Nörttitytöt

halo4_2d_pegi_boxshot_tif_jpgcopy (460x640)
Alusta: XBox360
Studio: 343 Industries
Julkaisija: Microsoft Studios
Genre: First-person shooter
Julkaistaan: 6.11.2012
Ikäraja: 16

Halo 4 on Halo-franchisen seitsämäs peli ja neljäs sarjan kokoavan päähahmon, Master Chiefin tarinassa. Sarjan kaikki osat, Halo Wars- strategiapeliä lukuunottamatta, ovat olleet First Person Shooter-tyyppisiä pelejä ja Halo 4 jatkaa myös tällä linjalla. Sarjan tapahtumat ovat sijoittuneet eri puolille maailmankaikkeutta, ihmisten laajennettua imperiumiaan kauas Maasta. Kronologisesti sarjan ensimmäisessä osassa, nimeltään Halo Wars, useista älyllisistä avaruusoliolajeista koostuva Covenant ilmoittaa olemassaolostaan hyökkäämällä ja lopulta tuhoamalla Harvest-nimisen planeetan. Halo: Reach jatkaa tarinaa eteenpäin, jossa Covenant tuhoaa ihmisten viimeisen toivon lasittamalla Reach-nimisen planeetan. Reachin tapahtumien jälkeen Covenant lähtee tuhoamaan ihmisiä ja tavoittelemaan sarjalle nimen antaneita Halo-renkaita. Sarjan alusta lähtien Covenantin johtohahmot ovat olleet uskonnollisia fanaatikkoja, jotka näkevät Forerunner-roduksi nimetyt avaruusoliot jumalolentoina ja siten kaiken näiden jälkeensä jättämän teknologian pyhinä esineinä, myös Halo-renkaat.

Sarjan edetessä paljastuu, että Halo-renkaat on luotu ja siroteltu ympäri maailmankaikkeutta tarkoituksena tuhota kaikki älyllinen elämä niiden vaikutusalueelta. Sarjan edelleen edetessä käy ilmi, että tämä älyllisen ja esi-älyllisen elämän joukkotuho tehtiin yhden ainoan loiseliön tuhoamiseksi. Tämä hivemind-eliöstö on nimeltään Flood ja se käyttää alustanaan käytännössä mitä tahansa älyllistä elämää joten Forerunnerit näkivät ainoaksi mahdollisuudeksi sen täydelliseen tuhoon kaiken älyllisen elämän tuhoaminen. Mutta kuten Nooa konsanaan, he päättivät säilyttää mallikappaleita kustakin älyllisestä ja esi-älyllisestä lajista, jotta heidän jälkeen jättämänsä teknologia pystyisi tuomaan nuo lajit takaisin. Halo 3:ssa tuo Flood-uhka saatiin vihdoinkin tuhottua, cyberneettisen Master Chiefin ja Covenantin hylkiö Arbiterin johdolla. Pelin lopussa Arbiterin luotsaama avaruusalus repeytyy kahtia, jolloin Arbiter ja Master Chief joutuvat erilleen. Ihmisten ja Covenantin välinen sota saadaan vihdoin loppumaan, mutta näennäisesti sodan suuren ihmissankarin hengen hinnalla. Creditsien jälkeisessä bonusvideossa kuitenkin paljastuu, että Master Chief on yhä elossa, mutta rikkinäisessä avaruusaluksessa, jota ei pysty ohjaamaan, keskellä kartoittamatonta avaruutta.

Halo4_showcase_2 (640x360)

Peli alkaa 4 vuotta Halo 3:n tapahtumien jälkeen, toisin sanoen Master Chief on kahden kesken Cortana-tekoälyn kanssa syvällä avaruudessa. Cortana herättää Master Chiefin staasista, koska heidän aluksessaan on tuntematonta aktiviteettia. Pian käykin ilmi, että aluksessa on Covenant-joukkoja ja Forerunnereiden Requim-planeetta, jonka kiertoradalle alus on päätynyt, on yhtäkkiä aukeamassa. Kun automatisoidut järjestelmät imevät niin Master Chiefin kuin alueelle jumittuneiden Covenantien alukset sisäänsä, alkaa peli todella liikkumaan. Pian paljastuu, että Cortana on saapumassa elinkaarensa päähän ja sen persoonallisuus alkaa jakautumaan ja sen toimintakyky heikkenee. Tämä pakottaa Master Chiefin kiirehtimään pois planeetalta, sillä Cortanan ainoa toivo on päästä yhteyteen tekijänsä, tohtori Catherine Halseyn, kanssa.

