Baking Success-pelilogoAlustat: PC (Windows)
Julkaisija: BigFish Games
Kehittäjä: Nekobolt
Ikäraja: N/A

Baking Success on suomalaisen indie-pelifirman Nekoboltin ensimmäinen peli. Kyseessä on mekaniikaltaan ajanhallinta-peli, jonka teemana on leivonnaiset ja niiden myynti, ja mukaan on myös sekoitettu ripaus juonta, jonka mukana pelimekaniikkaa kannatellaan. Päähenkilö on hopeahiuksinen nuori nainen nimeltä Fay Cloud, jonka isovanhempien leipomo kärsii niin kovista rahahuolista, että hän päättää kunnostaa vanhan ilmalaivan ja lähteä sen kyydittämänä leipomaan ja myymään tuotteitaan ympäri mannerta.

Varsin pian mukaan kipuaa myös jokaiselle tarinalle pakollinen vastakkaista sukupuolta oleva päähenkilö Reid, joka pystyy auttamaan Faytä pitämään ilmalaivan kunnostettuna pitkällä matkalla. Kummastakaan hahmosta ei oikeastaan kerrota mitään muuta kuin että molemmat ovat pirteitä ja terveitä nuorukaisia, joiden perheet ovat siellä tai täällä ja missälie – ei mitään erityisen ihmeellistä, kuka tahansa arvaa jo alkuvaiheissa, että tämän on tarkoitus olla jokin kohtalokas tapaaminen, josta tulee jokin rakkaustarina joskus kaukaisessa tulevaisuudessa.

Pelimekaniikka onneksi ei kärsi kummastakaan päähenkilöstä. Ohjaimet tosin välillä hieman enemmän. Peliruudun vasemmassa laidassa seisoo härveli, joka pöläyttää ulos erilaisia taikinoita letuista kakkuihin, jotka sitten on tarkoitus viskellä pannuille, uuniin ja rasvakeittimiin. Suurin osa näistä toiminnoista tehdään vain klikkaamalla oikealla hiirennapilla kutakin objektia, ja tämä onkin pääsyy sille, että peli toimii käsissäni edes siedettävästi. En pysty laskemaan kertoja, jotka olen Baking Successissa yrittänyt nostella ja laskea erinäisiä pannareita käsistäni kiroillen kuinka pikkutarkkaa on yrittää tähdätä yhdellä valtavalla paakelsilla toiseen. Suurimman osa ajasta homma onneksi kuitenkin toimii, mutta kun sitten yritän nostella pöydälle kasaantuneitten ainesosien seasta yksi kerrallaan oikeita, ja kiireessä viskaankin yhden kakun päälle sitruunakreemiä kun piti olla suklaata – virheet joko pitää käsissään kunnes joku muu sattuu sen haluamaan tai sitten ne heittää roskiin ja aloittaakokonaan alusta. Lisäksi joka toinen yritys painaa nopeasti kaksi kertaa taikinakoneen nappia saa aikaan toiminnon äänen kahteen kertaan, mutta antaa vain yhden taikinan.

scr11

(Kuvat kuvakaappauksia pelistä.)

Fay aloittaa yhdestä myyntiartikkelista ja loppua kohden kenttä kerrallaan valikoimaan lisätään jokin uusi tuote tai kuorrute. Lopussa onkin jo tärkeää, että on muuttunut niin niin osaksi koneistoa, että kaikki toiminnot tapahtuvat sormista automaattisesti, sillä jos hetkenkään pysähtyy ajattelemaan mitä tekee niin koko homma karkaa käsistä.

scr2Välillä paikalle ilmestyy kauppamatkustaja, joka myy puodille pieniä myyntiä helpottavia esineitä, jotka joka kerta joko nopeuttavat valmistusta tai pitävät asiakkaat pitempään tyytyväisinä.

Minipelejä on tavallisten myyntipisteiden välissä kahdenlaisia: Ruokakaapin läpitarkastus ja ilmalaivan korjaus. Ruokavarastot käydään läpi katsomalla listasta mitä tarvitaan ja klikkaamalla kyseisiä eineksiä. Korjaus-minipelissä on tarkoituksena saada ruudulla näkyviä putkistoja kääntelemällä suora yhteys pisteestä A pisteeseen B.

scr12Ruokakaapin läpäisee helpoiten vain klikkaamalla jokikistä esinettä ruudulla kunnes listan kaikki oikeat artikkelit on napsittu talteen, sillä peli ei rankaise väärästä esineestä. Vaikeimmillaan on jopa suotavampaa vain hakata hiiri rääkyen ruudun joka kohtaa, kun ei itse ole aina täysin varma mikä on öljyä ja mikä pesuainetta. Jos tämän minipelin suorittaa ajoissa, saa siitä hyvästä lautasellisen keksejä keittiön tiskille, joita voi tarjoilla asiakkaille, jotka näin pysyvät kärsivällisemmin odottamassa. Minusta on hauska kuvitella, että kaiken klikkailun jälkeen koko ruokavarasto on myllerretty ja pengottu pitkin lattioita, hyllyjä ja seiniä, sillä se kuulostaa siltä miten minä järjestelisin omat tavarani (ja järjestänkin – älkää katsoko ruokakomeroihini).

scr4Korjaaminen tuo traumaattisia muistoja Bioshockin ajoilta takaisin mieleeni, ja on vaikeaa, koska siinä joutuu oikeasti ajattelemaan välillä. Korjauksen onnistuessa saa seuraaviin myyntitouhuihin enemmän aikaa, koska ilmalaiva saapui ajoissa paikalle.

Molemmat minipelit ovat enemmän tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat näitä lisäbonuksia itse pääpelin kanssa, joten parempien pelaajien vuoksi löytyy myös nappi jolla skipata jokainen minipeli yksi kerrallaan. Latausajat eivät ole huonoja kenttien välissä mutta olisi ollut silti hienoa loikkia näiden käpyjen ylitse jo kartalla ollessa. Jos minipelin suorittaa tai ohittaa, se on siitä huolimatta on sen jälkeen lukittu kartalta. Joko sen pelaa tai ei, mutta toista yritystä samassa etapissa ei saa.

Kerran ja toisenkin näitä minipelejä jaksaa katsoa ennen kuin mieluummin vain pysyy pelkkien leivoksien parissa. Peli itsessään nimittäin on ainakin perusvaikeustasolla varsin helppo. Pelin läpimentäessä on myös tarjolla expert-vaikeustaso sekä erinäisiä haasteita ja loputon moodi joissa kaikissa asiakkaat ovat entistä nenäkkäämpiä ja nyrpistelevät jos letut eivät olleet paistovalmiita sillä hetkellä kun he päättivät tulla luukulle.

Ongelmistaankin huolimatta Baking Success on hyvä alku vasta-aloittaneelle indie-firmalle, ja vain kahden henkilön voimin tullut lopputulos on niin värikäs ja tarttuva että ei ole epäilystäkään siitä etteikö Nekobolt kykenisi tekemään parempaakin vastaisuudessa.

Tiivistelmä

+ Värikkäät grafiikat
+ Hyvä mekaniikka silloin kun toimii
+ Pieni adrenaliinipiikki kun vaikeustaso kasvaa

– Pienet pelimekaaniset sähläykset jotka turhauttavat
– Ei tarjoa isompia yllätyksiä

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.