Eeppinen avaruustaistelu valmiina alkamaan.

Eeppinen avaruustaistelu valmiina alkamaan.

Star Wars X-Wing on Fantasy Flight Gamesin vuonna 2012 julkaisema miniatyyripeli, jossa taistellaan Star Wars –elokuvista tutuilla avaruusaluksilla. Aloituspakkaus sisältää yhden X-Wingin ja kaksi imperiumin Tie-hävittäjää, nopat, hieman ”maastoa”, pelimerkkejä sekä valikoiman erilaisia pilotteja ja erikoisominaisuuksia niin lentäjille kuin aluksillekin. Laajennusta ja vaihtelua peliin saa ostamalla lisäksi yksittäisiä aluksia, joiden mukana tulee myös lisää pelihahmoja ja erikoisuuksia aluksiin. Nimettyjä hahmoja aloituspakkauksessa ovat muun muassa Luke Skywalker ja Mauler Mithel, lisäosista puolestaan löytyvät niin Han Solo kuin Darth Vaderkin.

X-Wing on siinä mielessä helppo miniatyyripeli, ettei sen aloittaminen vaadi kovinkaan suurta vaivannäköä. Kaikki alukset on valmiiksi koottu ja maalattu, pelipöydäksi käy mikä tahansa 3 x 3 jalkaa (noin 91,5cm) kokoinen taso.

Pelin kulku

Kapinallisten alus on juuri tehnyt loivan käännöksen.

Kapinallisten alus on juuri tehnyt loivan käännöksen.

Pelissä kaikki toiminnot tapahtuvat lentäjien Pilot-arvon määräämässä järjestyksessä. Liikkumiset suoritetaan alus kerrallaan pienimmän Pilot-arvon aluksen aloittaessa. Ampuminen puolestaan aloitetaan suurimman Pilot-arvon aluksella.

Liikkuminen tapahtuu niin, että pelaajat valitsevat toisiltaan piilossa alustensa liikkeet. Kun molemmat ovat valmiit, liikkumiset paljastetaan ja suoritetaan alus kerrallaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaajat joutuvat jatkuvasti ennakoimaan ja arvailemaan vastustajan liikkeitä, sillä vuoron alettua liikkumispäätöksiä ei voi enää muuttaa. Liikkumisvaihtoehdot riippuvat alustyypistä. Välittömästi liikkumisen jälkeen aluksella on käytössään yksi toiminto, joilla voi esimerkiksi nostaa väistämis- tai osumismahdollisuuksia. Tie-hävittäjien on lisäksi mahdollista tehdä Barrel roll, jolla on varsin kätevä korjata aluksen lopullista sijaintia pelipöydällä.

Alusten liikkeet päätetään vastustajalta salassa.

Alusten liikkeet päätetään vastustajalta salassa.

Liikkumisten jälkeen on vuorossa taisteluvaihe. Alusten pohjiin on merkattu sektori, jolle kukin alus pystyy ampumaan. Mikäli vastustajan alus on sektorin sisällä ja aluksen aseen kantaman päässä, hyökkäävä pelaaja heittää ampumisnoppia. Vasta, kun kaikki mahdolliset plussat ja miinukset osumiseen on laskettu, puolustava pelaaja heittää väistönoppia. Jokainen onnistunut väistö negatoi yhden osuman tai yhden kriittisen osuman. Mikäli puolustava alus ottaa vahinkoa enemmän kuin sen rungon vahvuus ja mahdolliset kilvet yhteensä, se tuhoutuu ja poistuu pelistä.

Arvostelua

X-Wing on todella intensiivinen ja sykettä nostattava peli, jossa tilanteet muuttuvat todella nopeasti. Jos vielä laittaa pelin taustamusiikiksi soimaan Star Wars –elokuvien soundtrackejä, ollaan jo melko eeppisissä tunnelmissa. Yksikin aloituspakkaus riittää pelin opettelemiseen, mutta pidemmän päälle vain kolmella aluksella pelaaminen käy hieman tylsäksi. Kahdella aloituslaatikolla X-Wingistä saa jo paljon enemmän irti, vaikka silloinkin ollaan vasta noin puolessa virallisesta pelikoosta, lisäksi peli tuntuu huomattavasti tasapainoisemmalta, eikä ensimmäisen aluksen tuhoutuminen suinkaan ratkaise koko peliä, toisin kuin yhdellä aloituspakkauksella pelatessa tuntui käyvän.

IMG_6708 - Copy

X-Wing on juuri ja juuri Tie-hävittäjän aseen kantaman ulkopuolella.

Parasta X-Wingissä on sen persoonallinen vuorosysteemi. Koska päätökset alusten liikkumisista tehdään yhtä aikaa, peli vaatii välillä melkoista pokerinaamaa. Toisin kuin muissa miniatyyri- ja lautapeleissä, pelaajat eivät voi enää liikkumisvaiheessa reagoida toistensa siirtoihin, vaan päätösten kanssa on elettävä. Yksikin väärin arvioitu liikkuminen saattaa koitua aluksen kohtaloksi. Toisaalta hyvällä noppatuurilla toivottomaltakin näyttävät tilanteet voivat kääntyä voitoksi.

X-Wing on loppujen lopuksi melko yksinkertainen peli, joka on nopea oppia, mutta josta riittää riemua useammaksi pelikerraksi. Erilaisilla alus-pilottiyhdistelmillä saa vaihtelua pelin kulkuun, ja mikäli pelkkä avaruustaistelu alkaa puuduttaa, sääntökirjoista löytyy pelattavaksi myös erilaisia tehtäviä sekä säännöt myös joukkuepelaamiseen. X-Wingiä voikin suositella oikeastaan kaikille lauta- ja/tai figupelaamisesta kiinnostuneille.

Pelitutoriaaleja videomuodossa:

http://www.fantasyflightgames.com/ffg_content/media/XWingFlash/xwing_tutorial.html