Boxshot Wizard file used for creating global boxshotsAlustat: Xbox 360
Kehittäjä: Lionhead Studios
Julkaisija: Microsoft Studios
Genre: Roolipeli
Ikäraja: 16

Fable Anniversary on paranneltu uudelleenjulkaisu Fable-sarjan ensimmäisestä pelistä, joka oli nimeltään yksinkertaisesti Fable. Alkuperäinen peli julkaistiin kymmenen vuotta sitten, vuonna 2004.

Uudistuneessa versiossa on paranneltu grafiikkaa sekä käyttöliittymää ja lisätty mahdollisuus tallentaa missä vaiheessa tahansa. Koska alkuperäinen peli oli tehty ensimmäiselle Xboxille, siitä tietenkin puuttuivat saavutukset eli achievementit. Nyt nekin on lisätty ja pelistä on mahdollista saada täydet 1000 pistettä pelitiliäsi koristamaan. Mukana on myös vuonna 2005 julkaistun Fable: The Lost Chapters -julkaisun lisäsisältö.

Näiden uudistusten lisäksi peliin on lisätty mahdollisuus käyttää Xbox Smartglass -applikaatiota. Sen avulla pystyy kätevästi tutkailemaan pelin karttaa sekä vertailla uutta ja vanhaa grafiikkaa toisiinsa.

Perusfantsua ja brittihuumoria

fable1Pelin perusjuoni on tuttu kaikille fantasiaa edes joskus lukeneille. Päähenkilö on nuori maalaispoika, jonka kotikylän pahikset tuhoavat. Poika itse säästyy ja hänet pelastaa vanha Sankari nimeltä Maze.

Mies vie pojan Sankareiden kiltaan, jossa pojasta varttuu vuosien varrella Sankari itsekin. Nuoren miehen on aika siis tehdä urotöitä ja samalla hän saa tietää perheensä kohtalosta. Lopulta hänen on kohdattava myös pelottava arkkivihollisensa: roisto joka poltti hänen kylänsä.

Mekaniikaltaan Fable on myös hyvin perinteinen tietokoneroolipeli: sivutehtäviä voi tehdä tai olla tekemättä ja pelin pääjuoneen liittyvät tehtävät pitää tehdä järjestyksessä. Tehtävistä saa rahaa ja kokemuspisteitä, joita voi käyttää ostoksiin ja kykyjen kehittämiseen. Taistelut voi hoitaa miekalla, magialla tai jousella. Pelaajalle esitetään myös selkeitä vaihtoehtoja hyvän ja pahan välillä ja valinnat vaikuttavat siihen, miten muut hahmoosi suhtautuvat.

Mikä saa Fablen (sekä muut sarjaan kuuluvat pelit) erottumaan edukseen muista roolipeleistä, on sen brittihuumori. Huumori näkyy niin teoissa, keskusteluissa kuin achievementeissäkin. Pikkupoikaa kiusaavan ääliön saa häipymään pieraisemalla, tavernassa voi juoda niin kauan että oksentaa ja Oakvalen kylässä voi osallistua kananpotkimiskilpailuun. Useisiin tehtäviin saa lisähaastetta sekä mainetta, jos ne hoitaa ilman vaatteita, Iso-Britannian lipun kuvalla varustetut alushousut vain vilkkuen.

Oma henkilökohtainen suosikkini pelissä ovat demoniovet. Ympäri Albionin valtakuntaa voi löytää demoniovia, jotka avautuvat vain jos Sankari osaa ratkaista ovien esittämän arvoituksen ja toimia ratkaisun mukaan. Esimerkkinä eräs ovi suostuu avautumaan vain toimimalla seuraavan ohjeen mukaan: “Stop being a slave to public perception, and treat yourself. Pies, meat, beer, anything; but lots of it! Eat yourself large, and you’ll be welcome here!

Ovien takaa löytyy yleensä jonkinlainen aarre, joka on kätketty kauniiseen maisemaan tai huoneeseen. Välillä aarre on isompi, välillä taas hyvinkin vaatimaton. Hauskinta on kuitenkin keksiä vastaus arvoitukseen ja saada ovi auki.

