Nörttitytöt

Vuoden vaihteessa Nörttitytöt vaihtoi (vihdoinkin) WordPress-blogialustalle ja koska muutos on parantanut erityisesti päätoimittajien elämää valtavasti, halusin ottaa hetken jakaakseni kanssanne WordPressin ilosanomaa.

WordPress logo

Mikä WordPress?

WordPress on sekä ohjelmisto blogien tuottamiseen, että palvelu blogien ja sivustojen ylläpitoon. Mikä tahansa blogi, jonka osoite pitää sisällään .wordpress.com-tekstin, pyörii WordPress -palvelussa. Sen lisäksi ohjelmisto on ilmainen asentaa käyttäjän omaan palvelintilaan, jossa sitä voi pyörittää haluamallaan tavalla. Alusta on sen verran laajasti käytössä, että sen asennustiedostot löytyvät monilta palvelintarjoajilta suoraan, josta ne on helppo konfiguroida omaan käyttöön. Se tarjoaa paljon vaihtoehtoja teknisesti taitamattomallekin pyörittää ammattimaista sivustoa kohtuullisen vähällä vaivalla ja mikä parasta, vailla ohjelmointiosaamista (joskin siitä on kyllä ajoittain apua).

WordPress on toimintaperiaatteeltaan äärimmäisen mukautuvainen, joka luultavasti on yksi tärkeimmistä syistä sen suureen suosioon. Se on helposti laajennettavissa, joko teemalla tai erillisillä plugineilla, joten jos perustoiminnallisuus ei riitäkään, alustan palveluita saa laajennettua hyvin nopeasti ja helposti. Se on kohtuullisen helppo käyttää ja erittäin helppo ottaa käyttöön. Kaikki hyviä syitä alustan suosiolle. WordPressin kehusivulla löytyy vaikka kuinka esimerkkejä jopa suurista yrityksistä ja mediatahoista, jotka ovat päätyneet käyttämään WordPressiä verkkotoimintansa ylläpitoon. Tämän lisäksi alusta tukee erilaisia laitteita automaattisesti, joten sisällön tuottajan ei tarvitse huolehtia esimerkiksi mobiiliyhteensopivuudesta.

Teemat

Käytännössä kaikki, joka vaikuttaa millään tavoin WordPress-sivustojen ulkoasuun ja jossain määrin myös toiminnallisuuteen, tulee käytetystä teemasta. Esimerkiksi Nörttitytöillä tekstin ja menun välissä näkyvät some-painikkeet tulevat Nörttitytöillä käytetystä EvoLve Pro -teemasta (joka käsittämätön nimen kirjoitusasu poislukien on sangen pätevä teema). Koska WordPress on suosittu ja laajasti käytetty alusta, sille on myös paljon erilaisia ilmaisia ja maksullisia teemoja, joiden avulla pystyy tuottamaan hyvinkin eri näköistä sisältöä, lähtien ihan perusblogista, staattisten sivustojen kautta online-lehtiin ja kuvablogeihin asti. Teemat mahdollistavat sen, että visuaalista silmää omaavat, mutta teknisesti rajoittuneet ihmiset saavat helposti haluamansa kaltaisen sivuston ilman tarvetta ohjelmointitehtäviin.

Plugareita joka lähtöön

Pluginit ovat pieniä ohjelmia, joita lisäämällä saa laajennettua toiminnallisuutta. Automaattiset varmuuskopiot? Sille on plugin. Google Analytics? Plugin. Palvelintilan turhan käytön esto kuvakokoa rajaamalla? Sille on plugin. Kuten myös miljoonalle muullekin toiminnolle, joita vain voi keksiä.

Must have – plugarit riippuvat paljon saitin sisällöstä. Automaattinen varmuuskopiointi on kova sana, mutta siitä tarkemmin myöhemmin. Tietoturvan tueksi on myös hyvä olla plugin jos toinenkin. Ajankohtaisuuden nimissä kannattaa tarkistaa Googlen avulla, mikä on tämän hetken kova nimi (tätä kirjoittaessa se on Better WP Security, mutta nämä suositukset muuttuvat aika ajoin). Aktiivisille some-käyttäjille Acurax Social Media Widget on kova sana. Näiden lisäksi oikeastaan riippuu paljon siitä, mitä itse kaipaa saitiltaan. Nörttitytöillä esimerkiksi on yllä mainittu kuvakoon rajoitin (WP Image Size Limit), koska täällä tykätään kuvista ja usein unohtuu kokeneeltakin käyttäjältä varmistaa, että ladattava kuva on web-kokoinen, jottei koko palvelintilaa tule rohmuttua yhdelle blogipostaukselle. Google on jälleen ystävä, useimmille kaipaamilleen plugin-toiminnoille on useita erilaisia vaihtoehtoja, joista voi valita. Asennus tapahtuu muutamalla napin painalluksella.

