Battleblock Theatre

Julkaisia: The Behemoth Julkaisuvuosi: 2013
Formaatti (arvosteltu): Xbox 360
Laji, genre: tasohyppely
Muu luokitus: Xbox Live Arcade
Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, kaksinpeli, moninpeli Xbox Liven kautta
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 12, kiroilu, seksi (ESRB Teen)

 

 

 

 

Rami SihvoPlatformer eli tasohyppely syntyi melkoisen pian heti sen jälkeen kuin tietokonepelejä alettiin ylipäätään valmistaa. Pelityypin edeltäjä oli Donkey Kong, mutta Super Mario muistetaan ehkä paremmin. Vielä tänäkin päivänä kaksiulotteiset, eli sivusta kuvatut (josta termi ‘sidescroller‘) pelit ovat olemassa.

Tasohyppelyt eivät ole ikinä olleet minun makuuni, liikaa tarkkoja tilanteita ja itseään toistavaa toimintaa, jossa voi epäonnistua heti alkuunsa ja masentua. Battleblock Theatre oli mukava yllätys. Kontrollit olivat sulavia ja tasoissa oli muutakin tekemistä kuin vain hyppiä. Joissain tasoissa joutuu taistelemaan kelloa tai muita gladiaattoreita vastaan, ja tasoihin on piilotettu timantteja ja muuta mukavaa ihan reilusti etsittäväksi, joten kaikin puolin peli tuntuu hyvin hiotulta.

ramin reaktio battleblock theathreen

Ramin normaali reaktio tasohyppelyyn
(kuva: Battleblock Theatre, xbox 360)

Battleblock Theatressa hauskin puoli on tarinankerronnassa (nukketeatterilla, kuinkas muuten) ja siinä että peli pyrkii lainaamaan Tohtori Moreaun saarta ja muita vastaavia tarinoita. Ystävien laiva haaksirikkoutuu saarelle. Saarella kissat pitävät yllä kammottavaa vankilaa, ja vangit joutuvat hauskuuttamaan heitä gladiaattori-labyrinteissä. Ei siis mikään ‘söpö’ satu – pelin tekijät ovat ansioituneet Newgrounds.com-palvelussa tekemällä mm. Alien Hominid ja Castle Crashers-pelit,     joten pelin kieroutuneisuuden ymmärtää hyvin.

battleblock nettipeli 1

Se on raakaa puuhaa kun hevoset…

battleblock nettipeli 2

Osa otteluista alkaa jo aulassa. Tulista puuhaa.

Xbox Liven kautta on tarjolla mitä erilaisempia moninpeli-lajeja kori-lentopallosta hevosen varastamiseen. Eri pelilajit voidaan asettaa listaan. Eri käyttäjien ja palvelimien listoja voi myös äänestää paremmaksi tai huonommaksi ja peleistä ansaitaan lisää pelirahaa (timantteja). Pidin järjestelmää ihan toimivana, ja ystävien kutsuminen matsiin onnistuu myös.

Yksi mihin kiinnitin huomiota on PEGI-palvelun 12 vuoden ikäraja ja kieli sekä seksi merkinnät – tuolla ikärajalla siis nämä tarkoittavat alatyylistä kielenkäyttöä ja pientä vihjailua. Eräässä pätkässä on nais- ja miespatsaat sopivasti liioiteltuna ja naispatsaalta tulee jotain takapuolesta. No, kasvattajat voivat lukea tarvittaessa tarkemman www.peliraati.fi palvelun arvioinnin pelistä.

 

Periaatteessa myös suomalaiset kriteerit pitäisivät ikärajan jopa 7 vuoden tietämillä, mutta pelin tarina on sen verran synkkä että suosittelisin sitä lähtökohtaisesti mieluummin vanhemmille teineille kuin varhaisteineille. Aikuisten tasohyppelypelinä se on mitä mainioin, vaikka peukalo kuluukin taas huolestuttavasti. Rami Sihvo

—-

 

Elisa WiikKuten Rami, en ole mikään tasohyppelygenren fani. Olen kuitenkin huomannut, että kaksin pelattaessa ne voivat olla hyvinkin hauskoja, etenkin jos kumppanina on vähän kokeneempi tasohyppelijä. Itse siis testasin tämän pelin kaksinpelikampanjaa avomieheni kanssa samalta konsolilta käsin.

Kaksinpelin lähtökohdat ovat samanlaiset kuin yksinpelinkin. Vaikeustasoja on kaksi: normaali ja insane. Hullun vaikealla tasolla kuolema palauttaa kentän alkuun, normaalilla uusi hahmo generoituu viimeksi aktivoidun tallennuspisteen kohdalle. Me pelasimme ihan suosiolla normaalilla.

Hattu Hattunen

Hatty Hattington
Lähde: Battleblcok Theater

Jokaisessa kentässä pitää etsiä vähintään kolme vihreää timanttia, jotta pääsee seuraavaan kenttään, mutta enemmänkin saa kerätä. Mitä enemmän on kentän lopussa timantteja (plussana taskussa voi olla myös joka kentästä löytyvä lankakerä), sitä paremman arvosanan läpäisystä saa. Pelin aulassa voi sitten lankakerillä ostaa kissavartijoilta aseita ja timanttien avulla voi vapauttaa toisia vankeja. Vapautetut vangit päätyvät hahmovalikoimiin ja hahmon ulkonäköä voi vaihtaa kuin sukkia konsanaan.

 

Peli on jaettu kahdeksaan eri lukuun, jossa jokaisessa on yhdeksän normaalia kenttää, kaksiosainen pomokenttä ja kolme vapaaehtoista encorekenttää. Pomokenttä ja encorekentät pitää suorittaa kelloa vastaan ja jokaisen pomokentän jälkeen tarina etenee nukketeatterina ja kertojaäänellä varustettuna. Nämä välivideot ovat kyllä aivan loistavan absurdeja, säännöllisesti asiasta sivuraiteille eksyvän kertojan ansiosta!

Friend Ship

Ship of friends. A friend ship.
Lähde: Battleblock Theater

Kaksinpelissä yhteistoiminnalla on iso merkitys. Kaverin päältä voi ponnistaa ylös ja auttaa sitten vastaavasti kaverinkin ylös käden ojentamalla. Toisen pelaajan hahmon voi lennättää esteiden yli ja useiden pulmien ratkaisuun tarvitaan kumpaakin hahmoa.

Kanssapelaajaa voi myös sabotoida mätkimällä ja jopa tappamalla. Varovainen kannattaa siis taistelun tuoksinassa olla, että ei viholliskissojen sijasta tapa kaveriaan. Oma hahmonsa on myös mahdollista räjäyttää kappaleiksi y-painiketta painamalla. Tämä on kätevää etenkin silloin, kun jää auttamattomasti jumiin ja toinen pelaaja on jo päässyt seuraavalle tallennuspisteelle 🙂

Pelin piirrostyyli on veikeän söpöä, hauskat musiikit jäävät helposti soimaan päähän ja pelissä esiintyvä musta ja absurdi huumori upposi minuun kuin veitsi voihin. Tykkäsin siis erittäin paljon! Elisa Wiik

Tiivistelmä

+ Absurdi tarina täynnä mustaa huumoria
+ Monta eri pelimoodia, eli tekemistä riittää pidemmäksi toviksi
+ Hyvä pelattavuuus, söpöt grafiikat ja hauska musiikki

– Huumorissa mennään välillä siitä missä aita on matalin
– Kentät vaikeutuvat huomattavasti loppua kohden
– Tällä hetkellä osaa achievementeistä ei vielä saa bugien takia

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö