorille aikuisille suunnattua proosaa, jossa käsitellään monia nuortenkirjallisuudelle tyypillisiä teemoja, kuten aikuistumista ja ihmissuhteita. Hänen kirjansa ovat keränneet varsin paljon positiivista huomiota alusta alkaen ja Greenin esikoisteos Looking for Alaska palkittiin arvostetulla Michael L. Printz -palkinnolla vuonna 2006. Myös muut Greenin teokset ovat voittaneet erinäisiä palkintoja.

Vaikka kyseessä on kuudes Greenin kirjoista, hän on kertonut tarinan saaneen alkunsa jo aikana, jolloin hän työskenteli opiskelijapastorina lastensairaalassa kauan ennen ensimmäisen kirjan julkaisua. Green halusi kirjoittaa kuolemansairaista lapsista, mutta useista yrityksistä huolimatta ei saanut tarinaa toimimaan haluamallaan tavalla. Green muun muassa yritti kirjoittaa itsensä kaltaisen opiskelijapastorin näkökulmasta tarinaa sairaalasta salaisiin kerhotapaamisiin karkaavista syöpäsairaista lapsista. Lopulta kuitenkin vasta ystävystyminen parantumattomasti syöpäsairaan, viisitoistavuotiaan Esther Earlin kanssa antoi Greenille eväät tarinan kirjoittamiseen.

Jotta voimme puhua tästä muutoksen tehneestä ystävyydestä, pitää ensin puhua Greenin toisesta ammatista. Kirjailijanuran ohella Green on noussut maineeseen Youtube-videoiden tekijänä. Vuodesta 2007 alkaen John Green on veljensä Hankin kanssa tehnyt Youtube-videoita Vlogbrothers-kanavallaan. Kanava sai alkunsa veljesten toisilleen lähettämistä videoista, joka oli heidän (lähes) ainoa kommunikointitapansa vuoden ajan.

Pääasiassa Vlogbrothers-kanavalla julkaistaan kanavan nimen mukaisesti ensisijaisesti vlogeja monista eri aiheista. Niiden ohella kanavan suosioon on vaikuttanut myös Hank Greenin kanavalla julkaisema musiikki, joka usein käsittelee erilaisia nörttiaiheita, kuten Harry Potter -kirjasarjaa. Greenit kuuluvatkin niihin ensimmäisen polven Youtube-tekijöihin, jotka jo varhain alkoivat kerätä huomiota. He ovat vuosien varrella keränneet merkittävän seuraajakunnan, joka kutsuu itseään Nerdfightereiksi. Nerdfighter-yhteisöstä ja sen eri haaroista riittäisi kirjoitettavaa kokonaisen blogikirjoituksen verran, mutta tässä yhteydessä on olennaista tietää, että yhteisö on laaja, koostuu suurelta osin nuorista ja nuorista aikuisista ja sillä ja Harry Potter -faniyhteisöllä on paljon yhteisiä jäseniä.

Juuri tämän Harry Potter -ja Nerdfighter-yhteisöjen tiiviin yhteyden ansiosta Green alkujaan tapasi Esther Earlin. John Green on kertonut heidän tavanneen ensimmäisen kerran wizard rock -konsertissa, jossa Hank Green oli esiintymässä. Earl oli aktiivinen jäsen Nerdfighter-yhteisöstä ja oli solminut sen kautta monia ystävyyssuhteita. Vuonna 2010 Earl kutsui useita näistä ystävistä, mukaan lukien John Greenin, luokseen käymään Make a Wish foundationin rahoituksen turvin. Myöhemmin samana vuonna Earl kuoli syövän aiheuttamiin komplikaatioihin.

John Green puhuu Esther Earlistä tämän kuoleman jälkeen.

Green kertonut olleensa äärimmäisen surullinen ja myös vihainen Earlin kuoleman jälkeen. Hän on kuitenkin sanonut myös, ettei koskaan olisi voinut kirjoittaa Tähtiin kirjoitettua virhettä, jos ei olisi tutustunut Earliin. Green onkin puhunut paljon siitä, miten meillä on usein tapana kuvitella sairaat ihmiset, etenkin sairaat lapset joksikin toiseksi, emmekä näe heitä samaan tapaan normaaleina ihmisinä kuin itsemme. Earl auttoi Greeniä näkemään, että myös lyhyet ja sairauden osaltaan hallitsemat elämät voivat olla täysiä elämiä, ja kirjoittamaan juuri tästä aiheesta. Green on kuitenkin kaikissa vaiheissa korostanut, että vaikka Earlin ja Hazelin hahmon välillä onkin tiettyjä yhtäläisyyksiä, ei Hazel missään tapauksessa ole Esther Earl.

Syöpätarinastako hittikirja?

Greenin kirjoilla oli jo ennen Tähtiin kirjoitettua virhettä oma uskollinen fanikuntansa, johon kuului niin Greenin Youtube-seuraajia kuin muutoin Greenin kirjat löytäneitä. Vaikka kaikki Greenin kirjat ovat menestyneet varsin hyvin, ei mikään niistä kuitenkaan ole yltänyt lähelle Tähtiin kirjoitetun virheen menestystä. Harva myöskään olisi osannut vuotta ennen Tähtiin kirjoitetun virheen julkaisua ennustaa, että seuraava nuortenkirjamaailman superhitti on syöpää sairastavista teineistä kertova teos.

Kirjan odottamaton menestys alkoi kuitenkin jo ennen sen julkaisua. Kun kirjan ennakkotilaukset alkoivat kesällä 2011, nousi se sekä Amazonin että Barns & Noblesin bestsellerlistojen kärkeen. Kesäkuussa 2011 Green julkaisi videon, jossa kertoi aikovansa kirjoittaa nimikirjoituksen jokaiseen ensimmäisen painoksen kirjaan, mikä entisestään lisäsi ennakkotilausten määrää. Käytännössä kaikki kirjan ennakkoon itselle tilaavat saisivat nimikirjoituksella varustetun niteen. Green kirjoitti lopulta nimensä yhteensä 150 000 kirjan etusivulle ennen kirjan julkaisua.

Myös Greenin kirjoja alusta alkaen julkaissut Penguin-kustantamo vaikuttui kirjan huimasta ennakkomenestyksestä ja päätti aikaistaa kirjan toukokuulle aiottua julkaisua tammikuulle 2012. Kannen suunnittelijaksi Penguin palkkasi Rodrigo Corralin, jonka Green sanoi suunnitelleen monet hänen suosikkikansistaan. Green oli itse erittäin otettu, että Rodrigo Corral suunnitteli hänen kirjansa kannen, ja puolusti sitä runsaasti, kun fanien oli aluksi vaikea sulattaa tätä epätyypillistä nuortenkirjan kantta. Lopulta kuitenkin myös fanit oppivat hyväksymään ja rakastamaan kantta.

Video, jossa Green julkaisee Tähtiin kirjoitetun virheen kannen.

Ennakkomyynnin menestyksen lisäksi kirjan myyntimenestys myös julkaisun jälkeen oli jotain varsin poikkeuksellista nykyisillä kirjamarkkinoilla. Kirja nousi New York Timesin bestsellerlistan kärkeen peräti seitsemäksi viikoksi ja ensimmäisen vuoden aikana kirjaa myytiin lähes miljoona kappaletta. Kirjakriitikoilta kirja keräsi erittäin positiivisia arvioita. Tähtiin kirjoitettu virhe on myös käännetty useille kielille ja se on ensimmäinen John Greenin teos, joka on suomennettu.

Kirjasta valkokankaalle

Hyvin pian kirjan julkaisun jälkeen alkoi internetissä levitä tieto siitä, että kirjan elokuvaoikeudet olisi myyty FOX 2000 -tuotantoyhtiölle. Myös Green vahvisti tiedon, mutta yritti samalla rauhoitella seuraajiensa innostusta asian suhteen. Greenillä näet oli aiempaa kokemusta vastaavasta tilanteesta. Myös hänen esikoisteoksensa Looking for Alaskan elokuvaoikeudet oli aikoinaan myyty Hollywood-tuotantoyhtiölle, mutta vaikka elokuvalle oli kirjoitettu käsikirjoitusta niin Greenin kuin muidenkin toimesta, ei projekti ollut koskaan toteutunut. Tällä kertaa projektin takana oli kuitenkin riittävästi innostusta ja määrätietoisuutta ja sen kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2013.

Oikeuksien myynnin jälkeen John Greenillä ei ollut mitään virallista roolia elokuvan tuotannossa, mutta elokuvan tuotantotiimi halusi pitää hänet mukana prosessissa. Green oli mukana esimerkiksi elokuvan roolituksessa ja pääosan esittäjä Shaileen Woodley jopa kirjoitti Greenille kirjeen roolia hakiessaan, vaikkei Greenillä mitään päätösvaltaa asiassa ollutkaan.

Green oli mukana myös elokuvan kuvauksissa. Alkujaan hänen oli tarkoitus ottaa osaa kuvauksiin vain viikko tai kaksi, mutta prosessi veti hänet niin voimakkaasti mukaansa, että lopulta hän oli läsnä lähes koko kuvausten ajan. Green on ilmaissut tunteneensa suurta yhteenkuuluvuutta tuotantotiimin kanssa ja kuvasi kuvauspaikoilla myös useita Youtube-videoita, joissa esiintyivät useat elokuvan näyttelijät ja tuotantotiimin jäsenet.

John Green elokuvan kuvauksissa.

Kuvausten päätyttyäkin Green on ollut aktiivisesti mukana elokuvan markkinoinnissa, vaikka hänellä ei ole ollut siihen mitään velvollisuutta. Hän on muun muassa käynyt yhdessä pääosan esittäjien kanssa markkinointikiertueella ympäri Yhdysvaltoja, antanut haastatteluja lukuisille medioille ja Youtube-kanaville sekä osallistunut The Night Before Our Stars -erikoisnäytösten livestream-osioon. Green on kuitenkin todennut, että ei olisi tehnyt mitään tästä, ellei hän todella uskoisi elokuvaan ja pitäisi siitä erittäin paljon.

Elokuvamaailman mullistaja?

John Greenin vlogi elokuvan ensi-illasta

Kuten kirjoituksen alussa jo totesin, on Tähtiin kirjoitettu virhe otettu Yhdysvalloissa erittäin hyvin vastaan. Niin kriitikot kuin kirjan fanitkin ovat ylistäneet elokuvaa ja se oli avausviikonloppunaan parhaiten lippuja myynyt elokuva, vaikka sitä ei ehkä moni olisi arvannut. Erityisesti elokuvaa on kehuttu sen suoruudesta ja uskollisuudesta alkuperäisteokselle. Tähtiin kirjoitettu virhe onkin harvinainen pienen budjetin menestyselokuva, jonka kaltaista ei ole nuorten markkinoilla nähty vuosiin.

Ilmaan onkin heitetty jo kysymys siitä, miten tämän elokuvan menestys vaikuttaa nuorten elokuvien tarjontaan tulevaisuudessa. Monet ovat ennustaneet, että Tähtiin kirjoitettu virhe on se elokuva, joka kääntää nuorille suunnattujen elokuvien fokuksen pois eeppisistä suuren budjetin scifi- ja fantasiaelokuvista, joiden vyörytys alkoi Harry Potter -elokuvien myötä. Aika näyttää, pitävätkö nämä ennustukset paikkansa. Se on kuitenkin varmaa, että elokuva on tehnyt sen, mihin vain harva kirjaan perustuva elokuva pystyy: se on voittanut puolelleen kirjan fanikunnan lähes poikkeuksetta.

Tähtiin kirjoitettu virhe elokuvateattereissa 11.7.

Tämän kirjoituksen kirjoittaja ei ole nähnyt elokuvaa – vielä.