On taas se aika vuodesta: Ada Lovelace Day. Päivä on nimetty Lordi Byronin tyttären ja histoiran ensimmäisen ohjelmoijan mukaan. Päivän tarkoitus on juhlia naistieteilijöitä ja insinöörejä, jotka usein jäävät varjoon tai jopa tarkoituksellisesti jätetäään varjoon.

Viime vuosina julkinen keskustelu on keskittynyt kovin useasti siihen kamalaan Nykyajan Nuorisoon (joka on tietysti syypää moneen pahaan, puhutaan mistä aikakaudesta tahansa). Tuo sama Nykyajan Nuoriso kuitenkin tekee myös ihmeellisiä ja hienoja asioita. Tänään ajattelin esitellä vain kaksi näistä jälkimmäisistä.

Eesha Kare

Eesha Kare syntyi 1995 Kalifornian Saratogassa. Toukokuussa tänä vuonna tämä 18-vuotias sai suurta mediahuomiota (mukaanlukien vierailun Conanissa) tultuaan toiseksi Intelin International Science and Engineering Fairissa. Hänen keksintönsä? Elektrokemiallinen superkapasitaattori, jota nimestään huolimatta pidetään merkittävänä kehityksenä akkujen latauksessa. Kilpailussa Kare esitteli keksintöään LED-lampun avulla, jonka akku ladattiin 20 sekunnissa. Asiantuntijat uskovat, että vastaavat tulokset skaalautuisivat myös suurempiin laitteisiin, kuten puhelimiin ja jopa autoihin. Kun Eeshalta kysyttiin syytä STEM-alojen kiinnostukselleen, hän vastasi hermostuneensa siihen, että joutui lataamaan kännykkäänsä jatkuvasti.

Deepika Kurup

New Hampshireläinen 15-vuotias Deepika Kurup puolestaan nousi suuren yleisön tietoisuuteen loppuvuodesta 2012 kun hän voitti The Discovery Education 3M Young Scientist Challengen halvalla vedenpuhdistusjärjestelmällään, jonka toiminnan nuori nainen voi myös selittää itse:

Deepika etsii keksinnölleen rahoittajaa, aikomuksenaan perustaa voittoa tuottamaton yritys keksinnön maailmanlaajuiselle käyttöönotolle. Jos tyttö ei vielä tee vaikutusta, hän aikoo valmistuttuaan neurotieteen tutkijaksi.