Julkaisija: The Fullbright Company
Alustat: Win, Mac, Linux
Testattu: Win
Genre: Tarinankerrontapeli
Ikäraja: N/A

Gone Home on indietiimi The Fullbright Companyn debyyttipeli. Nimen takaa paljastuu kuitenkin BioShock 2:n, XCOM:n ja Bioshock Infiniten kehityksessä mukana olleita rautaisia ammattilaisia, joten laatua sopii odottaa. Kyseessä on vahvasti Dear Estherin jalanjäljissä kulkeva tarinankerrontapeli, joka painottaa tutkimista ja tunnelmaa.

Gone Home on peli, josta nauttii sitä enemmän mitä vähemmän siitä tietää etukäteen. Siitä on myös vaikea sanoa juuri mitään paljastamatta tarinan herkullisia yksityiskohtia, sillä alkuun peli kertoo oikeastaan vain sen, että olet ollut vuoden ulkomailla ja palattuasi kotiin talo on tyhjillään. Tehtäväsi on käytännössä selvittää, mitä on tapahtunut ja missä perheesi on. Tutkittavaa riittääkin yllin kyllin ja mysteeri pitää otteessaan loppuun asti. Tekijöille on myös nostettava hattua ysäriäkin ysärimmän miljöön onnistuneesta rakentamisesta.

Käsi ylös: kuinka moni muukin teki teini-iässä vastaavia kuvakollaaseja? Tunnustan.

Kokemuksena Gone Home oli äärimmäisen virkistävä jo siitäkin syystä, ettei peli sisällä minkäänlaista taistelua eikä mihinkään ole kiire. Taidokkaasti rakennettu tarina, sen onnistunut rytmitys ja mielenkiintoiset yksityiskohdat yhdistettynä toimivaan tunnelmaan saivat ainakin minut kaipaamaan lisää tällaisia kiireettömiä tarinapohjaisia tutkimispelejä toimintapelien rinnalle. Muutamia graafisia bugeja lukuun ottamatta en juuri löytänyt tästä pelistä pahaa sanottavaa.

Juonesta mitään sen kummemmin paljastamatta on myös sanottava, että tarina on varsin positiivisella tavalla kantaaottava ja rohkea. Tätä peliä on pakko suositella siis myös feministisestä näkökulmasta, sillä harvemmin tulee vastaan samassa pelissä näin montaa positiivista naisroolimallia.

Yksi harvoista silmiini osuneista graffabugeista.

Lyhyesti sanottuna: Gone Homessa ydinasiat ovat kunnossa ja sen tekemiseen käytetty vaivannäkö ja rakkaus näkyvät. Se on myös erinomainen esimerkki siitä, miten hyvää jälkeä nykyään pienikin indietiimi kykenee tekemään. Koska pelin läpäisee parissa tunnissa, eikä se vaadi ylimaallista ongelmanratkaisukykyä tai salamannopeita refleksejä, kenelläkään ei ole oikeastaan mitään syytä olla pelaamatta tätä. Gone Homea voi suositella kaikille iästä, pelikokemuksesta tai genrepreferensseistä huolimatta. Menkää kotiin, ette tule katumaan.

Tiivistelmä

+ tarina
+ miljöö ja tunnelma
+ autenttinen ysärifiilis

– grafiikka paikoitellen hiomattoman oloista

Arvosana

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader