Nörttitytöt

Alustat: PC/Steam
Kehittäjä ja julkaisija: Facepalm Games
Genre: Ongelmaratkaisupeli (puzzle)
Pelimuoto: Yksinpeli

Pidätkö Portal -sarjan peleistä? Jos, niin tässä sinulle peli!

Suomalaiselta Facepalm Gamesilta ilmestyi juuri uusi, kiinnostava ongelmanratkaisupeli. Kaukana avaruudessa on avaruusasema Theseus, joka kiertää planeettaa nimeltä Chori V.

Kasvihuoneessa vihertää

Kasvihuoneessa vihertää

Autiolta vaikuttavalta tutkimuslaitokselta löydät ihmeellisen laitteen, jolla voit tehdä itsestäsi kopioita. Tyhjään kopioon voi siirtää oman sielunsa, ja tällä tavalla vaihtaa paikkaa kopion kanssa. Tehtävänä on tasohyppelymäisesti päästä huoneesta toiseen ja samalla kerätä kummallisia turvallisuuspalloja, jotka avaavat lukittuja ovia ja tietokonepäätteitä. Aavemainen ja mysteerinen maailma on tehty savesta ja muista tavallisista materiaaleista, mikä luo vaikuttavan ilmeen ympäristölle.

2013-06-05_00012

Keksitään reitti pallolle, vaikka valot vaikeuttavat liikkumista.

2013-06-05_00003

Neljä lisää minua avaavat ovia minulle

Pelin mekaniikka on helppo ymmärtää ja ongelmia on hauska ratkoa. Itsestään voi tehdä neljä kopiota ja liikkuessasi kopiot liikkuvat ihan niin kuin sinäkin. Ota askel ja kopiokin tekee niin, hyppää ja toinenkin sinä hyppää.

Mitä pidemmälle pelissä pääsee, sitä haastavammaksi ongelmat tietysti käyvät. Alussa vastassa on ongelmia, joissa erilaisissa valaistusolosuhteissa pitää kiertää huonetta. Sininen valo estää uuden kloonin tekemisen, punaisessa valossa taas voit tehdä kloonin, mutta et voi vaihtaa paikkaa tämän kanssa.  Violetti valo estää kaiken. Hyvin nopeasti huomaa myös, että aika pysähtyy siinä vaiheessa kun teet kloonia ja tämän vaikutuksen avulla voit liidellä ylös, alas tai sivulle pitkiäkin matkoja. Vastaan tulee myös alueita ilman painovoimaa. Entä miten sujuu ongelmanratkaisu kun seisot pää alaspäin katossa? Vaihtelua riittää.

Ongelmanratkaisutehtävät eivät ole ainut asia, joita pelissä tulee vastaan. Yhtäkkiä kivet tai asteoroidit puhuvat sinulle kun kävelet niiden ohi. Mitä kummallista täällä on tapahtunut sillä paikka on autio, mutta kivet puhuvat? Tarina avautuu vähitellen tietokonepäätteiden muistioiden kautta sekä siitä, mitä eräs tuntematon henkilö sinulle kertoo. Hänetkin näet vain vilaukselta aina välillä. Myös kivien pohdiskelevat mietteet kertovat oman osuutensa tarinasta.

Koska itsestään voi tehdä neljä kopiota ja voit vaihtaa paikkaa jokaisen kopion kanssa, peli kutsuu myös syvempään filosofiseen pohdiskelun. Kuka sinä oikeasti olet? Voiko kopio, jolla on sinun sielusi, olla sinä?

Kartan käyttö on välillä hyvin kömpelöä, mutta se ei paljoa haittaa tässä pelissä sillä ilman karttaakin pärjää mainiosti. Paljon muuta valitettavaa pelistä en keksikään.

Tätä oli ilo pelata!

 Tiivistelmä

+ Kaunis maailma, musiikki sopii kuvaan mukaan
+ Hyvin toimiva tarina
+ Ongelmaratkaisutehtävät hyviä eivätkä todellakaan aivan helppoja

– Kartta käyttö ei täysin toimivaa

 Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö