Mikään ei ole jouluna mukavampaa kuin kaivautua viltin alle, ottaa peliohjain toiseen käteen ja toiseen konvehtirasia, ja kuluttaa joulunpyhät nauttien erilaisista virtuaalimaailmoista. Mukava vaihtoehto tälle on kerätä perhe tai kaveriporukka kasaan ja pelata erilaisia lautapelejä.

Seuraavaksi nostan esiin muutamia omia suosituksiani peleistä, jotka olen jo todennut hyviksi tai joiden paljastuminen joulun lahjapaketista ei ainakaan minua haittaisi. Keskityn lähinnä niihin peleihin, joihin olen tutustunut vasta tämän vuoden aikana.

Lautapelit

Eclipse, 2-6 pelaajaa, 120 minuuttia (+30 min/per pelaaja)

Eclipse on suomalaisen Touko Tahkokallion suunnittelema avaruuden valloittamis- ja tutkimislautapeli. Peliä on usein verrattu vanhaan klassikkotietokonepeliin Master of Orion 2, ja kieltämättä pelin pelaaminen muistuttaakin hyvin paljolti sitä. Pelissä on tarkoitus tutkia avaruutta, kehittää teknologiaa, vallata uusia alueita itselleen sekäeclipse rakentaa lisää aluksia omaan avaruuslaivastoonsa. Pelin voittaa keräämällä enemmän voittopisteitä kuin muut pelaajat.

Suosittelen peliä kaikille pitkien lautapelien ja avaruuden ystäville. Pelissä on erilliset säännöt kaksinpelille, mutta allekirjoittanut on testannut ainoastaan nelin- ja viisinpeliä, jotka molemmat toimivat oikein hyvin. Peliin on julkaistu myös lisäosa, joka lisää peliin mahdollisuuden pelata yhdeksällä pelaajalla sekä muun muassa antaa pelaajien muodostaa keskenään liittoumia pelin aikana.

Village, 2-4 pelaajaa, 60-90 minuuttia

Village on viime vuonna monia palkintoja voittanut saksalainen lautapeli, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Kyseessä on lukuisten toimintojen täyttämä resurssienhallintapeli, josta löytyy ainakin yksi tuoreen oloinen elementti, johon en muista törmänneeni lautapeleissä hetkeen.

Tämä elementti on aika, joka on yksi pelin taktisista osa-alueista. Kun ajan pyörä on narskuttanut tarpeeksi paljon eteenpäin, niin on aika päättää, kuka pelaajan vanhimman sukupolven hahmoista eli perheenjäsenistä saa kunniapaikan suvun sukukronikassa. Paikat kronikassa ovat rajattuja ja pelaajan täytyykin miettiä tarkkaan, ketkä sukukirjoihin pääsevät, sillä tottakai myös se vaikuttaa pelin lopputulokseen.

Itse en ole vielä päässyt kokeilemaan tätä peliä, mutta ehkäpä jo joulun jälkeen asianlaita on toisin. Ainakin pelin useat liikkuvat osa-alueet, lukuisten valintojen tekeminen ja erilaisten strategioiden pohtiminen vetoavat minuun.

Videopelit

Tomb Raider, K-18

Viime maaliskuussa julkaistu Tomb Raiderin uudelleenlämmittely lämmitti ainakin minua. Terry Pratchettin tyttären Rihanna Pratchettin käsikirjoittama tarina eteni sujuvasti eteenpäin ja Laran kasvua naiivista tytöstä kohti aikuisuutta oli ilo seurata. Pelin kaikki osa-alueet olivat sopivassa tasapainossa muodostaen miellyttävän pelikokonaisuuden, jonka parissa vierähti mukavasti hetki jos toinenkin.

Sen lisäksi, että pelissä selvitellään saaren mysteeriä ja joudutaan mitä erilaisimpiin ongelmiin (jotka usein ratkaistaan väkivallalla), vedotaan pelissä myös pelaajien keräilijäviettiin. Pelissä on satoja erilaisia esineitä, joista osa kertoo jonkin pienen tarinan, joka syventää pelin maailmaa. Toinen osa on vain hyvin piilotettuja pieniä geokätköjä, joita on hauska koettaa etsiä kohtuullisen laajasta pelimaailmasta.

