downton-abbey-promo-pictures-for-season-4

Downton Abbeyssa kasvaa jo uusi, sarjan aikana syntynyt sukupolvi. Neljännen tuotantokauden promokuvia. Kuvan lähde: PBS/Twitter

Tämän nörttitytön toiveet kuultiin jo hyvissä ajoin ennen joulua, kun Yle alkoi lokakuussa näyttää Downton Abbeyn neljättä tuotantokautta. Downton Abbey on ehdottomasti viime vuosien suosituin historiallinen draamasarja, johon tutustumista suosittelen lämpimästi, ellei sarjaa syystä tai toisesta ole aiemmin tullut katsoneeksi. Olen muutenkin brittiläisen pukudraaman ystävä, ja Downton Abbey nojautuu genren perinteisiin käsitellessään ihmissuhdekuvioita enimmäkseen brittiläisellä sarkastisella tyyneydellä. Samalla sarja kuitenkin päivittää pukudraamagenren 2010-luvulle hieman rohkeammilla juonenkäänteillä ja kenties monipuolisemmilla ja ristiriitaisemmilla henkilöhahmoilla kuin pukudraamojen pohjana usein toimivista kirjaklassikoista yleensä löytyy.

Yleisemminkin nörttityttönäkökulmasta sarjan parasta antia ovat sekä taitavasti rakennettu historiallinen miljöö että ennen kaikkea monet eri tavoin vahvat ja kiinnostavat naishahmot taloudenhoitajar Elsie Hughesista talon itsepäisiin, omiin suuntiinsa vetäviin tyttäriin. Oma henkilökohtainen suosikkini sarjan (nais)hahmoista on kuitenkin suvun herkullisen sarkastinen matriarkka, leskikreivitär Violet Crawley, jota näyttelee Harry Potter -elokuvistakin tuttu Dame Maggie Smith. Tämän nokkelia kommentteja on kerätty useammalle eri nettisivulle, kuten downtonabbeyonline.com-sivustolle. Hänen sutkauksensa tuovat sarjaan samalla keventävää, sarkastista huumoria.

Downton Abbeyn henkilöitä. Kuva: ITV

Downton Abbeyn henkilöitä. Kuva: ITV

 

Sarja toisaalta kuitenkin kuvaa historiallista todellisuutta aikana, jona naisten asema oli monella tavoin rajoitetumpi kuin nykyään, lähtien siitä, että Downton Abbey tilaan liittyvine arvonimineen voi siirtyä vain miespuoliselle perilliselle. Myös etenkin yläluokkaisten naisten neitsyyden – tai mikä vielä tärkeämpää, maineen – varjeleminen on osa sarjan todellisuutta, kun taas miehillä on enemmän vapauksia. Sarjan kuluessa talon tyttäret koettelevatkin usein soveliaisuuden rajoja – ja vanhempiensa hermoja.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkuun ja myös maailmanhistorian tapahtumat heijastuvat kartanon ja suvun vaiheisiin. Kun sarja alkaa vuodesta 1912, kartanon isäntä ja suvun pää Robert saa kuulla lähimmän miespuolisen perillisensä sekä tämän pojan kuolleen Titanicin haaksirikossa. Sarjan kuluessa selviää muun muassa, miten ensimmäinen maailmansota vaikuttaa kartanon väen elämään. Nyt neljännellä tuotantokaudella ensimmäisten jaksojen tapahtumista on jo kymmenkunta vuotta ja ollaan siirrytty vapaamielisemmälle 1920-luvulle.

Lady Mary. Kuva: ITV

Lady Mary. Kuva: ITV

Yksi sarjan mielenkiintoisimpia teemoja, joka samalla erottaa sen monista muista pukudraamoista on se, miten sarjassa on kuvattu palvelusväkeä. Jo sarjan luojan, Julian Fellowesin (viralliselta titteliltään muuten The Right Honorable Lord Fellowes of West Stafford!) aiemmin käsikirjoittamassa elokuvassa, Gosford Parkissa, palvelusväkeen kuuluvia hahmoja kuvattiin yhtä paljon kuin isäntäväkeäkin. Downton Abbey samoin kuvaa usein ja mielenkiintoisesti myös “alakertaa”: palvelusväen iloja, suruja ja juonittelujakin. Samalla kuvataan sympaattisesti myös palvelusväen ja isäntäväen suhteita, esimerkiksi hovimestari Mr. Carsonin lämpimän isällistä suhdetta isäntäväkensä tyttäriin, etenkin Lady Maryyn. Roolit isäntäväen ja palvelijoiden suhteessa ovat selvät – ja hovimestari Carson on yleensä kaikkein järkyttynein kaikenlaisesta liiallisesta tuttavallisuudesta – mutta samalla sarja avaa sitä läheisyyttä, joka isännän ja miespalvelijan tai neidin ja tämän kamarineidin välille lähes väistämättä päivittäisessä kontaktissa syntyy. Ainakin Downton Abbeyssä isäntäväki kuvataan enimmäkseen sympaattisina henkilöinä, jotka myös pyrkivät tukemaan ja auttamaan palvelusväkeään erilaisissa ongelmissa.

“Don’t be defeatist, dear, it’s very middle class.” – Leskikreivitär Violet

Kuten alussa todettu, Yle on tämän tekstin tullessa ulos näyttänyt jo melkein kaikki neljännen tuotantokauden jaksot. (Brittiläiseen tapaan kullakin kaudella on  vain 7-9 jaksoa, sekä lisäksi kauden päättävä jouluspesiaali.) Jotain odotettavaa on kuitenkin vielä joulun tienoillakin: joulupäivänä Britanniassa näytettävä Downton Abbeyn neljännen kauden jouluspesiaali tulee ymmärrykseni mukaan Yleltä heti joululoman jälkeen, 7.1. Jouluspesiaali päättää sarjan neljännen tuotantokauden, ja jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, kyseessä ei ole mitään harmitonta joulufiilistelyä, vaan mahdollisesti hyvinkin dramaattisia juonenkäänteitä sisältävä täysipainoinen jakso. Hyvä joulupukki, ethän anna tallentavan digiboksini hajota 🙂 Niille, joille sarja ei vielä ole tuttu, suosittelen myös sen hankkimista joululahjaksi itselleen.

http://youtu.be/2M3moEeErr8