Nörttitytöt
plus

Kuvat: Steam

Alustat: Xbox Live Arcade, PlayStation Network, Windows Phone, Windows 8, Windows RT, Steam
Testattu: Steam
Kehittäjä:Mine Loader Software Co.,Ltd.
Julkaisija: Namco Bandai Games
Genre: sokkelo, arcade

Vaikka olenkin 80-luvun lapsi, en koskaan lapsena pelannut Pac-Mania tietokoneella tai pelihalleissa. Aikuisena olen sitä muutaman kerran kokeillut, mutta ei se ole oikein iskenyt. Pidin kuitenkin kovasti Ready Player One-kirjassa olevasta kohtauksesta, missä päähenkilö pelaa kyseistä peliä.

Tiedän myös, että peli Japanissa tunnetaan nimellä Puck-Man. Amerikan markkinoilla nimestä olisi ollut liian helppo vääntää jotain lapsille sopimatonta, joten nimi jouduttiin vaihtamaan. Näillä lähtötiedoilla lähdin siis kokeilemaan Pac-Man Championship Edition DX+-peliä.

plus2Pelissä ohjataan Pac-Mania, joka syö sokkelossa olevia palluroita sekä väistelee tappavia aaveita. Kun palluroita on syötynä tietty määrä, ruudulle ilmestyy hedelmiä. Hedelmät lisäävät pelaajalle kertyvää pistemäärää. Ruudulle ilmestyy välillä myös voimapillereitä, jotka antavat Pac-Manille voimaa syödä aaveita. Tätä voimaa ei kuitenkaan kestä kuin hetken aikaa.

Alkuperäistä peliä on helpotettu muutamalla tavalla. Pelaajalla on käytössään rajattu määrä pommeja, joilla saa räjäytettyä aaveet takaisin ruudun keskelle. Osa aaveista ei lähde heti Pac-Manin perään, vaan ne nukkuvat ruudulla. Vasta kun niiden ohitse menee, ne heräävät ja lähtevät jahtaamaan.

Tässä pelissä ei myöskään kuole välittömästi kun joutuu haamun kanssa vastakkain. Aika hidastuu hieman ja pelaajalla on mahdollisuus tehdä väistöliike ja näin välttää kuolema. Pidän kovasti näistä uutuuksista, sillä ne tuovat monipuolisuutta ja vaihtelua peliin helpotuksen lisäksi. Itse en vain jaksa pelata alkuperäistä Pac-Mania, koska siinä kuolee niin helposti ja se on aika itseään toistavaa.

Pelissä on useita kenttiä ja moodeja, jotka eivät ole kaikki auki kun pelin aloittaa. Ne avautuvat sitä mukaa, kun kenttiä saa pelattua läpi. Kentät eivät ole kuitenkaan merkittävän erilaisia toisiinsa verrattuna. Välillä vaihtuu graafinen ilme ja pallurat ilmestyvät ruudulle eri tavoilla, eli mitään kovin järisyttävää ei ole luvassa. Pienikin vaihtelu tuo silti raikkautta, vaikka pitkään pelattuna kentät alkavatkin mielessä puuroutua saman toistoksi.

Pelimoodeja on kolme erilaista. Ensimmäisessä yritetään saada mahdollisimman paljon pisteitä aikarajan puitteissa, toisessa pitää syödä mahdollisimman paljon hedelmiä aikarajan puitteissa ja kolmannessa täytyy syödä mahdollisimman monta aavetta peräkkäin aikarajan puitteissa. Nekin siis ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia. Vaikeustasoja löytyy kolme: helppo, normaali ja ekspertti.

plus3

Dig Dug-ulkoasu

Pac-Man Championship Edition DX+ on ulkoasultaan ja äänimaailmaltaan hyvin levoton sekä nopeatempoinen. Värit ovat diskohehkuisia karkkivärejä ja hidastukset sekä haamuvanat tuovat näytölle sykkivyyttä.

Musiikissa on elementtejä alkuperäisestä, mutta pääasiassa se on outoa jumputtavaa diskojytkettä. Kun pisteitä kerryttämällä Pac-Manin vauhti vielä nopeutuu, on kokonaisuus aika sekava. Pelin lopettaessa jytke jää soimaan päähän ja silmissä vilistää. Retroplussat DX+ saa kyllä siitä, että tyyleistä saa valittua ilmeen, jossa visuaalisuus ja musiikki muistuttavat Dig Dug- tai Rally-X-pelejä.

Itselläni oli ongelmia Championship III-kentän suhteen. Kentän alkaessa Pac-Man on haamujen kera näytön keskellä olevassa karsinassa. Haamut kyllä pääsevät lähtemään karsinasta, mutta Pac-Man ei sitten millään konstilla. Kentässä on palluroita ja voimapillereitä, mutta haamuja ei voi ohjata ja Pac-Man jumittaa. Jotain siinä on siis rikki.

Puutteistaan huolimatta peli on kokonaisuutena yllättävän koukuttava. Jos se olisi puhelimessani, pelaisin sitä varmasti useammallakin bussimatkalla. Pienissä erissä samankaltaisena toistuvat kentät eivät ala myöskään puuduttaa samalla tavoin kun pitkään pelattuna. Kotona tämä menee pienenä välipalapelinä, kun odottaa esimerkiksi ruuan kypsymistä. Se on juuri sopiva väline ajan tappamiseen, mutta jos kunnolla haluan pelata, valitsen kyllä jotain muuta.

Tiivistelmä

+ Useita kenttiä ja moodeja
+ Helpotukset alkuperäiseen
+ Koukuttava
+ Haastava

-Alkaa pian toistaa itseään
-Musiikki
-Ulkoasu
-Yksi kenttä rikki

Arvosana:

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.