fq1

Kuvat: Fangirl Quest

Fangirl Quest on kahden suomalaisen naisen, Tiia Öhmanin ja Satu Waldenin, valokuvausprojekti, joka lähti käyntiin turistireissulla Isossa-Britanniassa. Heidän valokuvissaan kohtaavat aidot kuvauspaikat ja sarjojen sekä elokuvien toinen todellisuus iPadin kautta.

Alunperin valokuvissa oli tarkoitus käyttää paperikuvia kohtauksista, mutta koska ne olivat unohtuneet matkasta, kuviin päätyikin iPad. Onnekkaasta sattumasta tulikin Fangirl Questin “tavaramerkki”.

Sittemmin naiset ovat muuttaneet pysyvästi Cardiffiin ja projekti on laajentunut ja saanut valtavasti suosiota. Tällä hetkellä naiset keräävät rahaa Indiegogo-kampanjassa, jotta he pääsisivät kuvaamaan myös Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Kampanjaa hallinnoi elokuva- ja joukkoistamistuotantoyhtiö Spaceboy, jonka ovat perustaneet ohjaaja Timo Vuorensola ja tuottaja Essi Suomela. Rahaa on kertynyt jo noin puolet tavoitteesta, ja rahoitusaikaa on vielä jäljellä 31.3.2014 asti.

Kuvauspaikat löytyvät usein vaivattomasti internetistä, mutta välillä naisten täytyy käyttää salapoliisintaitoja hyväkseen etsiessään tietoa. Yksi Indiegogo-kampanjan eduista onkin naisten koostama kuvauspaikkaopas.

Nörttitytöt haastattelivat Fangirl Questin Tiiaa sähköpostin välityksellä:

fq2

Mitä ja miten kertoisitte projektista samanlaisille faneille kuin itse olette?

Jos pitäisi kuvailla pelkkää sceneframing-kuvaprojektia eikä esimerkiksi Fangirl Questia kokonaisuudessaan, se menisi jotenkin näin:

“Otamme screenshotteja suosikkisarjoista ja -leffoista ja pistämme nämä paussikuvat iPadille. Sitten matkaamme siihen paikkaan, jossa kyseinen kohtaus on alunperin kuvattu, ja yritämme sovittaa kuvan maisemaan tismalleen oikeaan kohtaan.”

Tämän selittäminen on aina yhtä vaikeaa, jos ei jostain syystä pysty näyttämään kuvia samalla! Noin yleisesti Fangirl Questia olisi ehkä helpoin kuvailla blogimme kuvaustekstillä:

Fangirl Quest on projekti, joka yhdistää rakkautemme televisioon, elokuviin, valokuvaukseen ja matkustamiseen. Touhu alkoi viime kesän eeppisestä kuvausmatkasta ympäri Britanniaa ja siellä kuvatuista sceneframing-kuvista. Vaikkakin nämä kuvat ovat edelleen Fangirl Questin sydän ja sielu, on projekti kasvanut joksikin paljon isommaksi: käymme fanitapahtumissa, ensi-illoissa, faneille merkittävissä paikoissa sekä tapaamme muita faneja, järjestämme kilpailuja ja käymme kuvausmatkoilla aina kun pystymme… ja sitten blogaamme siitä kaikesta.”

Millainen fanitushistoria teillä oli ennen projektia?

Mä fanitin jo 7-vuotiaana Ritari Ässää aivan täysiä ja kanniskelin farkkuhaalarin rintataskussa Seurasta leikattua Hasselhoffin kuvaa… ehkä tämä on joku sisäänrakennettu homma, jossain syvällä geeneissä piilevää eikä opittua.

Yleisesti kovin friikahdus on varmaan tapahtunut Supernaturaliin muutamia vuosia sitten, mutta olemme myöhemmin jutelleet, että tähän vaikutti suuresti Tumblrin faniyhteisöjen löytäminen. Se, että pääsee jakamaan telkkarielämyksen muiden superfanien kanssa, syventää kokemusta ihan …saanko sanoa superisti?

Itselle henkilökohtaisesti BBC:n Sherlock on ollut jotenkin ihan käsittämättömän iso friikahdus (come on… Cumberbatch!), mutta kyllä Supernatural on ehkä Fangirl Questille se yhteinen iso juttu.

Oliko Fangirl Questillä vaihtoehtoisia nimiä? Miten päädyitte tähän?

