(English version: scroll down)

Splatter Just Harder timesPelinkehittäjä ja julkaisija: Dreamworlds Development
Alustat: PC (Windows)
Genre: räiskintä, ylhäältä kuvattu
Pelimuodot: yksinpeli, moninpeli paikallisverkon kautta
Ikäraja: N/A

Splatter on saksalaisen Dreamworlds Developmentin kahden miehen projekti. Peli tuo muistoja mieleen, nimittäin siinä on otettu innoitusta nykyisen zombie-boomin lisäksi suomalaisista ‘Tapan kaikki’ ja ‘Phobia 2’-peleistä. Juonta kuljettaville sarjakuville on myös haettu innoitusta – värimaailmaa myöten – Remedyn Max Payne -peleistä. Päähenkilön nimi on myös Max. Suomen lippua ei sentään missään näy, mutta kuulemma imartelu on parasta kehua. Hyvin modernisti pelissä on myös mahdollisuus yhteistyöhön ja toisia vastaan pelaamiseen lähiverkossa. Ainoa mitä peli kipeästi kaipaisi on pelin ikää pidentävä kenttäeditori.

splatter-1Pelaaminen on jouheaa eikä normaalilla vaikeusasteella kovinkaan vaikeaa. Aloituspistoolissa on loppumattomat ammukset, mikä johtaa siihen, että pelaaja ‘tiedustelee tulella’ räimien puskiin. Ideana on, että piilossa olevat vastustajat paljastavat itsensä ja totta kai tämä taktiikka toimii tyhmiin zombieihin. Toinen helpottava tekijä on se, että zombiet pelkäävät kirkkaita valoja. Alan Waken asteelle ei valoilla leikkiminen mene, mutta soihdut saavat zombiet pakenemaan (tai syttymään tuleen) mikä kääntää voimasuhteet vahvasti päähenkilön eduksi.

splatter-3Max on siis joku ‘syrjäytynyt tyyppi’ joka lähtee tutkimaan, miksi poliisi käskee pysymään sisätiloissa ja päätyy sitten lahtaamaan tietään zombien valtaaman kaupungin läpi. Max ei myöskään yllättäen hätkähdä zombeja – itseasiassa niitä voi ampua ennen kuin dialogi paljastaa Maxin pitävän niitä zombeina. Tarkkasilmäisenä  päähenkilö alkaa kuitenkin huomaamaan tarinan edetessä jotain kulissien takana. Jostain syystä Max toi mieleeni Duke Nukemin, mutta toisin kuin Duke, Max ei ole kasaria, vaan enemmänkin ysäriä.

Pelin yhdestätoista henkilöstä neljä on naisia. Jenny pelastetaan kaksi kertaa pelin aikana. Ensiksi tämä tarvitsee pelaajaa suojelemaan itseään kun tankkaa auton. Ok, ehkä itsensä suojelu ja tankkaaminen ei onnistu yhtä aikaa. Toisella kerralla Jenny johtaa hyvin pätevästi selvinneiden ryhmää, jonka pelaaja johdattaa pakolaisten kokoontumispaikalle. Jenny on pätevä johtaja ja pelihahmo on sikäli fiksusti ohjelmoitu, että tämä ei suostu seuraamaan porukkansa kanssa pelaajahahmoa kellariin, jossa on kovia hirviöitä. Ryppään tultua ovelle Jenny  toteaa kuitenkin tähän tyyliin:

splatter-2

“Oh, and there were those worms in the courtyard! I’m not going to set my feet there! Max! Do something!”

Tähän Max toteaa: “Naiset…” (Siis sama Max, joka kovana jätkänä pelkää hämähäkkejä ja suhtautuu kammoksuen matoihin.)

Hippikommuunissa on porukkaa johtavan Helenan lisäksi kaksi muuta naista pellolla ja Jenny keittiössä. Kaikki ovat omalla tavallaan yhden asian karikatyyrejä eli vaikka peli pyrkii olemaan ‘moderni’ toistaa se vanhoillisia kliseitä. Miehet ovat niitä jotka vartioivat paikkaa ja lähtevät ryöstöretkelle.

splatter-5

Päätelmäni on se, että peli on  suunniteltu enimmäkseen pojille. Esimerkiksi pelissä pääsee myös harrastamaan ‘työvälineiden luovaa käyttöä’ eli ajamaan leikkuupuimurilla zombieiden päältä, joka on selkeä viittaus Peter Jacksonin ohjaamaan Braindead-leffaan.