halo4_campaign-01 (640x360)

Matka Jatkuu Afrikkaan

Halo 4 on suoraan sanottuna tyypillinen Halo-peli. Juoni on sinällään ennalta arvattava ja melko geneerinen, mutta luotettava ja tunteita herättävä. Monilla tavoin Halo 4:n pelaaminen on kuin palaisi vanhan ystävän luokse. Mikään ei ole merkittävästi muuttunut niin hyvässä kuin huonossakaan. Forerunnereiden suojelujärjestelmät, Prometheanit, tarjoavat uuden ja tietyllä tavalla mielenkiintoisen vastustajan, mutta ne ovat loppujen lopuksi toimintatavoiltaan hyvin paljon Covenantin kaltaisia, vain väreiltään oransseja ja mustia siinä missä Covenant on pääasiassa purppuraa, vihreää ja sinistä. Aseetkin vastaavat kovasti ihmisten ja Covenantin vastaavia, vain nimet ja värit vaihtelevat.

Tämä lieneekin sekä Halon suurin hyöty kuin myös sen suurin haitta. Sarjan kaikki pelit toistavat samaa kaavaa, jopa yksittäisten kenttien ulkoasun suhteen; löytyy viidakkokenttä, Covenant-kenttä, avaruusaluskenttä jne. Sekä ihmisten, että Covenantin, että nyttemmin Prometheanien aseet ovat kovin samankaltaisia keskenään. Master Chief on geneerinen sankarillinen soturihahmo, jonka luonne on enemmän tai vähemmän olematon. Ja loppujen lopuksi millään tällä ei ole merkitystä, koska pelattavuus on loistavaa, tarina on aina toteutettu mukaansatempaavasti ja Master Chief on hahmona juuri tarpeeksi muodostettu, että sen rooliin on helppo asettua ilman ongelmia, olematta kuitenkaan monien muiden FPS-pelien tapaan täysin hiljainen epähahmo.

e32012_halo4_campaign7 (640x360)

Spartan Ops

Halo 4:ssä tulee mukana myös Spartan Ops -kampanja, Reach-tyyppinen, tehtävä/viikko avautunut kampanja, jossa pelaaja osallistuu Crimson-ryhmään omana kustomoituna spartalaisenaan. Tapahtumat alkavat noin puoli vuotta varsinaisen pääpelin tapahtumien jälkeen. Ensimmäiseksi Crimson saa tehtäväkseen siivota planeettaa Covenanteista ja Prometheaneista, tavoitteena pystyttää tutkimusasemia ihmisille. Tehtävän aikana he löytävät vahingossa Forerunnereiden esineen, joka kuskataankin ensi sijassa avaruusasema Infinitylle. Tästä seuraa erinäisiä tapahtumia, joiden aiheuttamien tehtävien kokonaismäärä on lähes täyden kampanjan pituinen minikampanja. Kuten Reachissa, pidin tästä osasta peliä naurettavan paljon juuri koska sain pelata kerrankin naishahmona FPS-pelissä. Spartan Ops on kerronnaltaakin suorastaan virkistävän erilainen kuin pääkampanja, koska siinä ei ole varsinaista päähahmoa, jonka varaan tarinan voi ripustaa. Tästä johtuen tarinaa kerrotaan monista eri näkökulmista ja jopa hahmot, jotka eivät ehkä toisin esitettynä olisivat pahiksia, saavatkin yllättäen ymmärrettäviä motivaatioita jne.

halo_4_spartan_ops_ep9_cinematic_03 (640x272)

Loppujen lopuksi kyseessä on selkeä Halo-peli, kaikkine sen mukana tulevine hyvine ja huonoine puolineen. Halo on sarjana jo pitkään osannut tarjota faneilleen juuri sopivissa määrin tuttua ja vierasta, joka saa pelaajat palaamaan sen pariin uudestaan ja uudestaan, huolimatta suuresta toiston määrästä.

Tiivistelmä:

+ Moninpeli
+ Uusi vastustaja
+ Halo-peli
+ Spartan Ops

– Geneerisyys
– Odotettavuus

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö