Defiance_cover

Kuva: wikipedia

Alustat: Xbox 360, PS3, Windows PC
Testattu: Xbox 360
Kehittäjä:Trion Worlds, Human Head Studios
Julkaisija: Trion Worlds
Genre: MMO, third-person shooter
Ikäraja: 18

Defiance on transmediaprojekti, joka yhdistää tv-sarjan ja moninpelattavan toimintapelin jännittäväksi kokonaisuudeksi. Televisiosarjan hahmoja vilahtelee pelissä ja tiettyjä tehtäviä hyvin ja nopesti suorittamalla pelaajat voivat saada hahmonsa sarjaan. Ammattinäyttelijät toki tulevat näyttelemään näitä pelihahmoja, mutta ne ovat kuitenkin pelaajien luomia.

concept_art_img1_960x540

Kuva: defiance.com

Defiancen tapahtumat sijoittuvat Maapallolle, joka on hyvin erilainen kuin meidän tuntemamme planeetta. Sen on muuttanut sota avaruusolentoja vastaan, jotka pakenivat oman aurinkokuntansa tuhoa. Sodan aikaisen onnettomuuden seurauksena terraforming-teknologia muutti maapallon ekosysteemin vaaralliseksi sekä ihmisille että Votaneille. Votan on yleisnimitys kahdeksalle eri rodulle, jotka saapuivat laivastollaan Maahan. Laivasto on nyt palasina Maan kiertoradalla ja säännöllisen epäsäännöllisesti kiertoradalta putoaa alusten kappaleita aiheuttaen sekä vaaratilanteita että mahdollisuuksia löytää arvokasta teknologiaa.

Pelaajahahmot ovat erikoistuneet metsästämään juurikin näitä alusten kappaleita ja ovat tottuneet selviytymään vaativassa maastossa taistellen mutatoituneita eläimiä, ryösteleviä roistoja ja mutantteja vastaan.

quad2-full

Kuva: defiance.com

Isolta kartalta löytyy jos jonkinmoista tehtävää, joita voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä. Valittavana on tehtäviä, jotka liittyvät pelin suurempaan juoneen tai sarjan jaksoihin tai pienempiä urotöitä erilaisten sivutehtävien ja haasteiden muodossa. Maastossa liikutaan kestävän ja ketterän mönkijän avulla.

Peli on mielenkiintoinen sekoitus yksinpeliä ja moninpeliä. Tehtäviä voi suorittaa yksin, yhteistyössä tai muita vastaan. Välillä kartalle putoaa alusten osia ja ne muodostavat arkfall-alueita, joissa pelaajat yhdessä taistelevat mutanttieläimiä ja muita vihollisia vastaan ja saavat yhteisiä palkintoja. Kartalta löytyy myös player vs. player alueita sekä alueita, joissa tiimit kilpailevat toisiaan vastaan.

Itse en ole aikaisemmin pelannut minkäänlaisia MMO-pelejä ja olin vähän epäileväinen tämän suhteen lähinnä sen takia, mitä olen lukenut mm. Fat, ugly or slutty -sivustolta. Defiance kuitenkin antaa hyvin vapaat kädet sen suhteen, miten paljon toisiin pelaajiin voi tai pitää olla kontaktissa. Pelaaja vs. pelaaja -alueet ovat vapaaehtoisia, samaten klaaneihin liittyminen. Kommunikaatio on rajattu muutamiin valikosta valittaviin huudahduksiin ja mielenilmaisuihin. Toisia pelaajia on kuitenkin helppo mennä auttamaan tehtävien suorittamisessa ja arkfall-alueilla on vain järkevää tapella porukalla, koska tapettavaa riittää reippaasti yli omien tarpeiden. Perseily loistaa poissaolollaan enkä pelaamisen jälkeenkään ole saanut yhteydenottoja.

Pelaajahahmoksi voi valita ihmisen tai yhden Votan-roduista, irathienin. Sukupuoli on vapaasti valittavissa ja hahmon ulkonäköä pystyy muokkaamaan paljonkin. Hahmolle valitaan myös yksi erikoiskyky, jota pystyy päivittämään kokemuspisteiden noustessa.

hellbug1-full

Kuva: defiance.com

Peli on hyvin räiskintäpainotteinen eikä suvantokohtia juuri ole. Itse kaipaisin vähän enemmän roolipelimäistä otetta, mutta kyllä tätäkin pelatessa aika nopeasti katoaa jonnekin. Harmillisesti Defiancen maailmasta ja sen historiasta saa tietoa vain sieltä täältä löytyvistä äänidokumenteista eikä tv-sarjakaan tarjoa tietoa sen paremmin. Mielestäni olisi ollut hyvä idea tarjota tietoa historiasta valikoissa, samaan tapaan kuin Mass Effecteissä.

Ainoa suurempi ongelma itselläni pelin suhteen oli peliä asentaessa ja myöhemmin päivittäessä. Alkuasennukseen ja siihen mennessä tulleiden päivitysten asentamiseen meni lähemmäs pari tuntia. Uusimman päivityksen suhteen oli myös ongelmia, sen asennus jostain syystä epäonnistui ja koko peli piti asentaa uudestaan. Onneksi sentään hahmoni ja sen eteneminen oli säilynyt ennallaan.

DefianceCast

Kuva: defiance.com

Siinä missä peli sijoittuu San Franciscon alueelle, tapahtuu tv-sarja Defiancen kaupungissa, joka on rakennettu St. Louisin päälle. Varsinaisia päähahmoja on useampia, mutta fokus on Joshua Nolanissa ja hänen irathien-kasvattityttäressään, jotka päätyvät lainvartijoiksi Defianceen. Pikkukaupungissa on hyvin edustettuna kaikkia mahdollisia rotuja, joten yhteentörmäyksiltä ei vältytä.

Politikointia, ihmissuhteita, juonittelua ja toimintaa sekoittava sarja on kliseisen alun jälkeen muodostunut varsin lupaavaksi. Tunnelmassa sekoitetaan Fireflyn scifilänkkärimeininkiä ja Falloutin post-apokalyptista estetiikkaa toimivaksi coctailiksi. Sarjassa on hyvin paljon mielenkiintoisia ja moniulotteisia naishahmoja sekä päähahmoina että sivuhahmoina. Oma suosikkini on Jaime Murrayn esittämä castithan-rotua oleva Stahma Tarr. Ulkoapäin hän on hyvinkin nöyrä vaimo, mutta manipuloi taitavasti niin miestään kuin naispormestariakin.

Tiivistelmä

+ Mielenkiintoinen maailma
+ Pelin ja sarjan risteyskohdat
+ Voi pelata yksin tai yhdessä
+ Mönkijällä on helppo ajaa

-Asennus ja päivitykset vievät aikaa
-Maailman historia avautuu vain löydettävien dokumenttien kautta
-Räiskintä voi alkaa puuduttaa
-Sekavat valikot
-Sarjan jaksoihin liittyvät tehtävät ovat suoritettavissa vain rajatun ajan

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö