Nörttitytöt

Pidän kovasti joulusta ja lahjojen antamisesta ja saamisesta. On aina hauskaa miettiä, millainen lahja tekisi vastaanottajan mahdollisimman iloiseksi tai olisi hänelle mahdollisimman hyödyllinen. Aikuistumisen myötä on kuitenkin tullut aina vain vaikeammaksi keksiä erinomaisia lahjoja läheisille, kuin myös keksiä omia lahjatoiveita läheisille, jotka niitä pyytävät. Turhan tavaran antaminen ja vastaanottaminen on aina yhtä ikävää. Siksi päätin vuosi sitten, etten halua antaa tai vastaanottaa yhtäkään tavaraa seuraavana jouluna. Tänä vuonna haluan kaikkien lahjojen siis olevan aineettomia.

Minulle aineeton lahja tarkoittaa lahjaa, joka ei ole fyysinen esine. En ole koskaan kokenut tarpeelliseksi määritellä asiaa tämän tarkemmin, vaikka tiedän monilla olevan tarkempia määritelmiä aiheesta. Haluni antaa ja saada aineettomia lahjoja ei kumpua kulutusvastaisuudesta, vaan turhan materialismin välttelystä. Siksi minusta ei ole mitään ongelma, jos lahja on esimerkiksi ihmisen hemmottelua tavalla tai toisella. Ainut selkeä rajanveto on, että lahja ei voi olla lahjakortti, jolla lahjansaaja voi itse hankkia tavaraa.

Tässä kohtaa voisi mainita myös äitini aineettomien lahjojen määritelmään tekemästä laajennuksesta. Äitini nimittäin keksi, että lahja voi olla joko aineeton tai sellainen, joka katoaa kahdessa viikossa, siis esimerkiksi ruokaa tai juomaa. Mielestäni tämä on mainio laajennus sääntöön, joskin pyrin pitäytymään omassa määritelmässäni tämän vuoden lahjojen suhteen.

Tässä muutamia ideoita aineettomista lahjoista, joita mieleeni on tullut. Kuulisin mielelläni myös muiden ideoita aineettomista lahjoista.

Lahjaksi elämyksiä

96744_n

Kuva: Nooralotta Ikonen

Onko läheisesi aina haaveillut tekevänsä jotain erityistä, mutta ei ole aikaiseksi? Pitääkö hän kovasti elokuvista, stand up -komediasta tai vaikka jostakin urheilulajista? Vai puhuuko hän aina siitä, missä mielenkiintoisissa ravintoloissa haluaisi vierailla? Anna lahjaksi hänelle lippu tai lahjakortti, joka mahdollistaa jonkin uuden elämyksen.

Elämyslahja voi olla pieni tai iso ja silti yhtä lailla ilon aihe. Moni nörtti odottaa jo kieli pitkällä joulun elokuvalahjalippuja, toisille ihanin lahja on lippu lempibändin keikalle, vuoden parhaaseen coniin tai suosikkijoukkueen peliin. Lisäksi mm. Netflixiltä voi ostaa lahjaksi valinnaisen määrän kuukausia, oman budjetin mukaan. Jos budjetti antaa myöten ja halua riittää, voi toiselle tarjota myös isoja elämyksiä, esimerkiksi vaikka laskuvarjohypyn, upean kokkikurssin tai miniloman toiseen kaupunkiin.

Parasta tämän tyyppisissä lahjoissa on mielestäni se, kuinka ne kannustavat tekemään jotain, mitä ei muuten tulisi tehneeksi. Useampana vuonna olemme veljeni kanssa kannustaneet lähipiirin lapsiperheiden vanhempia viettämään keskinäistä laatuaikaa antamalla heille ravintolalahjakortin. Minä puolestani otan mielelläni vastaan kaiken, mikä kannustaa käymään enemmän erilaisissa kulttuuririennoissa. Siitä huolimatta, että pidän esimerkiksi teatterista kovasti, käyn katsomassa esityksiä äärimmäisen harvoin.

Lahjaksi yhteistä aikaa

149113_n

Kuva: Nooralotta Ikonen

Kuka meistä ei haluaisi viettää laatuaikaa läheisten ihmisten kanssa? Läheisen ystävän tai perheenjäsenen kanssa jaettu aika on usein elämän parhaita hetkiä. Tietysti heidän kanssaan tulee vietettyä aikaa jo muutenkin, mutta se ei tarkoita, etteikö läheiselle voisi antaa erityistä laatuaikaa lahjaksi.

