Zombit ovat olleet jo pitkään valtavirtaviihteen kestosuosikkeja niin valkokankaalla ja peleissä kuin vaikkapa kuvataiteessa ja kirjallisuudessakin. Äkkiseltään luulisi, että eteenpäin laahustavat ruhot eivät olisi teemana sieltä viehättävämmästä päästä, mutta jollain ihmeen kaupalla ihanan kamalista elävistä kuolleista on saatu aikaan niin söpöjä pelimaskotteja kuin teiniromanssielokuvan tähtiäkin. Kuinka moni kuitenkaan tietää, mistä rakkaat epäkuolleemme ovat oikeastaan alkujaan peräisin?

Voodootarustosta Hollywood-tähdeksi

“Zombie”. Lähde: Wikimedia Commons

Termin “zombi” alkuperä on Afrikan länsirannikolta, josta voodookulttuuri on kotoisin. Se on alunperin tarkoittanut noituuden avulla nostatettuja ruumita. Uskomuksen mukaan bokor (voodooloitsija) voi herättää kuolleen henkilön “eloon” – joskin tämä henkiinherätetty vainaja on täysin bokorin hallinnassa eikä omaa tietoisuutta, vaikka kykeneekin reagoimaan ympäristöönsä. Amerikkaan voodoo rantautui 1600- ja 1700-luvuilla tuotujen orjien myötä. Euroopan ja Aasian kansantarustosta löytyy vastaavasti myös useita olemukseltaan zombin kanssa hyvin samantapaisia epäkuolleita hirviöitä, mutta yhteenkään niistä ei viitata termillä “zombi”, ja niiden mahdollinen vaikutus varsinaisiin zombimyytteihin lienee tapahtunut vasta viimeisten muutamien vuosikymmenten aikana.

Verrattuna esimerkiksi vampyyriteemaan elävät kuolleet ovatkin varsin nuori aihe populaarikulttuurissa ja termi “zombi” tuli tunnetuksi englannin kielessä valtaväestölle vasta vuoden 1932 kauhuelokuvan ‘White Zombie’ myötä. Sitä ennen sanaa oli käyttänyt vain William Seabrook romaanissaan ‘The Magic Island’ (1929). Molemmissa teoksissa zombit olivat vielä selkeästi kytköksissä voodoojuuriinsa. Zombielokuvagenren katsotaan kuitenkin syntyneen vasta 1968, kun George A. Romeron siihen aikaan kohua nostattanut kulttiklassikoksi noussut ‘Night of the Living Dead’ sai ensi-iltansa. Tämä uudenlainen versio epäkuolleista ystävistämme teki selkeän pesäeron kaikkiin edeltäneisiin teoksiin, vaikka elokuvassa ei koskaan suoranaisesti zombeista puhuttukaan. Samalla se loi kuitenkin pohjan kaikelle modernille zombiviihteelle.

“Night of the Living Dead”, 1968, kansi. Lähde: Wikimedia Commons.

Romeron zombien myötä zombitematiikka kytkeytyi post-apokalyptiseen maailmaan ja sai yhteiskuntakriittisiä sävyjä. Epäkuolleet alkoivat pikkuhiljaa olla yhä suositumpi aihe kauhuelokuvien kentällä. 1981 ilmestynyt ‘Hell of the Living Dead’ toi zombikaanoniin tutun aivohimon pelkän ihmislihan nälän tilalle, mutta tätä lukuun ottamatta elävät kuolleet eivät kokeneet sen suurempaa renessanssia ennen 2000-lukua. Silloin Romeron perinteisen hitaan ja tyhmän laahustajan rinnalle ilmaantui entistä nopeampi, älykkäämpi ja vahvempi epäkuollut. Sittemmin zombin käsite on myös venynyt sisältämään varsinaisten kuolleista nousseiden lisäksi esimerkiksi viruksen vallassa olevat elävät ihmiset, joiden käytökseen infektio on vaikuttanut.

Elävien kuolleiden elävät fanit

Olipa “oikean zombin” määritelmästä nykypäivänä sitten mitä mieltä hyvänsä, useat menestyneet Hollywood-tuotannot ja videopelit ovat varmistaneet epäkuolleiden suosion mitä moninaisimmilla tavoilla populaarikulttuurissa. Perinteisten kauhuelokuvien rinnalle on noussut Robert Kirkmanin sarjakuviin perustuvan ‘The Walking Dead’ -TV-sarjan myötä draama zombeilla höystettynä. Enää zombipelitkään eivät ole pelkästään selviytymiskauhua à la varhaiset ‘Resident Evil’ -pelit ynnä muut vastaavat, vaan vakavahenkisten post-apokalyptisten maisemien sijaan voi taistella söpöjä ruumiita vastaan ‘Plants vs. Zombies’ -älypeleissä tai lähteä lenkille ‘Zombies, Run!’ -mobiiliapplikaation motivoimana.

“Zombie Walk Dortmund”, kulkueeseen osallistuneita. Lähde: Tobias M. Eckrich / Flickr.

Zombi-intoilun ei tarvitse myöskään olla pelkästään yksinäistä fanitusta, ja innokkaimmille harrastajille löytyykin useita tilaisuuksia muiden asiaan vihkiytyneiden tapaamiseksi. Myös Suomessa on järjestetty useita zombiewalk-tapahtumia, joissa on tarkoituksena tekeytyä eläväksi kuolleeksi ja vaeltaa lauman mukana tietty suunniteltu reitti. Joskus näihin tempauksiin voi liittyä jokin hyväntekeväisyyskeräys tai ennätysyritys, mutta useimmiten ideana on vain pitää hauskaa. Zombiewalkien lisäksi Yhdysvalloissa järjestetään muutamia zombiconeja, joista Seattlen Zombcon on suurin.

