Joulukorttien aika on taas täällä. Epäilemättä useampi meistä lähettää joka joulu ainakin muutaman kortin ystäville ja sukulaisille. Mutta oletko koskaan lähettänyt korttia ihmiselle, jota et tunne lainkaan? Tässä artikkelissa Postcrossingia harrastava Maddie ja Card Swapissa mukana ollut Aino kertovat sellaisesta korttivaihdosta, jossa kortin lähettäjä ja saaja ovat toisilleen tuntemattomia, mutta jossa kortin välittämä sanoma ilahduttaa silti aivan yhtä paljon.

Postcrossing

Maddie: Puuttuuko sinulta (suhteellisen edullinen) harrastus? Kaipaatko kontaktia ihmisiin ympäri maailmaa, mutta et pysty jatkuvasti matkustamaan? Ujostuttaako kanssakäynti naamakkain? Surettaako postinkantajien kohtalo sähköistyvässä maailmassa? Pidätkö ihmisten ilahduttamisesta? Ujeltaako aavikon tuuli postilaatikossasi? Kaipaatko joulusi iloksi joulukortteja? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, ongelmasi ratkaisee Postcrossing.

GR

Saksasta tullut kortti historianörtille.

Postcrossing on harrastus, joka saa sinut metsästämään tai askartelemaan postikortteja erilaisille vastaanottajille ympäri maailmaa, ja saat postikortteja myös omaan laatikkoosi samaa tahtia. Postcrossing-sivustolle määrittelemääsi profiiliin voit muotoilla toiveita postikorttien aihepiiristä ja myös siitä, mitä lähettäjät niihin kirjoittavat. Profiilissasi voit kuvailla itseäsi ja kiinnostuksenkohteitasi tarkastikin – yksi harrastuksen parhaista puolista on huomata, kuinka erilaiset ja eritaustaiset ihmiset pyrkivät universaalisti ilahduttamaan kortin vastaanottajaa löytämällä tämän mieltymyksiin sopivia kuva-aiheita. Yksityisyydestä huolestuville kerrottakoon, että osoitteet eivät ole sivustolla yleisesti nähtävissä, vaan ne näytetään vastaanottajille ainoastaan silloin, kun osoitteesi arvotaan tietylle vastaanottajalle. Palvelua voi käyttää myös pelkästään nimimerkin turvin.

CN1134914

Viimeisimpänä saapunut kortti kaukaa Kiinasta!

Postcrossingin kehitti portugalilainen Paulo Magalhães, tunnustautunut nörtti, joka lähti rakentamaan postikortinvaihtopalvelua sivuprojektina opintojensa ohessa. Sivusto julkaistiin vuonna 2005, ja sen jälkeen kortteja on lähetetty jo yli 20 miljoonaa! Postcrossaajia on 216:ssa eri maassa eri määriä: Angolan yhdestä urhoollisesta Venäjän yli 52 tuhanteen. Suomessa on asukasmäärään suhteutettuna varsin mittava määrä crossaajia, yli kuusitoistatuhatta. Jopa Antarktikselta on lähetetty Postcrossing-kortteja (vastaanottaminen lienee hankalampaa)! Kaavionörtti ilahtuu sivustolle tallentuvista kuvaajista ja kartoista, joista voi seurata oman harrastuksensa kehittymistä. Jos laatikkoon kertyvät kortit ahdistavat, ne voi myös kuvata tai skannata itselleen tai kuva-aiheiden puolesta Postcrossing-sivuston korttigalleriaan ja tehtailla vanhoista korteista vaikka joulukoristeita.

JP

Japani -­ miekkojen ystävän aarreaitta.

Eniten itseäni on riemastuttanut tässä harrastuksessa sen kulttuurirajat ylittävä hyväntahtoisuus. Nautin korttien vastaanottajien profiilien pänttäämisestä ja tuntuu kuin olisi voittanut lotossa, kun löydän jollekulle erityisen hyvin sopivan kortin. Mielenkiintoista on myös huomata, miten tietyt teemat toistuvat Afganistanista Kanadaan siinä, mikä ihmisiä kiinnostaa: ihmiset haluavat tietää, mitä sinulle kuuluu, minkälainen päiväsi oli, mitä harrastat, mitä opiskelet tai opiskelit, millainen perhe sinulla on. Kyynisyyden aikakautena minua erityisesti lämmittää se, että tuhannet ihmiset haluavat puolianonyymisti ilahduttaa kanssamaailmankansalaisiaan etsiessään toiselle sopivia korttiaiheita ja kertoessaan omasta elämästään.