Smartass

Fable Smartglass

Kuva: Elisa Wiik

Koska en itse omista tablettia tai tarpeeksi älykästä puhelinta, lainasin anopiltani tabletin muutamaksi päiväksi kokeillakseni Smartglass-applikaatiota. Siinä missä pelin kartta täydentyy sitä mukaa kun Sankari seikkailee, on tabletin kautta nähtävissä kartan kaikki pisteet kerralla.

Kartan voi vaihtaa myös tarkemmaksi paikkakohtaiseksi näkymäksi, joka näyttää päähahmon lähellä olevat aarrearkut, demoniovet sekä polut. Tietyissä kohdissa voi myös näpäyttää kameraikonia, joka paljastaa pelaajalle miltä kyseinen paikka näytti alkuperäisessä pelissä. Näin pelaaja voi itse havaita miten grafiikka, valaistus ja väritys on parantunut.

Itse pidin kovasti Smartglassin tuomista lisäominaisuuksista. Kartalla näkyi hahmoni liikehdintä kasvoikonin muodossa reaaliajassa, joten karttaa oli kätevä pitää silmällä pelatessa. Paikkoja ei tarvinnut nuohota aarrearkkuja etsien, kun niiden paikat näkyivät kartalla. Ja jos halusi mennä vain nopeasti jonkin alueen läpi vihollisia väistellen, se onnistui kartan kanssa hyvin helposti. Onhan pelissäkin pikkuriikkinen paikkakohtainen kartta näkyvissä ruudun oikeassa yläreunassa, mutta se on niin pieni ettei siitä oikeastaan ole paljon apua. Hauskaa oli myös vertailla vanhoja näkymiä uusiin näkymiin.

Naishahmot, suhteet ja seksuaalisuus

fable3Päähahmon sukupuolta ei ikävä kyllä voi valita, se on automaattisesti miespuolinen. Onneksi tämä asia korjattiin jo heti seuraavassa sarjan pelissä.

Sankarin kanssa Killassa opiskelee samaan aikaan Whisper-niminen tyttö, jonka kanssa sankarimme joutuu tuon tuostakin kilpasille. Häntä vastaan voi mitellä taitojaan Killan mailla sekä eräässä sivutehtävässä. Itse en pitänyt ollenkaan Whisperin hahmosta, vaikka syy käytökseen kylläkin selviää. Hän oli liian koppava ja aina yrittämässä päihittää päähenkilöä.

Pelissä voi liehitellä sekä naisia että miehiä ja kummankin sukupuolen kanssa voi mennä naimisiin. Häiden jälkeen puolison kanssa voi harrastaa seksiä, mutta jälkeläisiä tässä pelissä ei synny. Puoliso kannattaa pitää myös tyytyväisenä, sillä onneton puoliso voi pettää tai haluta avioeron. Samaan aikaan voi olla jopa viiden hahmon kanssa naimisissa.

Pelistä löytyy myös bordelli, jonka erilaisia ilotyttöjä voi vapaasti kokeilla, kunhan niistä maksaa. Suorittamalla sivutehtävän pelaaja voi joko pitää bordellin toiminnassa tai muuttaa sen naisten turvakodiksi sekä vapauttaa ilotytöt ammatistaan.

Lopuksi

Itse pidin kovasti pelistä ja voin suositella sitä sekä Fable-neitsyeille että vanhoille konkareille. Uusi versio ei ole mielestäni mitenkään turha, sillä kosmeettisen parantelun lisäksi siinä on paljon uusia ominaisuuksia vanhaan peliin verrattuna.

Itselleni tämä oli ensikosketus sarjan aloittaneeseen peliin ja viihdyin hyvin sen äärellä. Aiemmin olen pelannut sarjasta vain kolmosen läpi, mutta ns. väärässä järjestyksessä peliin tutustuminen ei haitannut ollenkaan. Monissa arvosteluissa on parjattu kankeita valikoita ja kontrolleja ja kyllähän niiden opettelussa vierehtää tovi jos toinenkin. Minun peli-iloani ne eivät silti pilanneet.

Tiivistelmä:

+ huumori
+ seksuaalisuuden monipuolisuus
+ hassut sivutehtävät

– ei mahdollisuutta vaikuttaa päähahmon sukupuoleen
– Whisperin ärsyttävyys
– Pääjuoni perusfantsua

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

*****
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.