PyramidRising2 Kansikuva

(Kuvituksena käytetty ruutukaapauksia pelistä.)

Alustat: iOS, Android, PC, Mac
Testattu: iOS (iPhone 4S)
Kehittäjä: BlooBuzz
Julkaisija: Big Fish Games
Genre: ajanhallintapeli
Ikäraja: 4+ (iTunesin mukaan)

Olipa kerran egyptologian opiskelija, jolla oli liikaa kotiläksyjä ja liian vähän tekosyitä olla tekemättä niitä. Siksi hän päätti selata AppStorea hakusanoilla “Ancient Egypt”. Mukaan tarttui yhtä ja toista sekä Pyramid Rising 2 -niminen peli, joka mainosti, että pelissä rakennetaan muinaisen Egyptin hienoimpia monumentteja.

Odotukseni Pyramid Risingin suhteen eivät olleet korkealla vaikka peli näyttikin ulkoisesti ihan hyvältä. Mutta kautta Osiriksen haudan, peli osoittautuikin aivan loistavaksi!

PyramidRising2 Läpi meni 1

Läpi meni!

Pyramid Rising 2 on ajanhallintapeli, jossa pelaajan tarkoituksena on täyttää kunkin kentän tavoitteet rakentamalla taloja, kaivamalla kultaa ja kiveä, käymällä kauppaa, ryöstämällä sarkofageja ja välttelemällä niistä nousevia muumioita. Pelaajan apuna on työläisten joukko, joilta kirjurit keräävät veroja ja käyvät kauppaa ja työmiehet hoitavat kaiken muun. Työmiesten toimintaa voi nopeuttaa ostamalla näiden alle joko kamelin tai elefantin, joiden selästä uskaltaa hätyytellä myös teitä tukkivia krokotiileja.

Pyramid Rising 2:ssa on osattu hyödyntää hyvin peli teemaa eli muinaista Egyptiä. Pelin tavoitteet ja miten niihin pääsee tuntuvat loogisilta. Tarvitsetko enemmän voimaa? Hanki kameli tai elefantti. Ne myös juoksevat nopeammin, joten työskentelet nopeammin. Tosin egyptologian opiskelijana voisin huomauttaa, että kameli saapui Egyptiin muistaakseni vasta 1100 jaa, mutta se olisi jo vähän pikkumaista. 😉 Egyptologina myös viehätti se, että ensimmäisen tehtäväkokonaisuuden aikana pelissä matkataan Niiliä pitkin ja matkan varrella pysähdytään monissa merkittävissä historiallisissa kaupungeissa. Vaikka pelin tehtävät eivät sinänsä noudata mitään oikeaa historiallista logiikkaa tai tapahtumaketjua niin pienillä yksityiskohdilla pelissä on luotu “aito” muinaisen Egyptin tuntu.

Pyramidrising2 Taktiikkakenttä

Tämän kentän läpi pääsemiseksi pitää keksiä missä järjestyksessä piilotetu aarteet pitää avata ja katukauppiaiden kanssa tehdä kauppaa.

Pyramid Rising 2 on hyvin haastava peli, joka vaatii pelaajalta hoksottimia ja rohkeutta kokeilla uusia keinoja kenttien ratkaisemiseksi. Aina verovaroja tuottavan talon rakentaminen ei olekaan se paras tapa saada rahaa tiukassa aikarajassa vaan rahat kannattaakin hankkia myymällä kivet torilla. Monissa kentissä pelaajan tulee myös oppia missä järjestyksessä asiat kannattaa tai pitää tehdä, jotta kentän pääsee läpi. Pahimmassa tapauksessa, jos siirtojaan ei mieti tarkkaan läpi, voi käydä niin, että sillan rakentamiseen tarvittavat kivet tuleekin vahingossa myytyä katukauppiaalle. Monasti kentän läpipääsy vaatii useamman yrityksen ennen kuin paras lähestymistapa kenttään löytyy. Onneksi peliin on myös tehty läpipeluu-ohjeita, sillä välillä peli etenee niin tiukkaa tahtia ettei pelaaja meinaa pysyä mukana.

Tähän liittyen Pyramid Rising 2 on vaarallinen peli, joka aiheuttaa ajan mustia aukkoja pelaajalleen. Olen ajanut kotipysäkkini ohi uppouduttuani liiaksi haastavaan kenttään. Olen myös kadottanut muutamia tunteja tähän peliin ihan huomaamattani kun olen ajatellut ihan vain pari kenttää pelata. Pelissä näet käy niin, että vaikka kentän kultaraja on vain noin kolmen minuutin kohdalla, tulee kenttää pelattua putkeen useampi kerta. Aluksi pari kertaa, jolloin vielä opettelet kenttää, miettien missä järjestyksessä asiat kannattaa hoitaa. Sitten muutama kerta kun olet mielestäsi keksinyt täydellisen taktiikan ja kulta jää harmittavasti kiinni 10 sekunnista. Sitten taktiikan parantelua. Sitten palaamista edelliseen taktiikkaan. Ja sitten salaisen aarrearkun huomaaminen, jonka olit unohtanut avata, ja sitten kenttä meneekin helposti läpi eikä aikaa mennyt kuin tunti! Ja kun kentän on vihdoin päässyt läpi, siitä saa sellaisen onnistumisen tunteen, että ennen kuin huomaatkaan oletkin jo käynnistänyt seuraavan kentän eikä sitä tietysti viitsi jättää kesken ennen kuin on keksinyt miten…

Onko peli rahanahne?

Pyramid Rising 2 on saatavilla ilmaiseksi ainakin iOS:lle, mutta PC:lle ja Macille ostettuna se maksaa rahaa joskin pelistä on tarjolla tunnin pituinen ilmainen demoversio.

Pyramidrising2 Bonuksia

Erikoisvoimista saa myös vinkin siihen, mihin missäkin kentässä kannattaa panostaa. Tässä puiden kasvattaminen on avainasemassa.

Ilmaispeliversiossa pelin kaikki kentät aukeavat automaattisesti kunhan edistyt pelissä tarpeeksi pitkälle. Rahaa peli tekee sillä, että kenttien läpipääsyä helpottamaan pelaaja voi ostaa erilaisia poppavoimia. Nämä voimat vaihtelevat kentästä riippuen ja olen ollut huomaavinani ettei pelin tarjoamilla kolmella voimalla tee mitään – paitsi sillä kaikkein kalleimmalla voimalla. Turha siis hukata rahojaan niihin halvempiin voimiin. Tosin olen myös huomannut sen, että aivan paria kenttää lukuunottamatta jokainen kenttä on mahdollista päästä läpi ilman erikoisvoimia. Lisäksi usein nuo erikoisvoimat ovat yleensä niin onnettomia, että ellet ole ihan siinä hilkulla, että pääsisit kentän parhaalla arvosanalla läpi, ei niistä ole apua. Lisäksi, koska peli antaa pelaajalle vaihtelevan määrän rahana käytettäviä skarabeuksia joka päivä ilmaiseksi sekä pelin edetessä, en ole ainakaan itse huomannut tarvitsevani oikeaa rahaa tämän pelin pelaamiseen vaikka olen pelannut lähes kaikki pelin kentät läpi kultaa voittaen. Mutta monta kertaa se kulta on ollut kiinni yhdestä sekunnista.

Olkaa siis varoitettuja, Pyramid Rising on todella vaativa peli, joka vaatii pelaajaltaan kaiken keskittymisen. Tämä peli ei siis sovi bussipysäkillä pelattavaksi, sillä et tule huomaamaan bussia ennen kuin se ajaa ohitsesi. (Nimim. Kok. on.)

Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin

Pyramid Rising 2:n ainoat huonot puolet liittyvät sen bugisuuteen. Itse peli toimii oikein hyvin, mutta on pikkaisen ärsyttävää, että joka kerta kun pelin käynnistää, peli ilmoittaa sinulle yksitellen kaikki achievementit, jotka olet pelissä avannut – koskaan! Se on aika pitkä lista achievementtejä odoteltavaksi. Lisäksi pelikenttään piilotettujen aarrearkkujen kohdalla on jokin virhe, sillä joskus peli ei tunnista vaikka miten yritän valita arkun. Joskus koko kentän joutuu sen vuoksi aloittamaan alusta kun homma ei etene kun et saa aarrearkkua auki. Lisäksi pariin kertaan peli on kaatunut kesken kentän. Kerran näin tapahtui kun olin käyttänyt skarabeuksia erikoisvoimaan ja pelin kaatumisen seurauksena “menetin” käyttämäni skarabeukset saamatta niistä kuitenkaan vastinetta. Se vähän harmitti.

PyramidRising2 Läpi meni 2

Jee, kultaa ihan viime sekunnilla! \o/

Bugeja enemmän Pyramid Rising 2:ssa harmitti kuitenkin se, että erityisesti ensimmäisen tehtäväkokonaisuuden aikana peli yritti suoraan sanottuna huijata spämmäämään pelaajan omaa Facebook-seinää mainoksillaan. Ei riittänyt, että pelille sanoi heti alkuun, etten halua nähdä sen viestejä seinälläni. Jokaisen kentän jälkeen peli yritti huijata minulta luvan spämmäykseen ja valitettavasti myös onnistui siinä. Paitsi, että kenttien lopussa on share-nappula, joka näyttää nopealla vilkaisulla eteenpäin-nappulalta, lisäksi kentän lopetusruudussa on joskus rasti ruutuun “Auto-share” ja joskus “Do not auto-share” ja päivittäisten ilmaisskarabeusten alapuolella ihan pikkuriikkisenä Facebookin logo ja sen vieressä rasti ja taas menee spämmiä seinälle. Suosittelenkin, että muokkaatte Facebookin omista asetuksista Pyramid Risingin asetukset siten, että jos peli onnistuu spämmäämään seinäänne vain te itse näette kyseiset viestit. Ja siis eihän se mitään, että joskus joku mainos livahtaa, mutta jos kentän pituus on kolme minuuttia niin kolmen minuutin välein tuleva uusi spämmi on pikkuisen liikaa. _Onneksi_ tämä on ongelmana tosiaan vain ensimmäisen tehtäväkokonaisuuden aikana ja sen jälkeen peli höllää mainostusintoaan.

Loppusanat

Ja he elivät elämänsä onnellisina yhdessä bussipysäkillä bussia ikuisesti odotellen ja läksyt tekemättä. Sen pituinen se.

Tiivistelmä

+ Loistava, haastava, selkeä ja looginen ajanhallintapeli
+ Loistava teema! Egyptologi tykkää!

+/- Tempaisee mukaansa aiheuttaen riippuvuutta ja oikean maailman ajanhallinnan menetystä

– Piilotettujen aarteiden valitseminen ei aina tahdo onnistua niin millään
– Peli bugittaa, mutta onneksi varsinainen peli toimii
– Yrittää huijata Facebook-spämmäämään 🙁

Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

*****
Peli on arvostelijan itse hankkima.