Saamistani korteista huokuu vilpittömyys ja solidaarisuus. Korttien lähettäjille kirjoitetut kiitosviestit lämmittävät myös sydäntä etenkin silloin, kun tuntee onnistuneensa vastaanottajan ilahduttamisessa ja kokee sielujen sympatiaa tuntemattoman ihmisen kanssa. Postcrossingin perusajatukseen liittyy kädenojennus vertaiselleen yli suurten etäisyyksien ja kieli- sekä kulttuurirajojen.

Näin suomalaisen joulun alla Postcrossing voi tarjota harrastajalleen myös tietoa erilaisista vuodenvaihteen ajan juhlista ja eksoottisia tuulahduksia joulukoristeluun, jos toivoo vastaanottavansa juuri keskitalven (tai eteläisellä pallonpuoliskolla keskikesän) juhlaan teemoitettuja kortteja. Jos haluaisit saada enemmän joulupostia (kuten minä), kokeile Postcrossingia! Saatat jäädä koukkuun, joka kestää myös kesän yli.

Card Swap

Aino: Toisin kuin Maddie, minä olen laiska, enkä jaksa lähetellä kortteja pitkin vuotta. Jouluna sisäinen pieni askartelijani kuitenkin herää eloon ja saa minut taiteilemaan yleensä kaikki joulukorttini käsin. Ehkä tästä syystä vuosi sitten innostuin lähtemään mukaan myös joulukorttivaihtoon, Card Swapiin, joka eräällä kotimaisella keräilyfoorumilla oli pystyyn laitettu. Valittavana olisi ollut myös joulupakettivaihto, mutta budjettitietoisimmille taiteilijasieluille (tai yksinkertaisesti niille, jotka pitävät joulukorteista) kuten minulle Card Swap oli luonnollisempi valinta.

Swap toimii näin. Joku foorumin jäsen (mahdollisesti admin) lähtee organisoimaan vaihtoa ja ilmoittaa asialle omistettuun threadiin ajan, mihin mennessä Swapiin voi ilmoittautua. Myöhemmin asetetaan myös askartelu- ja postitusaikarajat. Jokaiselle osallistujalle valitaan tietty määrä (viimevuotisessa Swapissa kolme) partnereita, joille osallistuja luo vapaasti valitsemallaan tavalla kortit. Sanaton, joskus myös sanallinen sopimus on kuitenkin, että jokainen tekee niin hienoja kortteja kuin vain osaa. Kaupasta ostetut kortit tai netistä tulostetut kuvat esimerkiksi ovat melko selvästi jotain muuta, kuin mitä Swapilla haetaan. Ilmoittautuminen tapahtuu hyvissä ajoin marraskuussa, jolloin osallistujat täyttävät partnerilleen menevän tietolomakkeen tai vapaamuotoisesti foorumilla kertovat joulukorttiin toivomiaan aiheita, kuten lempihahmojaan, harrastuksiaan, lempivärejään tai lemmikkieläimiään. Näiden perusteella kortin tekijä sitten luo vastaanottajille joulukortit, jotka lähettää Swapin järjestäjältä yksityisesti saamiinsa osoitteisiin. Se, keneltä kortit tulevat jää Secret Santa -henkisesti yllätykseksi kortin saapumiseen saakka. Lopuksi kortit yleensä esitellään foorumilla, missä muutkin pääsevät ihastelemaan niitä valokuvien muodossa.

joulukortti2

Yksi tekemistäni korteista Paratiisikartano-foorumin Card Swapiin 2012. Koska kyseessä on My Little Pony -keräilijöiden yhteisö, on aihekin sen mukainen.

Ensimmäistä kertaa Swapissa mukana ollessa oli vieraalle ihmiselle askartelu melkoisen jännittävää. Sukulaiset ja kaverit kun eivät kuitenkaan kehtaa rumiakaan tekeleitä haukkua, mutta julkisesti pällisteltäväksi menevä kortti oli eri asia. Nyt taso oli vieläpä todella kova, sillä mukana oli joitain piireissä tunnettujakin custom-taiteilijoita. Mietin, kuinka voisin kiertää piirtämishaastetta luovalla tavalla. Päätinkin korvata taiteellisuudenpuutteeni hölmöillä nörttivitseillä, ja niimpä päädyin askartelemaan korteista Magic the Gathering -“keräilykortteja” netistä löytyvää generaattoria apuna käyttäen. Minulla oli huippuhauskaa suunnitellessani hahmoille voimia ja liittäessäni ne samalla jouluun. Suoraan sanottuna käytin hävyttömän paljon aikaa yksityiskohtien hiomiseen, vaikka idea itsessään oli hyvin yksinkertainen ja uniikkeja kortteja luotavana vain sen kolme kappaletta. Paperille tulostetut valmiit teokset liimasin vielä muotoon leikatulle kartongille, joihin heitin päälle muutaman yksinkertaisen teemakuvioinnin, jotka olin samoin kartongista askarrellut. Valmista!