The Last of Us,  K-18

Post-apokalyptiseen maailman sijoittuva The Last of Us kertoo parivaljakko Joelin ja Ellien seikkailuista ja matkasta kohti toivoa ja parempaa huomista.  Muun muassa tarinastaan paljon kehuja kerännyt toimintaseikkailupeli pistää pelaajan hiiviskelemään, tappelemaan, juoksemaan karkuun ja miettimään hankalien valintojen tekemistä.

Täytyy myöntää, että pelin muutamat epäloogisuudet häiritsivät minua paikoitellen todella paljonkin, mutta peli on varmasti ansainnut paikkansa yhtenä vuoden parhaimmista pelijulkaisuista.

Beyond: Two Souls, K-16

Maineikkaan Heavy Rain -pelin tekijätiimin uusi peli Beyond: Two Souls on pelillisesti hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä, ja ainakin minä miellän pelin eräänlaisena henkisenä jatko-osana aikaisempaan. Peli muodostuu erilaisista näytöksistä, jotka kertovat pelin sankarittaren Jodien tarinaa. Pätkät esitetään epälineaarisesti, mutta siitä huolimatta tarina pysyy mielestäni ihan hyvin kasassa, eikä sitä ole sen kummempia vaikeuksia seurata.

BeyondTwoSoulsJodie ei suinkaan ole ihan tavallinen tyttö, vaan hänellä on seuranaan henkiolento nimeltä Aiden. Aiden ja Jodie on sidottu yhteen, eikä kumpikaan pääse eroon toisesta, vaikka haluaisikin. Pelissä pääsee Jodien lisäksi ohjaamaan myös Aidenia, mikä on usein viihdyttävää. Aidenina pelaaja pääsee liikkumaan ympäristössä lentäen ja kulkemaan fyysisten esteiden läpi halutessaan. Ainoana rajoitteena on se, että Aiden ei voi lentää liian kauas Jodiesta, koska he ovat sidottuja toisiinsa. Vaikka Aidenin vaikutusmahdollisuudet ympäröivään maailman ovat rajattuja, sain minä ainakin iloa siitä, että pääsin näkemään maailmaa hieman eri vinkkelistä. Myönnettäköön, että myös pienen kiusan tekeminen pelimaailman muille hahmoille toi toisinaan tyydytystä.

Kuten aikaisemmat Quentic Dream -studion pelit myös Beyond: Two Souls antaa pelaajalle mahdollisuuden tehdä erilaisia ratkaisuja pulmien selvittämiseksi. Toki nämä valinnat vaikuttavat tavalla tai toisella peliin.

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Myönnettäköön heti alkuun, että en ole pelannut yhtään aikaisempaa Assassin’s Creed -pelisarjan peliä loppuun asti. Pelisarja on siitä huolimatta aina kiehtonut minua ja ollut jo pitkään sillä “pelejä mitä pitäisi pelata” -listalla. Neljäs osa tuo vanhaan hieman uutta yhdistämällä vanhaan tuttuun peliin merirosvoilun kiehtovan maailman. En malta odottaa, että pääsen purjehtimaan pitkin Karibianmeren vesiä sekä valloittamaan ja ryöstelemään pahaa-aavistamattomien kanssaseilaajien paatteja.

Tässä pelin traileri:

Suosittelen myös tutustumaan indie-pelitarjontaan. Tänä vuonna omaa sydäntäni ovat lämmittäneet ainakin sellaiset nimikkeet kuin Fez, Faster Than Light, Papers, Please! sekä Long Live the Queen. Toki digitaalinen kopio on ehkä vaikeampi paketoida pukinkonttiin, mutta ilahduttaa varmasti saajaansa ihan yhtä paljon kuin fyysinen kopiokin.

Lukijoiden joululahjapelivinkkejä otetaan mieluusti vastaan kommenttiosiossa.

Ps. Steamin jouluale alkaa huhujen mukaan 19.12.