Jää Sulaa

Lautapeli, 2-4 pelaajaa, 6+ vuotiaille
Tekijät: Jarno Siekkinen
Julkaisija: Roll D6 Games

Jää sulaa on lautapeli, jossa pelaaja yrittää saattaa pingviininpoikasensa turvaan emon luokse samalla kun pelilautana toimiva jäätikkö sulaa ympäriltä. Oman vuoronsa aikana kukin pelaaja poistaa ensiksi jäälautan, ratkaisee sen paljastaman tapahtuman (esimerkiksi aurinko, joka sulattaa vielä toisenkin jäälautan) ja sen jälkeen liikuttaa yhtä pingviineistään. Peli loppuu kun koko jäätikkö on sulanut lukuunottamatta niitä kohtia, joilla pelaajien pingviinit seisovat. Voittaja on se pelaaja, joka on onnistunut keräämään eniten omia pingviininpoikasia emon luokse.

Näin ympäristön tilasta huolestuneen aikuisen näkökulmasta on hienoa, että Jää sulaa -peliin on sisällytetty ajankohtainen ja tärkeä teema eli ilmaston lämpeneminen ja jäätiköiden sulaminen. Mielestäni on tärkeää, että lapset kasvatetaan jo nuoresta pitäen huolehtimaan ympäristöstä sekä ymmärtämään pienten tekojen vaikutus suuressa mittakaavassa. Jää sulaa -peli sopiikin hyvin esimerkiksi aikuisen ja lasten väliseksi työkaluksi ilmaston lämpenemisen selittämiseen.

Ilmastoteema ei kuitenkaan hallitse peliä vaan laudalla eletään aika perus-pingviinin elämää, tietysti lapsille sopivassa muodossa. Vedessä on kaloja, joita syömällä saa lisäenergiaa ja vedessä voi tietysti käydä uimassa. Vedessä vaanii kuitenkin myös vaaroja ja Markku Miekkavalas voi ruveta hätyyttelemään poikasia yllättäen.

Jää sulaa -pelissä on helpot säännöt, jotka on myös selitetty kuvien avulla jotta tulkinnanvaraa ei jää. Pelissä on myös mahdollisuus ruveta taktikoimaan, sillä jos oman pingviininpoikasen saa ujutettua väärän emon luokse siitä seuraa miinuspisteitä vastapuolen pelaajalle.

Jää sulaa

Jää sulaa päätyi jälleen tasapeliin. 🙁

Pelissä on kuitenkin yksi suuri ongelma eli se, että pelillä on taipumusta päättyä aina samaan tilanteeseen. Pelasimme peliä useaan kertaan ja eri kokoisilla pelaajaryhmillä ja lähes aina peli päätyi tasatulokseen niin, että kaikilla pelaajilla oli pelin lopuksi kolme pistettä. Joskus yksi pelaajista saattoi jäädä pisteen päähän muista, mutta tilanne pani pikkuisen hämmentämään. En osaa sanoa johtuiko ongelma siitä, että olimme oikeasti niin tasaväkisiä pingviiniemoja vai missä oli ongelma. Ehkä peli toimii paremmin lasten kanssa, jotka eivät ole tottuneet pohtimaan pelistrategioitaan ihan niin tarkasti kuin me aikuiset. Ja tosiaan, meillä peli meni hyvin tiukaksi taktikoinniksi joten ehkä me vain pelasimme peliä niin hyvin kuin mahdollista ja siksi olimme niin tasaväkisiä. Johtopäätös: ei sovi pelkästään aikuisten peliksi.

Pelin mukana tulee myös ehdotuksia pelimuunnelmiksi, joita emme ehtineet kokeilla. Mutta esimerkiksi ensimmäinen ehdotus, jossa jäälaatoista arvotaan satunnainen määrä eri toimintalaattoja (peruspelissä on määrätty kuinka monta aurinkoa, miekkavalasta jne jään alta paljastuu) voisi jo sekoittaa pakkaa mukavasti ja luoda enemmän vaihtelua pelin lopputulokseen.

Jää sulaa

Jää sulaa pingviinien ympäriltä!

Jää sulaa -pelissä on muuten laadukkaan tuntuiset osat, mutta itse jäälautat saisivat olla tukevampaa tekoa ja niiden reunat olisi voinut jotenkin korostaa. Kevyitä jäälauttoja oli vaikea laittaa paikalleen pelin alussa kun ne tuppasivat liikkumaan lähes itsestään. Paksumpia ja hieman raskaampia jäälauttoja olisi ollut helpompi järjestellä. Lisäksi alkutilanteen jäätiköstä oli hankala hahmottaa jään muotoja ja reunoja.

Positiivista on se, että peliä voi hyvin pelata vaikkei osaisi lukea tai osaisi suomea. Kaikki pelin osat toimivat pelkästään kuvien avulla ja ovat selkeitä kunhan joku käy säännöt ensin läpi. Lisäksi puiset pingviininappulat herättivät suurta ihastusta pelitestaajien kesken.

Tiivistelmä

+ Ilmastoteema
+ Helpot säännöt ja hyvä sääntövihko
+ Ei vaadi lukutaitoa kunhan säännöt ovat selvät

– Kaikki pelit päätyivät tasapeliin. Oliko syy pelissä vai pelaajissa?
– Jääpalat eivät pysy järjestyksessä.

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.