Vaikka lähetin korttini puolihäpeissäni, sain niistä, hämmentävää kyllä, paljon ihailevia kommentteja ja vuolaita kiitoksia. Tämä osoittaa mielestäni vain sen, ettei Card Swapissa olekaan kysymys niinkään siitä, kuka tekee hienoimman kortin, vaan iloisten ja persoonallisten joulutervehdysten lähettämisestä ja vastaanottamisesta. Koko vaihdon paras osio olikin itse asiassa foorumin kehupalsta, jossa koko korttien kirjon pääsi ennen joulua näkemään kaikessa loistossaan.  Samalla ohjeistuksella oli saatu aikaan todella toisistaan poikkeavia kortteja. Itse sain onnekkaasti kolme erilaisella tekniikalla (piirros, kollaasi ja puumaalaus) tehtyä upeaa taideteosta, joista yksi pääsikin suoraan keittiöni vakituiseksi koristeeksi.

Kuten arvata saattaa, olen tänäkin vuonna mukana Card Swapissa, joskin tällä kertaa kansainvälisellä foorumilla ja vain yhdellä kortilla. Ulkomaisilla foorumeilla taso on tietysti vielä kotimaisiakin pelottavampi, mutta viimevuotisesta palautteesta rohkaistuneena hyppäsin mukaan ihan piruuttani. Foorumin keskeisen keräilyteeman lisäsi ohjeistuksena korttiin saimme ainoastaan sen, että joulukortin piti sisältää henkilökohtainen tervehdys, eikä siinä saanut olla uskonnollisia viittauksia. Ruotsissa asuvasta partneristani sain tietää hänen lempivärinsä, sen että hänellä oli kolme koiraa ja sen, mistä hahmoista hän piti. Meillä oli myös yhteinen harrastus, videopelit, joten päätin tarttua tervehdykseni aiheessa myös tähän.

Cardswap2

Puulle ja paperille maalattu kortti, jonka voi laittaa seinälle. Postikorttivaihdosta suomalaiselta Paratiisikartano-keräilyfoorumilta saamani teos.

Vaikka korttini ei ole vielä valmis, on sen työstäminen ollut jälleen mielenkiintoista. On kieltämättä varsin erikoista tehdä yhtä hienoa korttia päiväkausia ja ostella siihen scrapbook-papereita sun muuta sälää. Se ei tunnu pätkääkään perinteisen joulukortin tekemiseltä, vaan joltain paljo paljon suuremmalta. Vaikka olen aina itse tehnyt joulukorttini, ovat ne olleet ennen selvästi massatuotantoa: kun on taottava 30 korttia matkaan tiettyyn päivään mennessä, ei yksityiskohtiin voi niin panostaa. Card Swap on kuitenkin muuttanut selvästi suhtautumistani joulutervehdyksiin. Henkilökohtaisen, ilahduttavan ja uniikin kortin tekeminen on myös itselle palkitsevaa ja omia luovuuden rajoja haastavaa toimintaa.

Valitettavasti tätä postausta kirjoittaessani lähes kaikki Swapin kortit ovat edelleen jumissa tukkoisissa postikeskuksissa, joten enempää sanottavaa niistä ei ole. Toivon kuitenkin, että korttini Ruotsiin tulee ilahduttamaan vastaanottajaansa yhtä paljon kuin sen tekeminen hauskuuttaa minua, ja että kaikki Swapiin osallistujat saavat korttien myötä hyvän joulumielen.

Kuten Postcrossingiinkin myös Card Swapeihin pääsee helposti mukaan ja niitä järjestetään todella monissa yhteisöissä. Suurin ja tunnetuin kansainvälinen korttienvaihto tapahtunee Redditissä, jonne ilmoittautuminenkin on vielä päivän auki. Redditin Swapissa ei tarvitse askarrella korttia, vaan tarkoitus on vain ilahduttaa tuntemattomia joulutervehdyksellä. Samalla kerätään Guinness-ennätystä maailman suurimmasta yksittäisestä korttivaihdosta. Tällä hetkellä mukana on 100 maata ja yli 16 000 kortteilijaa, mutta sekaan mahtuu edelleen. Miten loistava tilaisuus tehdä jonkun joulusta hieman parempi!

Keskitalven juhlia (ja korttisadetta) odottaen
Maddie ja Aino

Joulupostimerkillä varustetut kortit kotimaahan tulee lähettää perjantaihin 13.12. mennessä. Suomeen ja muihin Pohjoismaihin jouluksi ehtivät aivan viimeistään 18.12. ykkösluokassa lähetetyt kortit, muualle Eurooppaan päivää ennen.