Kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse….  Tai joululta se ainakin tuntuu, niin kovin sitä on odotettu. Nimittäin 23.11. maailmanlaajuisen ensiesityksensä saavaa Doctor Whon erikoisjaksoa The Day of the Doctor. Tämä erikoisjakso juhlistaa BBC:n scifisarjan ”syntymäpäivää”. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Iso-Britanniassa 23.11.1963. Jakson nimi oli An Unearthly Child ja ensimmäistä Tohtoria näytteli William Hartnell. Doctor Who jatkui vuodesta 1963 vuoteen 1989 asti, jolloin se hyllytettiin. Tällä aikavälillä tehtyjä kausia kutsutaan Classic Who:ksi. Vuoteen ’89 mennessä Tohtoreita ehti olla seitsemän. Vuonna 1996 sarjaa yritettiin elvyttää TV-elokuvan muodossa. Elokuvassa kahdeksannetta Tohtoria näytteli Paul McGann. Kesti kuitenkin vuoteen 2005, kunnes Doctor Who alkoi taas pyöriä TV-sarjana. Uudelleen henkiin herätetyssä sarjassa yhdeksäntenä Tohtorina seikkaili Christopher Eccleston. Vuodesta 2005 tähän päivään asti tehtyjä kausia kutsutaan New Who:ksi.

The Day of the Doctor-jaksoa on hypetetty pitkin vuotta ja arvuuteltu keitä näyttelijöitä siinä on mukana ja mitä jaksossa tapahtuu.  Juhlajakson esityspäivän lähestyessä whovianeja on enemmissä määrin hemmoteltu (tai härnätty) teaser trailereilla, The Night of the Doctor miniepisodilla ja BBC:n Children in Need-hyväntekeväisyyslähetyksessä esitetyllä sneak peek-pätkällä.

Tällä hetkellä varmaa on, että Tohtoreista  mukana ovat 10. (David Tennant) ja 11. (Matt Smith) sekä John Hurtin näyttelemä, 8. ja 9. Tohtorin väliin sijoittuva War Doctor (Doctor 8.5, kuten eräs ystäväni osuvasti totesi). New Who:n kahdella ensimmäisellä kaudella Rose Tyleria näytellyt Billie Piper on myös mukana sekä seitsemännellä kaudella mukaan tullut Clara Oswaldia näyttelevä Jenna Coleman. Monet whovianit toivovat tietenkin, että mukana olisi myös muita Tohtoreita. Toistaiseksi ainakin teasereiden perusteella näyttäisi siltä, että aiemmat Tohtorit on kyllä huomioitu jollain tapaa, vaikka fyysisesti eivät jaksossa esiinnykään. Mutta toisaalta, kuten olemme vuosien varrella oppineet, Moffat valehtelee. Paul McGannin esiintyminen The Night of the Doctorissa oli jälleen muistutus tästä nyrkkisäännöstä, joten mikä tahansa on vielä mahdollista.

Doctor Whon vuosipäivän tiimoilta kyselin muilta whovianeilta, mitä Doctor Who on heille opettanut. (Muuta kuin, että Moffat valehtelee.) Monen mielestä sarjan perusteemana on suvaitsevaisuus. Eri hahmojen ja rotujen kirjo viestii, että on ok olla erilainen. Ja kuten Tohtori sanoo: ”…900 years of time and space and I’ve never met anybody who wasn’t important…”, eli jokainen on tärkeä. Doctor Whon repliikeistä löytyy muitakin viisauksia, kuten lausahdukset “There’s always a way out” ja “We are all stories in the end. Just make it a good one.”, jotka ovat myös hyviä mietelauseita ja toimivat elämänohjeina. Koska olen tällainen aikuistyttö, omia suosikkejani on neljännen Tohtorin ”There’s no point being grown-up if you can’t be childish sometimes”. Välillä on hyvä muistaa, ettei ota kaikkea liian vakavasti. Siksi kannattaa muistaa myös muutama simppeli sääntö:

–       Uusia juttuja kannattaa kokeilla, kuulostivatpa ne kuinka oudoilta tahansa. Esimerkiksi kalapuikot vaniljakastikkeella.

–       Laske varjot ja pidä silmät avoinna enkeleiden varalta

–       Kaikki on mahdollista

–       Vie bileisiin aina banaani!

50v spesiaali ei ole ainoa herkku, joka Doctor Who-faneille tarjoillaan. Viime viikonloppuna ja tämän viikon alussa  BBC on esittänyt DW-aiheisia ohjelmia. Tällä viikolla, tarkemmin huomenna 21.11. klo 21:00 (GMT, eli Suomessa klo 23:00), BBC Two esittää Doctor Whon alkuvaiheista kertovan puolitoistatuntisen TV-draaman An Adventure in Space and Time. Jos vain mahdollista, se kannattaa katsoa. Samana iltana BBC Four-kanavalta voi katsoa Doctor Whon ensimmäisen jakson An Unearthly Childin, näppärästi heti AAiSaT:n perään. Ja sitten tosiaan lauantaina esitetään se varsinainen juhlajakso. Suomessa The Day of the Doctor tulee Yle 2-kanavalta ja se alkaa klo 21:50. Ja jos ei H-hetkeksi telkkarin eteen ehdi, jakso pitäisi jälkeenpäin löytyä Ylen Areenasta.

Hyvää Doctor Who-päivää kaikille! 🙂