Zombien valtaisa suosio ei ole jäänyt huomaamatta viranomaisiltakaan, ja Yhdysvaltojen tartuntatautikeskus CDC käyttikin teemaa niin menestyksekkäästi hyväkseen luonnonkatastrofeja varten valistavassa viraalikampanjassaan (pun intended, hehheh), että kampanjan suosio kaatoi sivuston kokonaan. Vaikka kampanjan suosittelemat kuivamuonan varastointi ja kellariin linnottautuminen ym. perustoimenpiteet ovatkin epäilemättä olennaisia selviytymisen kannalta, mikäli tositilanne sattuisi kohdalle, ohjeistus ei kuitenkaan sanallakaan mainitse aseistautumista verenhimoisia hirviöitä vastaan, joten allekirjoittanut ei ainakaan henkilökohtaisesti jättäisi valmistautumista pelkästään CDC:n oppaan varaan.

Matt Mogk: "Everything You Ever Wanted to Know About Zombies", kansi. Lähde: GoodReads.com

Matt Mogk: “Everything You Ever Wanted to Know About Zombies”, kansi. Lähde: GoodReads.com

Sen sijaan hätätilanteen varalle voi suositella kahta kattavampaa aiheeseen perehtynyttä opusta: Max Brooksin kirjoittama ‘The Zombie Survival Guide’ sekä Matt Mogkin ‘Everything You Ever Wanted to Know About Zombies’. Brooks perustaa kieli poskessa kirjoitetun oppaansa fiktiivisen Solanum-viruksen tartuttamia zombeja vastaan selviytymiselle. Tänä vuonna ensi-iltansa saanut ‘World War Z’ -elokuva pohjautuu myös saman sarjan teoksiin. Mogkin opus taas tuntuu olevan de facto -selviytymisopas, ja miksipä emme näitä herroja uskoisi: ovathan he Zombie Research Societyn perustajat.

Mikäli zombitutkimus kiinnostaa, lisää aiheeseen liittyvää materiaalia tarjoaa Glasgow’n yliopiston (hyvin epävirallinen) Zombie Institute for Theoretical Studies. Valitettavasti viihteelliset “luennot” ovat tarjolla vain livenä, mutta sivuston blogista löytyy varsin mielenkiintoista pureskeltavaa teorisoinnista pitäville. Sivustolta löytyy myös koe, jolla voi ansaita itselleen huikean zombineurologitittelin. Jos humoristinen “tutkimus” ei innosta, hieman vakavahenkisempää teoriaa tarjoaa kanadalaisen tiimin tekemä matemaattinen malli zombitartunnan leviämisestä sekä Adam Chodorow’n essee amerikkalaisten verolakien pätemisestä epäkuolleisiin.

Nörtin Halloween-tehtävälista

Varsinainen Halloween toki oli jo eilen, mutta viikonloppuna lienee vielä ihan sopivaa juhlia asianmukaisesti, jos ei sitä aiemmin ole ehtinyt. (Ja vaikka olisikin ehtinyt!) Tässä joitakin ehdotuksia zombieteemaisesta viihteestä vuoden parhaan juhlan ohjelmaan:

  • Ei Halloweenia ilman Michael Jacksonin legendaarista ‘Thriller’-musiikkivideota. Itse pidän kovasti myös Gleen ‘Thriller / Heads Will Roll’ -mashupcoverista. Itselleni pakollista kuunneltavaa on lisäksi ‘Shoot the Zombies’ Songs To Wear Pants To -nimellä musiikkia tekevältä Andrew Huangilta sekä Horrorpopsin ‘Walk Like A Zombie’.

  • Mikäli ‘Night of the Living Dead’ ja sen jatko-osat, spin-offit ja epäviralliset jatko-osat eivät ole tuttuja, Halloween on loistava aika perehtyä zombeilun historiaan ja sivistää itseään katsomalla nämä läpi. Vaihtoehtoisesti tarjolla on tietysti moderneja zombielokuvien helmiä, joista allekirjoittaneen lempparilistalla on erityisesti ‘Zombieland’ ja ‘28 Days Later’. Kokeilunhaluisimmat voivat järkyttää itseään zombiromanssilla ‘Warm Bodies’, tai selata Wikipedian listalta uusia tuttavuuksia.

  • Zombeilla voi tietysti myös pelien parissa: nostalgiannälkään sopii loistavasti vanhat ‘Resident Evil’ -pelit, tai uudemmista nimikkeistä Telltalen ‘The Walking Dead’ on tietysti suosituslistalla oletuksena, vaikka se lienee useimmille tuttu jo entuudestaan. Jos peliseurasta ei ole puutetta, muutama erä ‘Left 4 Dead’:iä on tänään erityisen suositeltava toimenpide. Mikäli tuntee kahlanneensa kaikki zombipelit jo läpi, Wikipedia auttanee myös tässä ongelmassa.

Hyytävän karmaisevaa Halloweenia, toivottaa adoptiozombini Harvey!

Hyytävän karmaisevaa Halloweenia, toivottaa adoptiozombini Harvey!