Fangirl Quest -nimen annoimme viime kesän roadtrip-blogille, emmekä halunneet lähteä sitä enää vaihtamaan sen jälkeen, kun homma levähti käsiin ja blogista tulikin pidempiaikaisempi projekti.

Välillä mietin, että olis ihan kiva jos nimi ei rajaisi tekemistä pelkkiin tyttöihin, mutta toisaalta tykätään kyllä ajaa sitä asiaa, että tyttöjen fanitusharrastus on ihan yhtä jees kuin vaikkapa poikien urheilujoukkueiden kannattaminen.

Millaiset taustat teillä on valokuvaamisen suhteen?

Satu ei juurikaan valokuvaa, hänellä on tarpeeksi kiirettä matkojen järkkäämisen, auton ajamisen ja muun käytännnön duunin kanssa. Lisäksi Sadun täytyy pitää manikyyri kunnossa iPadin pitelyä varten!

Tiia on toiminut freelancer-valokuvaajana jo vuosikymmenen verran, kokemusta on mm. keikka-, promo-, hää- ja henkilökuvauksesta sekä leffojen stillikuvaajan duuneista.

Mikä on ollut tähän mennessä vaikuttavin/itselle tärkein kuvauspaikka? Miksi?

Se taitaa olla meille molemmille Walesin rannikolta löytyvä Dunraven Bay Southerdown-nimisessä kylässä. Menimme sinne alunperin Doctor Who -kohtausten vuoksi, mutta ranta oli sellaisenaankin niin vaikuttava että meillä molemmilla tuli tippa linssiin.

Olemme lyhyessä ajassa palanneet paikkaan jo kolmesti vieden aina uusia ystäviä rantaa pällistelemään. Ihan käsittämätön paikka, kuin toinen planeetta.

fq3

Minne pitää vielä ehdottomasti päästä? Miksi?

Vancouveriin! Siellä on kuvattu Supernaturalia, X-Filesia ja paljon muita scifi-sarjoja. Onneksi Indiegogo-kampanjamme on mennyt sen verran kohtuullisesti, että pääsemme ainakin sinne asti.

Se suurin haave on toki rahoittaa koko USA:n halki ulottuva kuvausmatka, mutta näillä näkymin vasta Vancouverin visiitti on 100% varma.

Kuinka kauan oikean kuvakulman löytämisessä kestää?

Nykyään ei enää yhtä kauan kuin ensimmäisillä kerroilla, harjoittelu on tehnyt mestarit! Joskus jokin kuva vaatii enemmän kyykistelyä ja kumartelua ja hassunnäköistä kuvausjumppaa esimerkiksi leffassa alunperin käytetyn linssin erilaisuuden vuoksi, mutta yleensä sommittelu löytyy minuuteissa.

Yhteen kuvaan käytetty aika onkin siis suurimmalta osin valmistelutyötä, matkan tekemistä ja jälkikäsittelyä, ei niinkään itse valokuvaamista.

Millaisia kohtaamisia teillä on ollut muiden fanien kanssa kuvausreissuilla?

Kuvauspaikoilla eivät fanit liiku massoittain ja kerralla, joten tapaamiset ovat jääneet lyhyisiin tervehdyksiin. Enimmäkseen näillä matkoilla tapaamme mielenkiintoisia paikallisia. Fanitapahtumissa ja ensi-iltojen punaisten mattojen reunoilla olemme tavanneet kymmeniä aivan huikeita fanityyppejä!

Sherlockin ja Doctor Who:n kuvauksissa vastaan on tullut tosi kivoja ihmisiä, joista on sittemmin tullut ihan oikeita kavereita. Uusiin ihmisiin tutustuminen on mahtavan helppoa silloin, kun on joku jaettu intohimon kohde.

Suosittelemme siis lämpimästi kenelle tahansa fanittajalle tapahtumiin osallistumista! Haaveilemme myös omien fanitapahtumien järjestämisestä, mutta se on vähän sellainen pidemmän ajan haave.

Tämän hetken top 3 fandomit?

Supernatural, The Walking Dead ja laitetaan vaikka uuden kauden kunniaksi Hannibal!

Terveiset Nörttityttöjen lukijoille?

Maailman kivointa kevättä kaikille & tulkaa ihmeessä sanomaan moi blogissa tai Twitterissä!

***
Alustuksen lähteet:
Tähtihetki (Yle Areena)
Fangirl Quest Tumblr
Markkinointi&Mainonta