Läheisen kanssa voi hyvin lähteä yhdessä nauttimaan jostakin edellisessä kohdassa mainituista elämyksistä. Mikä sen hauskempaa, kuin yhteinen kokkauskurssi ystävän kanssa tai retki eläinmuseoon perheen pienen eläinfanin kanssa. Laatuajan viettäminen ei edes vaadi kodin seinien ulkopuolelle suuntaamista. On varsin helppoa luvata nörttikaverille peli-ilta, hemmottelupäivä puolisolle tai vaikka tyttöjen ilta koko kaveriporukalle kerralla. Yhteisen ajan kanssa vain mielikuvitus on rajana. Itse ainakin olen innoissani miettinyt juuri yhteistä aikaa sisältäviä lahjoja läheisilleni.

Lahjaksi hyvää mieltä

14997_n

Kuva: Nooralotta Ikonen

Joskus voi olla, että paras lahja on lahja, joka ei mene lahjottavalle itselleen ollenkaan. Jo usean vuoden ajan eri hyväntekeväisyysjärjestöt ovat mainostaneet erilaisia hyväntekeväisyyslahjoja, jotka ovatkin usein varsin hauskoja lahjoja antaa. Hyväntekeväisyyslahjoja antaessa on mielestäni kuitenkin tärkeä muistaa, että lahjassa pitäisi näkyä se, mitkä arvot ovat lahjan saajalle tärkeitä ja mitä hyväntekeväisyysjärjestöjä hän haluaa tukea. Hyväntekeväisyyslahja ei välttämättä tuota kamalasti hyvää mieltä, jos lahjan saajan ja lahjoituksen saaneen järjestön arvot eivät kohtaa. Läheisen lempijärjestölle lahjoittaminen voi puolestaan tuottaa suurta iloa.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen ohella voi tietysti etsiä muita lahjan saajalle tärkeitä kohteita, joita tukea rahallisesti. Hyvä ja monelle nörtille tärkeä esimerkki tästä on Suomen ehdokkuus vuoden 2017 Woldconin isäntämaaksi. Läheisen nimissä voi myös tukea kiinnostavia Youtube-kanavia Subbable-palvelun kautta tai erilaisia projekteja yhdysvaltalaisten Kickstarterin ja Indiegogon ja kotimaisen Mesenaatti.me-palvelun kautta. Kaikki nämä palvelut tosin kulkevat jo aineettoman lahjan määritelmän rajalla, sillä vastikkeeksi lahjoitukselle voi valita myös tavaraa käytännössä kaikissa rahoitusta hakevissa projekteissa. Samoilla rajoilla liikkuu myös Osuuskumma-kustantamon Kummalinnun munia -palvelu, josta voi tilata lyhytnovelleja eli raapaleita sähköpostiinsa, mutta saa myös vuoden päätteeksi novellikokoelman.

Kolmas hyvän mielen lahjavaihtoehto ovat henkilökohtaiset lahjakortit, joilla luvataan tehdä jokin asia läheisen puolesta tai läheiselle. Usein tällainen lahjakortti tarjoaa arjen apua, kuten lupauksen siivousavusta tai lastenhoidosta. Esimerkiksi siivousapua voi antaa lahjaksi myös ostamalla palvelun ammattilaiselta. Tietyissä elämäntilanteissa tämä voi olla paras lahja, jonka läheiselle voi antaa. Varsinaisella rahallisella arvolla on huomattavan vähän merkitystä, jos lahja on onnistuneesti räätälöity juuri lahjan saajan tarpeisiin.

Kuten muutkin hyvät lahjat, myös aineettomat lahjat vaativat varsin hyvää lahjan saajan tuntemusta. Aineettoman lahjan kohdalla tämä lienee vielä tärkeämpää. Parasta on, kun voi tuoda toiselle iloa parhaimmillaan pitkäksi aikaa, ei vain hetkeksi. Näitä ilonaiheita ainakin minä toivon sekä antavani että saavani tänä jouluna.

 

Artikkelin kauniit kuvat on taiteillut Nooralotta Ikonen, jonka blogi “Läiskiä” löytyy täältä.