Kuva: EA

Kuva: EA

Alusta: PC, Mac. Vaatii The Sims 3 -pelin toimiakseen
Studio: Maxis
Julkaisija: EA
Genre: Simulaatio
Julkaistaan: 7.3.2013
Ikäraja: 12

The Sims 3 on saanut vuosien varrella useita lisäosia, joista kukin tuo teemansa mukaista uutta pelattavaa virtuaalihahmojen elämään. The Sims 3 itsessään on elämäsimulaatiopeli, jossa pelaaja ohjastaa virtuaalisia ihmishahmoja, simejä, läpi niiden elämän. Pelaaja voi luoda uusia simejä, tai jatkaa pelissä valmiiksi olevilla hahmoilla. Simit voivat rakastua, perustaa perheen, pettää, edetä uralla, haaveilla, taiteilla, varastaa, viljellä- tai jos pelaaja tahtoo, kuolla nälkään, tapella, hukkua uima-altaaseen ja niin edelleen.

Uusinpana lisänä elämäsimulaation piiriin tulee mahdollisuus lähettää nuoret simit opiskelemaan ylipistoon. Tämä mahdollistuu 7.3 julkaistavalla The Sims 3 Yliopistoelämää -lisäosalla, jonka jokainen peruspelin omaava voi hankkia, mikäli virtuaalinen korkeakouluopiskelu innostaa.

Lisäosan myötä om nuori simi on mahdollista lähettää pois kotitalostaan, kokonaan uuteen kampusnaapurustoon, josta löytyvät tietysti koulurakennukset, mutta myös osakunnat, vuokra-assunot, keilahallit, sarjakuvakahvilat, uimarannat, puistot ja muut opiskelijaelämän tykötarpeet.

Kampusnaapuruston näkymiä. Kuva: EA

Kampusnaapurusto. Kuva: EA

Itse opiskelussa simi voi valita useista pääaineista mieluisensa, jonka jälkeen virtuaaliopiskelu koostuu luennoilla käynnistä, esseiden kirjoittamisesta ja kirjojen pänttäämisestä. Opiskelusuoritustaan voi hilata ylöspäin myös vaihtoehtoisilla toimilla, kuten käyttämällä kunkin opiskelualan omia erikkoesineitä. Kukin lukukausi kestää kymmenisen simien vuorokautta, joka pelinopeudesta riippuen tarkoittaa tunnista puolenkymmeneen tuntiin peliaikaa.

Opintojen ohella kampusnaapurustossa löytyy muutakin puuhaa, kuten simien tavallisia sosiaalisuussuhteita uusilla mausteilla, opiskelijaelämän iloilla kuten viuhahtelulla ja bileillä, apuraha-anomuksia sekä pätkätöitä alastonmallista elintenluovuttajaan. Uutena tulevat myös sosiaaliset ryhmät, joissa simi voi edetä suorittamalla kullekkin ryhmälle tyypillisiä toimia. Toimista karttuu pisteitä, ja pistesaldon noustessa simin käyttöön aukeaa uusia toiminta.

Opinnot voi suorittaa useammassa erässä, ja kun haluttu määrä on kasassa, simi palaa kotinaapurustoonsa valmiina valloittamaan uudet työurat. Yliopiston käyneet simit etenevät nopeammin työurallansa ja voivat valita myös muutaman täysin uuden uran.

The Sims 3 Yliopistoelämää -lisäosan parasta antia on humoristinen toteutus, joka hakkaa innovatiivisuudessaan ja luovuudessaan useita edeltäneitä lisäosia. Lisäosa ei ole yhtä kankean konservatiivinen kuin muutama aikaisemmin ilmestynyt tapaus, joskin samanlaista turhankin suoraviivaista etenemistä siitäkin löytyy. Suurin miinus löytyy aiheesta. Jos opiskelijaelämä ei innosta, ei lisäosa tarjoa juuri mitään muuta. Perheellä pelaavaa pelaajaa voi myös ärsyttää opintojen toteutustapa, eli muutto kokonaan uuteen naapurustoon sen sijaan, että opintoja voisi käydä simin tavallisesta kodista käsin.

Opiskelijaelämää. Kuva: EA

Opiskelijaelämää. Kuva: EA

Lisäosa on ehjä kokonaisuus, joka tarjoaa teemansa puitteissa paljon puuhaa, ja myös eri sosiaaliset ryhmät ovat hyvin toteutettu. Harmillista, että suurin osa uudesta sisällöstä on koettavissa vasta erikseen sen etsimällä, sen sijaan, että uudistukset olisivat olleet aktiivinen osa simien jokapäiväistä elämää. Yliopistoon menoon voi toki treenata simejään jo etukäteen esimerkiksi hankkimalla rutkasti taitopisteitä, jotka takaavat muhkeat stipendit, mutta silti olisi kaivattu vielä jotain muuta lisäväriä.

Yliopistoelämää myös on turhankin itsenäinen kokonaisuutensa, eikä hyödynnä muiden lisäosien ominaisuuksia parhailla mahdollisimmilla tavoilla. Mikäli Yliopistoelämää on peruspelin ainoa lisäys, ei tästä ole haittaa, koska lisäosa porskuttaa varsin nätisti omin voimin, mutta useamman lisäosan hankkineille uutuuden omapäisyys voi tuottaa harmaita hiuksia.

Kampusnaapurusto on kaunis, mutta hieman tyhjän oloinen, ja paikasta toiseen siirtyminen kestää pitkään. Monet uudet toiminnot ovat turhankin automatisoituja, jolloin pelaaja jää helposti sivustakatsojan rooliin. Mukaan on saatu muutamia onnistuneita yksityiskohtia, kuten mahdollisuus määrittää tietty peti juuri tietyn simin sängyksi, mutta ne eivät aivan riitä nostamaan tätä sinällään onnistunutta, mutta tarjontansa puolesta yksioikoista uututta todella himoittavaksi.

Tiivistelmä:

+ Humoristinen toteutus
+ Monipuoliset opintovaihtoehdot
+ Uudet vaatteet sekä kampaukset ovat hienoja

– Jos opiskelu ei iske, peli ei tarjoa juuri muuta
– Pakkomuutto toiseen naapurustoon opintojen takia
– Vähän uusia huonekaluja

Arvosana:

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.