Lopulta sanoisin että Splatter on leppoisa räiskintäpeli, jossa väkivalta on tasolla ‘verta ja suolenpätkiä.’ Grafiikka on pientä ja kohteet ovat pääasiassa zombeja, joten epäilisin että peli saisi jopa saksassa K12-ikärajan. Kannattaako? No, jos pitää tämän tyyppisistä peleistä niin mikä ettei. Kymmenen euroa tuntuu vähän turhan korkealta hinnalta ottaen huomioon, että pelin kesto on vain kolme-neljä tuntia riippuen siitä pelaako lisätehtäviä.

Tiivistelmä

+ Helppo ja toimiva
+ Eettisesti pyrkii olemaan hyvällä puolella
+ Paikallisverkkoon sopiva peli

– Ei tarjoa haastetta
– Lievästi seksistinen
– Raaka

Arvosana

Tavistyttö

Tavistyttö

Splatter – Just harder times (in English)

Splatter Just Harder timesDeveloper: Dreamworlds Development
Format: PC (Windows)
Genre: Top down shooter
Game Modes: one player, multiplayer through LAN
Age rating: N/A

Splatter is a two man project from german Dreamworlds Development. The game brings me deja-vu feelings from the 90s. The ideas have been picked from Finnish games like ‘Tapan kaikki’ and ‘Phobia 2’. Even the plot-introducing splash screens have their colors loaned from Max Payne. The main character is “Max”, too. I didn’t spot a Finnish flag, though wise men said that imitation is the sincerest form of flattery. The game is modern rather than retro. It’s possible to play against or with other players over local area network. The only thing game would surely need is is an editor for custom levels. So if you developers read this review, remember that an editor does indeed improve a game’s lifespan.

The gameplay is fun and fast and not terribly hard, played on normal difficulty. The starting pistol has unlimited ammo so any powerplayer will recon with fire. Meaning that shooting over the screen will result in explosions and the zombies giving up their hiding places. Another thing that evens the odds is the fact that zombies fear light. Playing with light doesn’t go to same extent as with Alan Wake but it’s still a powerful tool for the player.

The main character, Max, is an introvert ordinary guy who sets to investigate why the police tells people to stay indoors (yeah, that’s what I would definitely do!). This sets Max on an epic journey where he kills his way across the town infested with zombies. He’s not suprised about the zombies and he’s perceptive enought to see some larger scheme at play behind the scenes. For some reason he reminded me of Duke Nukem, even though Max is not 80s but rather 90s in style.

The game has eleven characters and only four of them are female. Jenny is rescued twice in the course of game. First she needs the player to protect her while she fills her car’s tank. Ok, that’s plausible. However, the second time she’s leading a group of survivors and seems to be very good at that. I tried to lead them into a monster-filled basement but she didn’t want to lead her group there. The major disappointment occurred in the courtyard:

Jenny: “Oh, and there were those worms in the courtyard! I’m not going to set my feet there! Max! Do something!”

Max: ”Women…”

(Max, full of the tough guy act. Though he’s afraid of spiders and doens’t like the worms either…)

One of the main turning points of the plot is hippie commune in the rural countryside. Helena is the leader of the group, but the other three women characters are disappointing. Two are out on the field and Jenny is in the kitchen. So in the end the game tries to be modern, but in turn puts emphasis on old clichés. Guys are guards and those who go raiding.

The overall conclusion is that Splatter is mainly made for boys (note: you can actually drive over zombies with a harvester!). It’s an easy-going shooting game with violence on the level of blood and gore. The sprites are small and the targets are mainly zombies, so I suspect the game would have USK 12 and not higher with PEGI either. If you’re into these kind of games, sure, go ahead. 10€ however seems a bit of a steep price for a 3-4 hour game.

Summary

+ Easy to play and works well
+ Ethically on the good side
+ LAN option

– Not enough challenge
– Mildly sexist
– Pretty violent

Rating

Tavistyttö

Tavistyttö (Basic girl)