Nörttitytöt
epakunnossa.jpg

Kuva: makeitfair.fi

Tiedätkö, millaisissa oloissa tietokoneesi osat on valmistettu? Tai kännykkäsi ja pelikonsolisi? En minäkään tiennyt, ennen kuin tutustuin Eettisesti epäkunnossa-kampanjaan. Eettisen kaupan puolesta ry on selvittänyt kulutuselektroniikan elinkaarta Eettisesti epäkunnossa-kampanjan kautta, joka on osa laajempaa Make IT Fair-projektia. Projekti on alkanut vuonna 2007 ja sitä on toteuttamassa suuri joukko kansalaisjärjestöjä ympäri maailman. Suomen kampanjaa vetää Eettisen kaupan puolesta ry sekä Finnwatch.

Kulutuselekroniikan elinkaaressa on useita ongelmallisia vaiheita, joista on hyvä olla tietoinen.

Metallit

Elektronisiin laitteisiin tarvittavat metallit louhitaan köyhissä maissa hyvin huonoissa olosuhteissa. Tiedot olosuhteista eivät ole mitenkään mieltäylentävää luettavaa. Minimipalkkoja, vaarallisia työoloja, lapsityövoimaa. Ympäristö kärsii, ihmiset kärsivät ja kaivostoiminnalla saatetaan tukea myös verisiä sisällissotia. Suojavarusteita ei käytetä vaikka niitä olisikin tarjolla, sillä ne hidastavat työntekoa ja haittaavat tulostavoitteita.

Valmistus ja kokoaminen

Vastoin yleistä luuloa, konsolivalmistajat eivät itse juurikaan kokoa konsoleita, vaan tämä työ on usein ulkoistettu yhteistyökumppaneille. Nämä yhteistyökumppanit sijaitsevat usein Kiinassa. Kulutuselektroniikkaa valmistavissa tehtaissa tavallisia ongelmakohtia ovat erittäin alhaiset palkat, pakolliset ylityötunnit joita saattaa olla jopa 180 h kuukaudessa, tiukka kuri sekä puutteelliset tiedot ammattiyhdistystoiminnasta.

“Kierrätys”

Kun kulutuselektroniikka on aikansa elänyt, vielä senkin jälkeen voi ongelmia esiintyä. Myös Suomesta viedään vuosittain satoja tonneja elektroniikkajätettä kehitysmaihin. Siellä jäte aiheuttaa vaaratilanteita sekä ympäristölle että ihmisille, kun laitteista puretaan arvokkaita metalleja ilman minkäänlaisia suojavarusteita.

Itsemurhia ja 14 tuntisia työpäiviä

Vuonna 2008 suomalainen Finnwatch, hollantilainen SOMO-järjestö sekä kiinalainen SACOM-järjestö tutkivat pelikonsoleiden sekä musiikkilaitteiden tuotantoa Kiinassa. Vuonna 2010 samoista tehtaista tehtiin seurantaraportti, joka julkaistiin 2011. Raporteissa käsiteltiin neljää eri kiinalaista tehdasta, jotka tuottavat kulutuselektronikkaa mm. Applelle, Microsoftille, Sonylle ja IBM:lle.

tehdas3

Kuva:makeitfair.fi

Kaikissa tehtaissa kuluneiden parin vuoden aikana oli tehty parannuksia, mutta isoja puutteita työturvallisuudessa ja työntekijöiden oloissa oli edelleen. Esimerkiksi Flextronics-niminen tehdas on valmistanut Xbox 360-konsoleita vuoden 2010 alusta. Vaikka palkat olivat tehtaalla nousseet ensimmäisen raportoinnin jälkeen, pysyivät ne silti hyvin alhaisina. Kiireisimpinä aikoina työntekijät saattoivat ansaita jopa n. 286 euroa kuukaudessa! Parannuksia työaikoihinkin oli tehty, nyt työntekijät saivat jopa yhden vapaapäivän viikossa.

Eniten Kiinan tehtaista on ollut otsikoissa pahamaineinen Foxconn ja ihan syystä. Tämä Applen luottoyhtiö nousi suuremman yleisön tietoisuuteen vuonna 2010, kun kahdeksantoista tehtaan työntekijää yritti itsemurhaa, neljäntoista siinä onnistuen. Sittemmin olot ovat hieman kohentuneet ja Apple on lupaillut useasti puuttua alihankkijoittensa työolosuhteisiin.

Käytännössä Applen lupaukset ovat olleet aika tehottomia ja vielä ainakin vuosi sitten kansainväliset ammattijärjestöt kritisoivat Applen näennäisvalvontaa. Uusin Make IT Fair-projektin raportti tältä kuulta kertoo, että olot ovat taas huonontuneet ja Apple on epäonnistunut aikeessaan monitoroida alihankkijoittensa tekemisiä. Työpäivät venyvät 14 tuntisiksi, vaarallisia kemikaaleja käsitellään ilman asianmukaisia varustuksia ja kurinpito on saanut sotilashenkisiä piirteitä. Vessaan ei päästetä, ruokataukoja lyhennetään, työntekijöitä uhkaillaan palkanalennuksilla, nöyryytetään ja solvataan.

Tieto lisää tuskaa

…etenkin, jos kokee että mitään ei voi tehdä. Jos alkoi ahdistaa, niin mikä avuksi?

1. Anna palautetta! Lähetä sähköpostia elektroniikkayhtiöille, täytä palautekortteja, keskustele näistä asioista ystäviesi ja työkavereittesi kanssa. Pidä meteliä!

2. Liity mukaan Eetin toimintaan tai järjestä tempauksia paikkakunnallasi.

3. Pidä huolta siitä, että viet toimimattomat koneet elektroniikkajätepisteisiin.

Lähteet:

makeitfair.fi
makeitfair.org
Game Console and Music Player Production in China