ACS kansikuva

(Kuvituksena käytetty ruutukaappauksia pelistä.)

Alustat: iOS, Android, Facebook
Testattu: iOS (iPhone4S)
Kehittäjä: ATGames
Julkaisija: Chillingo (iOS), Noodlecake Studios (Android)
Genre: puzzle
Ikäraja: 4+ App Storessa

Kieltolaki on astunut voimaan! Sokerista, tuosta hampaiden ikuisuusvihollisesta, on tehty laitonta ja pimeä kauppa rehottaa. Karkkiaddiktit vaanivat joka kulmassa, ja poliisit tekevät vaahterasiirappiratsioita. Sokeririkollisuuden kansoittamassa kaupungissa on vain yksi, joka voi ratkaista kaupunkilaisten ongelmat – Sinä, kaupungin innokkain yksityisetsivä.

ACS Peruspuzzle

Perus puzzle-osuus. Yhdistellään suurennuslaseja ja muuta yksityisetsivätavaraa. Donitseilla houkutellaan tietysti poliiseja, tiirikoilla rikollisia.

Another Case Solved vaikuttaa aluksi aika perinteiseltä puzzle-peliltä, jossa pelaajalla on rajattu määrä siirtoja, joiden aikana hänen tulee kerätä tarpeeksi esimerkiksi jalanjälkiä, suurennuslaseja tai tiirikoita saadakseen vastaantulijoilta tarvitsemansa tiedot tapauksen ratkaisemiseksi. Ratkottuaan tarpeeksi lehdistä löytämiään tapauksia, yksityisetsivään ottaa yhteyttä joku kansalainen, jonka tapauksen ratkaisemiseen tarvitaan tavallista enemmän työtä. Tavallisen vihjeiden keräämisen lisäksi näiden vihjeiden avulla yritetään löytää piilopaikkoja kaupungilta, tutkitaan varastoalueita ja yksityiskoteja sekä yritetään tunnistaa rikollisia tuntomerkkien perusteella.

Bongasin Another Case Solved -pelin AppStoresta noin kuukausi sitten ja latasin sen kännykkääni, koska pidän puzzleista ja kyseisen pelin hieman film noir -tyylinen grafiikka vetosi minuun. Pelasin peliä noin viikon verran ja pidin sitä ihan mukavana pikkupelinä, mutta ehkä vähän turhan yksipuolisena, ja rupesin jo harkitsemaan sen poistamista, MUTTA SITTEN…

ACS Ajatuskupla

Yksityisetsivät eivät osaa pitää nokkaansa erossa poliisijutuista…

Tiedättehän, puzzle-pelien juonet ovat ihan blaa blaa. Ketä kiinnostaa. Minäkin olin naputellut hahmojen välisten keskustelujen ohi, mutta jostain syystä satuin lukemaan, mitä hahmot ruudulla puhuivat. Another Case Solved on AIVAN LOISTAVASTI KIRJOITETTU PELI! Jokaisen suuremman tapauksen alussa ja aikana päähenkilö ja asiakas käyvät noin neljän puhekuplan verran keskusteluja kerrallaan ja ne puhaltavat peliin sellaisen määrän eloa, että oksat pois! Jokaisella hahmolla on oma luonteensa. He ovat nokkelia sanoissaan. Heillä on historiaa, motiivit toimia ja tulevaisuudensuunnitelmia. Ja kaiken tämän käsikirjoittaja on onnistunut tunkemaan niin pieneen määrään tekstiä.

ACS Kuka myi siirapin

Arvaa kuka -pelin tapaan tunnistusrivistä karsitaan viattomat. Onko hän nainen? Onko hänellä mustat hiukset?

Eikä siinä vielä kaikki! Lisäksi tapauksen aikana käydyt keskustelut eivät ole irrallisia itse tapauksesta vaan ne saattavat jopa antaa vinkkejä tapauksen ratkaisemiseksi. Esimerkiksi tapauksen aikana asiakas on saattanut viitata rikolliseen englanniksi “she” ja – tuli ja leimahdus! – kun rikollinen pitää tunnistaa, hän myös on nainen! Myös ennen kaupunkitehtävää hahmot saattavat keskustella, että etsittävä henkilö on kenties hakeutunut hotelliin yöksi ja sieltä hänet lopulta löytääkin! En ole vielä kertaakaan huomannut, että hahmojen keskustelut olisivat ristiriidassa lopputulosten kanssa.

ACS Sherlock ja Casanova

Ohhoh, etsivältä menee kieli solmuun komean varkaan edessä.

Another Case Solvedissa on itse tapausten lisäksi myös suurempia juonia, jotka rakentuvat pikkuhiljaa tarinan edetessä. Myös itse etsivän ja muiden pelihahmojen väliset suhteet edistyvät. Herrasmies paljastuukin rikolliseksi, toinen rikollinen reiluksi kaveriksi, joka päätyy vankilaan suojellakseen päähenkilöä ja niin edelleen.

Siinä, missä aluksi hypin juonen yli päästäkseni puzzleihin, nykyään pelaan puzzleja päästäkseni etenemään juonessa.

Kun pelkät taidot eivät riitä…

Another Case Solvedissa pelaajan käyttöliittymänä on tämän toimistohuone. Toimiston lattialle ilmestyy lehtiä pienine tapauksineen ja arkistokaapista löytyvät isot juonta eteenpäin kuljettavat tapaukset. Lisäksi pelin edetessä päähenkilö voi ostaa saamillaan rahoilla (ja karkeilla) uusia huonekaluja ja koriste-esineitä huoneeseensa, jotka avaavat peliin lisää työkaluja, joiden avulla esimerkiksi tietojenkeruu-puzzlessa tietyt vinkit voi muuttaa toisiksi vinkeiksi (esim. jalanjäljet donitseiksi) tai joiden avulla voi alueita tutkiessa murtautua lukittuihin huoneisiin tai kulkea nopeammin uusiin huoneisiin ennen kuin aika loppuu.

