Tiny Thief kansikuvaPelinkehittäjä: 5 Ants
Julkaisija: Rovio
Stars
Alustat: iOS, Android
Testattu: iPhone 4S
Genre: puzzle
Ikäraja: 4+ (AppStoren mukaan)

Tiny Thief on Rovio Starsin heinäkuussa ilmestynyt uusi mobiilipeli ja aivan kuten Ice Breaker: A Viking Voyage myös Tiny Thief on harvinaisen laadukas kännykkäpeli. Tosin pakko myöntää, että olen niin pihi, että pelaan lähes ainoastaan ilmaispelejä, mutta viis siitä. Vaikka kyseessä olisi PC:lle tai konsolille tehty peli olisin myyty. Tiny Thief on aivan ihana peli. <3

Tiny Thiefissä pelaat pientä varastyttöä tai -poikaa, joka Robin Hoodia mukaillen ryöstää rikkailta ja kauppiailta ruokkiakseen kylän nälkäänäkevät ja sorretut. Tai niin olen itse pelin juonen tulkinnut, sillä Tiny Thief toimii täysin ilman tekstiä pelkkien noin kolmen ruudun mittaisten sarjakuvien avulla, joissa kerrotaan  kunkin tehtävän taustat. Tämän jälkeen peli kertoo pelaajalle tavoitteet: pölli kentän pääesine(et), löydä N kappaletta aarteita ja löydä Tiny Thiefin lemmikkifretti.

Kentän juoni: Ilkeä sheriffi pöllii lasten karkit! >:(

Kentän juoni: Ilkeä sheriffi pöllii lasten karkit! >:(
(Kuvat kuvakaappauksia pelistä.)

Tiny Thief on puzzle-peli, jossa pelaajan tehtävänä on keksiä, miten hän saa pöllittyä tarvittavat esineet. Tavallaan pelin ideana on siis löytää oikea järjestys tehdä asiat. Esimerkiksi, jotta yllät ottamaan ampiaispesän puusta, joudut usuttamaan sirkuskarhun puujaloilla kulkevan pellen perään, jotta saat tältä puujalat. Kätevää! 😀 Ihan alkuun kun peli vielä opetti pelaajaa miten peli toimii (myös täysin ilman tekstiä) olin vähän nihkeänä. Noinkohan sitä jaksaa selvittää tapahtumaketjuja, jotka tietysti tutoriaalivaiheessa olivat hyvin helppoja. Mutta ei mennyt pitkäänkään kun olin jo aivan ihastuksissa peliin.

Tiny Thiefissä _kaikki_ tuntuu olevan kohdallaan! Ensinnäkin päähenkilö vaikuttaisi ainakin toistaiseksi täysin sukupuolineutraalilta eli kyseessä voi olla tyttö tai poika – tosin itse olin saanut päähäni, että kyseessä olisi tyttö, kunnes katsoin pelin trailerin, jossa hahmon näkee isompana ja se voisikin ehkä olla poika. Sinänsä pikku juttu, mutta on kiva, että hahmon voi kuvitella tyttösankarina ja -seikkailijana.

Tämän kentän tavoitteena on löytää neljä aarretta, pölliä sheriffin säästöpossu, jonne tämä laittaa pöllimänsä karkit, ja löytää fretti.

Tämän kentän tavoitteena on löytää neljä aarretta, pölliä sheriffin säästöpossu, jonne tämä laittaa pöllimänsä karkit, ja löytää fretti.

Tiny Thiefin taide on myös hienosti tehty. Peliruudut ovat selkeitä, hahmot miellyttäviä, hahmojen animaatio toimii ja peli näyttää yksinkertaisesti todella hyvältä. Ja jälleen peliin on ujutettu pieni määrä ilkikurista huumoria, joka vetoaa allekirjoittaneeseen. Kun pelin ilkeällä sheriffillä on synttärit, käy Tiny Thief tietysti pöllimässä kaikki kakkukaupan kakut kavereilleen. Merirosvolaivassa suihkussa olevan kapteenin suihkuverhoa voi käydä vetelemässä auki (ihan lapsille sopiva näky sieltä paljastuu) merirosvokapteenin kiusaksi. Ja jos vankilapaossa ei jaksa odottaa, että mummo köpöttelee hitaasti ikkunasta ulos, saa pisteidenlaskussa kuulla mummolta tupenrapinat.

En tiedä onko Tiny Thief tällaisten puzzle-pelien aatelia, sillä en ole juurikaan tämän tyyppisiä puzzleja pelannut. Kuitenkin alun helppojen puzzlejen jälkeen kentät ja sitä kautta tapahtumaketjut muuttuvat koko ajan vaikeammiksi, joten “helpon” pelimekaniikan (point & click) alle kätkeytyy haastavuutta. Lisäksi peli ei missään vaiheessa paljasta mitä ne ylimääräiset N kappaletta aarteita ovat vaan ne valkenevat pelaajalle vasta jos ne sattuu löytämään. Lisäksi frettikaveri tuppaa piilottamaan itsensä välillä sellaisiin onkaloihin että niitä ei ihan heti kentästä löydetä. Kentät siis pääsee läpi ihan vain löytämällä sen pakollisen tapahtumaketjun, mutta täydellisen pelituloksen eteen saa tehdä töitä.

Onnistuneen lopputuloksen seurauksena saa muiden lasten palvonnan. Frettiä ei kyllä löytynyt... :/

Onnistuneen lopputuloksen seurauksena saa muiden lasten palvonnan. Frettiä ei kyllä löytynyt… :/

Pitää myös huomata se, että kyseessä ei ole nopea pikapeli bussiin sillä Tiny Thiefissä tehdään paljon sitä mitä oikeat varkaatkin tekevät eli odotetaan otollista hetkeä. Varsinkin täydellisen pelituloksen metsästyksessä joissain kentissä voi kulua pitkiä aikoja odotellessa, että hovimestari siirtyy toiselle puolen salia ja taas takaisin. Ei sellaista mitä voi tehdä samalla kun yrittää seurata missä kohti pitäisi jäädä pois bussista. Tosin superbonukset siitä, että peli “tallentaa” pelitilanteen aina kun etenet tapahtumasarjassa eli jos käy niin että pitkän säätämisen jälkeen jäät kiinni niin koko kenttää ei ole pakko aloittaa alusta vaan peli palaa edelliseen kohtaan, jossa edistit päätapahtumaketjua tai ylipäänsä teit jotain onnistuneesti.

Ja ennen arvostelun loppua pitää myös kehua pelin musiikkia, joka ei häiritse eikä ärsytä vaan ihan oikeasti jopa lisää pelin tunnelmaa. Lempikenttä: Sheriffin asunto yöllä. Musiikki, taide, tunnelma. Kaikki ihan kohdallaan!

Ehdottomasti hintansa (AppStoressa 2,99 €) väärti! Suosittelen!

ARRRrrrrrr!

ARRRRRR!

Tiivistelmä

+ Loistavasti tehty peli, jossa grafiikka, musiikki ja tunnelma pelaavat yhteen! <3
+ Ei vaadi kielitaitoa vaan koko tarina ja tutoriaalit toimivat täysin kuvien avulla.
+ Sukupuolineutraali päähenkilö -> itse tulkitsen tyttösankariksi
+ Kentissä on välitallennuskohtia eli pitkää kenttää ei joudu mokatessa aloittamaan alusta.

– Valikot ovat hyvin piilotettuja. En ole vielä keksinyt miten edellisiä kenttiä pääsee pelaamaan paitsi siirryttäessä uuteen lukuun Tiny Thiefin seikkailuissa.

Arvosana

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader