Nörttitytöt

Beat Buddy title screen (PC)Kehittäjä: Threaks
Julkaisija: Reverb Publishing
Alustat: Windows PC, Mac, Linux
Genre: Puzzle
Ikäraja: N/A. USAssa “E for Everyone”

Beat Buddy on peli, jossa tutkitaan mystistä vierasta maailmaa. Vedenalainen valtakunta on ihmeitä täynnä ja se pyörii äänien ja musiikin ympärillä. Pelaaja ui ympäriinsä, tutkien ja kokeillen, ja käyttää erilaisia olentoja päästäkseen eteenpäin. Kaksiulotteinen peli on hienosti rakennettu tuntumaan siltä, että katselisit valtavaa akvaariota sivusta – siinä tuntuu olevan syvyyttä ja eheyttä.

Beat Buddy: Tale Of Guardians screenshot (PC)

Beat Buddy on liikkeessä todella nätti peli.
(Kuvituksena käytetty kuvakaappauksia pelistä.)

Pelin genreä on hieman hankala määritellä. Siinä on piirteitä niin tasoloikkimisesta kuin puzzleistakin, mutta etenemisen estää aina jonkin sortin pieni pulma. Pulmat ovat varsin yksinkertaisia, mutta niistä syntyy juuri sopiva keksimisen riemu. Paitsi niissä tapauksissa, joissa jo keksimäsi ratkaisun suoritus osoittautuu hankalaksi. Pulmanratkaisu on ristiriidassa pelin musiikkiteeman kanssa. Tuntuu siltä, että pelin pitäisi koko ajan soljua eteenpäin rytmissä, ja jumittuminen yhteen kohtaan tuntuu tavallistakin turhauttavammalta.

Moni vastaantulevista haasteista ja esteistä vaatii nappien painamista rytmissä. Uimalla joka toisella iskulla etenet nopeammin, jotkut viholliset vaativat rytmissä iskettyjä lyöntejä kukistuakseen, ja liikkuvista esteistä pääsee läpi vain oikealla rytmillä. Rytmiin sidottu tekeminen tuntuu hieman irralliselta ja sitä voisi olla johdonmukaisemmin jokseenkin koko ajan. Parhaimmillaan pelistä saa vastaavaa liikkumisen ja rytmin iloa kuin GameCuben loistavasta bongorumpupelistä, Donkey Kong Jungle Beatista, mutta turhan usein sitä vain odottelee seuraavaa kivaa kohtausta.

Koska pelaaja ui ympäriinsä, ei voida suorastaan puhua tasoloikkapelistä, mutta haasteet ja mekaniikat ovat muuten hyvin tasoloikkatyyppisiä. Väistelet piikkejä ja ajoitat syöksyjä vaarojen läpi löytääksesi avaimia. Vesi tuo peliin toisaalta pehmeän laskun muuten ehkä turhauttavan vaikeisiin tasoloikkahaasteisiin, koska ei tarvitse taistella painovoimaa vastaan, mutta toisaalta se tuo liikkumiseen epämääräisyyttä, joka on ärsyttävää tiukoissa paikoissa.

Beat Buddy: Tale Of Guardians screenshot (PC)

Maailmassa on reilusti vaihtelua.

Vedenalainen maailma on ihanasti luotu. Henkeäsalpaavan nättejä ja yllättäviä näkyjä tulee vastaan tuon tuosta. Harvoin pääsee puhumaan hurmaavasta pelistä, mutta Beat Buddy on juuri sitä. Heti kättelyssä vastaan tulevat ravut ovat ihan loistotyyppejä, ja niiden rummutusta tulee ikävä heti kun ne on huitaissut piiloon kiviensä alle. Väripaletit on kautta linjan hienosti valittu ja animaatio on sekä hyvää että helposti luettavaa. Pelaaja ymmärtää vaivatta, mihin suuntaan olennot ovat liikkumassa vedessä ja miten. Olentojen välinen yhteispeli voisi tosin olla mielenkiintoisempaakin. Nyt peli kierrättää hieman liikaa samoja jippoja ja pelaaja jää odottamaan, että jotain uutta tulisi useammin vastaan.

Hahmojen suunnittelu jättää valitettavasti paljon toivomisen varaa – ne toimivat ja erottuvat toisistaan, mutta niistä on vaikea välittää, sikäli luonnosmaisia ne ovat. Varsinkin päähenkilö “Beat” jää ihan statistiksi omassa pelissään. Tästä seuraa se, että tarinasta ei jaksa kiinnostua. Dialogi on osittain erinomaista, mutta usein turhanpäiväistä ja tuntuu, että sitä on liikaa, varsinkin musiikkiin keskittyvässä pelissä. En oikein tiedä, mitä tein pelissä ja miksi. Vähän kuin olisit bileissä tanssimassa omissa oloissasi ja tyypit, joita et oikein kuule, työntäisivät sinua eri suuntiin. Hyvä meininki, mutta pelaaja on pihalla.

Ääneen keskittyvän pelin musiikki on aina hyvää ja välillä loistavaa. Usein sitä huomaa tanssivansa pelatessaan.

Tiivistelmä

+ Hyväntuulinen, rento meininki
+ Kaunis kuin mikä
+ Rytmiin perustuvat mekaniikat

– Kontrollien lievä epämääräisyys
– Voisi olla tiiviimpi kauttaaltaan
– Sekava tarina ja hahmot

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.