Myös päähenkilöä voi muokata suhteellisen vapaasti ja parempi peili ja vaatepuu avaavat yhä uusia muokkausmahdollisuuksia.

ACS Nuclear woman and Nerds

Nörtit…

Pelin alussa myös etsivän sukupuolen pääsee valitsemaan ja päädyin itse valitsemaan hahmokseni naisen. Olen miettinyt, mitenköhän paljon pelikokemus muuttuisi, jos olisinkin valinnut pelihahmokseni miehen, sillä osa juonista tuntuu olevan selvästi vain naishahmolle kirjoitettuja. Pelissä on naisetsivälle kirjoitettu ainakin pieniä romanssinpoikasia, ja naispuolinen toimittajaystävä haluaa kovasti päästä shoppailemaan päähenkilön kanssa, vaikka toistaiseksi shoppailu on aina saanut jäädä kun olemme lähteneet rikollisia jahtaamaan. Jos joku lukija on pelannut mieshahmolla, haluaisinkin kuulla kokemuksistanne, miten peli on teille toiminut.

Vaikka naisetsivän naistoimittajakaveri haluaakin lähteä shoppailemaan, mikä kaltaistani shoppailua syvästi vihaavaa naishenkilöä kovasti jurppii stereotyyppisyydellään, niin muutoin pelin naiset eivät todellakaan ole stereotyyppisesti esitettyjä. Naisten joukossa on niin rikollisia, poliiseja kuin sööttejä pikkutyttöjäkin, jotka etsivät karannutta kissaa, tai pyörittävät karkkirinkiä koulun pihalla poikia uhkaillen.

Sokerihumalassa kaikki päivät?

ACS Arkistokaappi

Bonustehtävissä metsästetään mm. vampyyria, mutta asioilla on tapana olla ihan “looginen” selitys.

Another Case Solvedissa sokerikieltolaki ei ole jäänyt pelkästään ajatuksen tasolle, vaan pelissä on myös ajateltu kaikenlaisia ongelmia, joita sokerituotteiden katoaminen markkinoilta aiheuttaisi. Aivan kuten kieltolain aikaan, rikolliset alkavat myydä sokerituotteita tiskin alta, mikä tietysti työllistää päähenkilöä. Mutta lisäksi sokerikieltolaki luo ongelmia myös normaaleille kansalaisille, joiden leipomiskerhot menevät ihan pieleen ilman sokeria, ja lapset päätyvät rikollisille teille viedessään omenapiirakoita ikkunalaudoilta.

Toisaalta myös päähenkilöstä paljastuu omituisia asioita. Pelissä karkkeja pidetään yhtenä valuuttana, ja kaksi kertaa päivässä pelaajalle annetaan mahdollisuus tutkia oma etsivätoimisto karkkien varalta. Karkkeja löytyy laatikoista, maton alta, papukaijan häkistä, peilin takaa… Näinköhän itse päähenkilökin on salaa karkkiaddikti?

Maksaako peli makeaa?

ACS Kaupunkitehtävä

Pro tip: Jos kaupunkitehtävät tuntuvat muuten liian vaikeilta, kannattaa piirtää 9×9 kokoinen ruudukko ja merkata siihen, mitkä alueet rajaantuvat pois milläkin vihjeellä. Lopulta jäljelle jää vain se paikka, mitä etsitään.

Another Case Solved on ilmaispeli, jossa pelaaja voi halutessaan ostaa lisää karkkeja, joilla saa avattua joitain harvinaisempia tuotteita kuten hevosenpään etsivälle tai harvinaisempia työkaluja. Olen pelannut Another Case Solvedia nyt kuukauden päivät lähes pakkomielteisesti ja päässyt pelin lähes loppuun asti (tosin lisää pelisisältöä on tulossa). Tähän mennessä en ole tarvinnut kertaakaan oikean maailman valuuttaa pelissä edetäkseni. Oikeastaan ainoa paikka, mihin rahaa menisi, olisi jos innostuisin tuunaamaan toimistoani tai salapoliisiani enemmän.

Loppusanat

Another Case Solvedin ehkä ainoa huono puoli on se, että alkuun peli ei välttämättä niele mukaansa, sillä tässä pelissä on niin monimutkainen hahmokatras, että hahmojen esittelyyn menee pitkälti pelin ensimmäinen luku. Lisäksi osa puzzleista tuntuu liian helpoilta ainakin alkuun, ja lisäksi välillä vastaan tulee lehtileike-pelejä, jotka ovat aivan mahdottomia. Hahmon kehittyessä eteen tulevat tehtävät kuitenkin vaikenevat ja muuttuvat monimutkaisemmiksi ja pelaaja saa käyttöönsä paljon uusia työkaluja, joiden avulla vaikeimpien puzzlejen ratkaisemisessa joutuu todella miettimään strategiaansa.

Ja kuten vähän jo vihjasinkin, Another Case Solved on parhaimmillaan silloin kun pelin juonta seuraa. Jos siis et jaksa lukea, tämä peli ei välttämättä tarjoa sinulle tarpeellisia kiksejä.

Tiivistelmä

+ Loistavasti kirjoitettu juoni
+ Yksityisetsivä-meininki on tuotu hauskasti osaksi puzzleja
+ Todella nätti peli, hieno tyyli taiteilijoilla

– Puzzlet eivät aivan jaksa kannatella peliä yksin ilman juonta

Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

*****
Peli on arvostelijan itse hankkima.