Nörttitytöt
“Tonari no Totoro, To-to-ro!” raikaa Helsingin Kruunuhaassa sijaitsevassa kerhohuoneessa keskiviikkoiltaisin. Kuoronjohtaja Aurora Tulilaulu avustaa yhtä ääniryhmää pianolla kuoron laulaessa 80-luvun animeklassikkoa. Kuoron nimi on Unreality ja sen teemana on peli-, leffa- ja animemusiikki. Ryhmä alotti helmikuussa ja on harjoitellut keskimäärin vain joka toinen viikko. Silti takana on jo ensimmäinen esiintyminen.

 

kuoroesitys

Aurora Tulilaulu esittelee kuoron yleisölle, kuva: Wen Hao Chen

Kuoron jäsenet

Laulajat on löydetty puskaradiolla. Osa tuntee toisensa entuudestaan yliopiston osakuntien kuorojen kautta, mutta suurin osa on uskaltautunut mukaan yksittäisen kaverin vetäessä hihasta. Useimmilla on ainakin vähän kuoro- tai pienyhtyetaustaa, mutta toisilla aiempi kokemus ei ole koulun musiikintunteja kummempi. Yhteistä on se, että treeneihin mennään innokkaalla asenteella ja pilke silmäkulmassa. Juomatauoilla rupatellaan huumorin kukkiessa.

Lähes kaikki Unrealityn laulajat ovat joko Helsingin yliopiston opiskelijoita tai sieltä valmistuneita. Tähän ei ole varsinaisesti tähdätty, vaan on seurausta siitä, että laulajat ovat kutsuneet ihmisiä mukaan kaveripiiristään. Nuorin laulaja on 20-vuotias, vanhin 33-vuotias. Muuta ikärajaa ei silti ole kuin täysi-ikäisyys. Olisihan varsin harmillista, jos esimerkiksi kuoroesiintyminen jäisi väliin vanhempien kieltäessä reissuun osallistumisen!

Lauluvalikoima

Samanhenkiselle kuoropoppoolle on helppo valita uusia kappaleita. Eniten rajoituksia aiheuttaakin valmiiden neliäänisten kuoronuottien löytäminen kuoron teemaan sopivista lauluista. Joissain tapauksissa nuotti on löydetty, mutta siinä on ollut parantamisen varaa. Tällöin kuoron taiteellinen johtaja Tomi Jylhä-Ollila on saattanut kirjoittaa pitkiä pätkiä kokonaan uusiksi. Kappaleet ovat valikoituneet siten, että kuoronjohtajat ovat löytäneet sopivia kuoronuotteja ja joko ottaneet ne suoraan mukaan tai järjestäneet jäsenäänestyksen. Tällä hetkellä Unreality keskittyy erityisesti animemusiikkiin, koska kuoron on tarkoitus syksyllä esiintyä Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma Traconissa.

Animemusiikin painottumisesta voisi kuvitella, että japani olisi laulujen yleisin kieli. Tällä hetkellä se on jännä kyllä latina! Unrealityn kielivalikoima on tällä hetkellä suomi, japani, swahili, latina ja pseudokieli.

Malja kädessä on hankala taputtaa

Ensimmäinen esiintyminen jännitti. Kukaan ei ollut harjoittelemisen alkaessa arvannut, että jo alle kahdeksan harjoituskerran jälkeen luvassa olisi keikka. Kun Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien opiskelijoiden ainejärjestö vietti vuosipäivää, pääsimme yhden kuoron jäsenen kautta esiintymään. Kuorolla oli siinä vaiheessa vasta kolme kappaletta esityskunnossa, ja vielä juuri ennen yleisön eteen kävelemistä kävimme läpi lauludynamiikkoja.

Esitys meni vasta pari päivää ennen esitystä nimensä saaneelta Unrealityltä hienosti, vaikka näin kuoron jäsenenä itse niin sanonkin. Laulunjohtajina toimineet Tomi ja Unrealityyn viime tingassa mukaan hypännyt Hannu Niemi ohjasivat kuoroa energisesti ja varmalla otteella. Esitys vain tuntui loppuneen aivan liian nopeasti, sillä kolme laulua oli pian laulettu. Poistuimme paikalta vallitsevan hiljaisuuden hämmentäminä, kunnes tajusimme että yleisölle oli jaettu alkumaljat juuri ennen esitystämme. Kukaan ei ollut voinut taputtaa riskeeraamatta juomien läikkymistä iltapuvuille! Onneksi katsojien ilmeet antoivat rohkaisevaa palautetta hiljaisuudesta huolimatta.

Mukaan laulamaan

Unreality rekrytoi jälleen uusia laulajia – erityisesti sopraanoja kaivataan lisää. Ideaalitulokkaalla on jo vähän kuorotaustaa, sillä repertuaarissa on tällä hetkellä seitsemän kappaletta. Vähintään pitää olla hyvä sävelkorva, ja tulokkaan on oltava valmis näkemään vähän vaivaa opetellakseen kappaleet. Harjoittelua onneksi helpottavat midit, joita on saatavilla lähes joka kappaleesta. Sisäänotto on auki kesäkuun alkupuolen.

Jos haluat mukaan, laita Auroralle viestiä mahdollisimman pian: tulilaulu@gmail.com

 

sopraanoja

Sopraanot harjoittelevat stemmaansa, kuva: Paula Gómez Gómez