Varmuuskopiointi

Sain itse juuri tällä viikolla muistutuksen varmuuskopioinnin tärkeydestä (tosin onneksi vain omassa blogissani, jonka lukijakunta on huomattavasti Nörttityttöjä pienempi). Koska koskaan ei tiedä, milloin onnettomuus saapuu, joten automaattinen varmuuskopio on jokaisen sisällöntuottajan ystävä. WordPressillä on tehtävään lukemattomia eri plugineja, joista yksi arvostetuimmista on UpdraftPlus. Plugin tekee automaattisesti varmuuskopiot säännöllisin väliajoin palvelimelle, pilveen ja lähettää ne vieläpä käyttäjän määrittämään sähköpostiinkin. Pluginin kautta varmuuskopion palautus tapahtuu parilla hyvin luonnollisesti toisiaan seuraavalla hiiren naputuksella. Ilman mitään plugineita varmuuskopiointi ja palautus on hieman edistyneempi harjoitus, jonka toteutukseen kannattaa seurata Codexista löytyviä ohjeita.

Dashboard luonnollisessa tilassaan.

Dashboard luonnollisessa tilassaan.

Alustan itsessään saa pidettyä ajan tasalla melko helposti. Hostatussa palvelussa (siis .wordpress.com-päätteisellä saitilla) palveluntarjoaja pitää huolta itse alustan pysymisestä ajan tasalla, mutta pluginit pitää muistaakseni silti päivittää itse. Sekä plugareiden, että itse alustan kaivatessa päivitystä, ilmestyy Dashboardin yläkulmaan kiertävä nuoli-logo, jota klikkaamalla pääsee näkemään kaikki päivitystä kaipaavat kohteet.

Tuki

Jälleen, koska WordPress on hyvin laajasti käytössä oleva ilmainen softa, sille on myös loistava tukikeskus, jos vain pärjää englannin kielellä. Tukikeskuksesta löytyy välittömästi kymmeniä, ellei satoja tuhansia keskusteluja ja vastauksia kysymyksiin. Ja kuten useilla muillakin suosituilla avoimen lähdekoodin tuotteilla, WordPressillä on aktiivinen yhteisö avustamassa tarpeen tullen. Tuen lisäksi löytyy dokumentaatio, WordPress Codex, jonka avulla voi selvittää itselleen sekä perusasioita WordPressin käytöstä että monimutkaisempia koodaukseen liittyviä käsitteitä. Codex on saatavilla useammallakin kielellä, mukaanlukien ruotsiksi, mutta valitettavasti kukaan ei ole vielä kääntänyt tekstejä suomeksi.

Oma vai ilmainen

Ilmainen .wordpress.com-päätteinen blogi kuulostaa hyvältä idealta, mutta sitä kannattaa kuitenkin vielä harkita. Jos on valmis sijoittamaan sivustoonsa palveluntarjoajasta riippuen noin 30€/vuosi, saa oman domainnimen ja omistaa oman sisältönsä. Tämä ei välttämättä ole mitenkään iso asia, jos blogaa pääasiallisesti vain omaksi huvikseen. Jos blogaa kuitenkin esimerkiksi tavoittaakseen yleisöä, esittelee luovia projekteja tai muuta vastaavaa, jossa sisällön hallinnalla ja omistamisella on merkitystä, kannattaa siihen myös sijoittaa hieman. Käytännössä en ole koskaan kuullut niin käyneen, mutta WordPress.comin käyttäjäehdot sallivat yrityksen poistaa blogin kokonaan, data mukaanlukien, käytännössä koska vain. Tällöin ei varmuuskopiokaan välttämättä pelasta, jos sitä ei ole kopioinut itselleen. Samoin joko periaatteessa tai käytännössä, en ole täysin varma, WordPress.com omistaa tai osaomistaa julkaisemansa sisällön. Kuten sanoin, en ole koskaan kuullut näistä seuranneen mitään ongelmia, mutta se on kuitenkin harkinnan arvoinen asia.

Loppujen lopuksi, jos haluaa blogata tai ylläpitää esimerkiksi pienyrityksen sivustoa, on paljon huonompiakin vaihtoehtoja kuin WordPress.