Nörttitytöt

Legendaarisen Assemblyn pienoisversio, Assembly Winter järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaalla 22.2.-24.2.2013. Olin itse mukana ensimmäistä kertaa, vapaaehtoistyöntekijänä Pelitalon ständillä.

Assembly lukeutuu maailman suurimpiin tietokonetapahtumiin, ja se on järjestetty vuodesta 1992 asti. Assembly Winter on järjestetty vuodesta 2007 asti eli nykyisin Assemblyihin kuuluu kaksi tapahtumaa: Winter Assembly näin alkuvuodesta, ja alkuperäinen, isompi Assembly kesällä.

Tapahtuman juuret ovat demoskenessä, josta se laajeni käsittämään myös verkkopelaamisen. Käytännössä Assembly tarkoittaa, että niiden aikana tuhannet (kesän Assemblyihin osallistuu vuosittain noin viisituhatta henkilöä) ihmiset kansoittavat tietokoneineen tapahtumapaikan (talvisin Kaapelitehtaan ja kesäisin Hartwall-areenan) viettäen viikonlopun pelaten ja muun Assemblyn ohjelman parissa. Tietokonepaikka maksaa viitisenkymppiä, ja monet myös yöpyvät tapahtuman majoitusalueella. Varsinainen festarimeininki siis, tosin ilman humalaa.

assy1

Kuvia Talvi Assemblystä. Kuvat: Milsa.

 

Assembly on jo vuosikymmenien ajan tuonut yhteen pelialan uusia lahjakkuuksia, ja sen parista on kasvanut moni nykyinen pelifirma nykyiseen loistoonsa.

Pelitalon ständillä meidän vapaaehtoisten työnkuvaan kuului pisteen kymmenistä, vapaassa käytöstä olevien koneiden huolehtiminen, ihmisten ohjeistus, ständin pito siistinä sekä ihmisten houkutteleminen pelaamiseen. Etenkään viimeksi mainittu ei ollut kovin työlästä. Töissä meitä oli aina kolmesta neljään per ryhmä, ja eri ryhmät hoitivat hieman eri asioita. Nuoremmista vapareista koostuva tyttötiimi muun muassa järjesti ja tuomaroi ison kasan turnauksia.

Ständiltä oli hyvät näkymät Assembly Wintereiden muuhun vilskeeseen, ja ständillä piipahti paljon vierailijoita, isoin osa tietysti pelaamassa, osa puolestaan puhtaasti hengaamassa tai nauttimassa kupposen kahvia. Pelattavana oli kymmeniä pelejä PC:ille sekä PlayStationille, ja pelatuimpien joukkoon kuuluivat Minecraft sekä Tekken.
Perjantaina tapahtumassa vieraili valtava määrä yhteistyötahoja ja median edustajia, sekä nettipoliisina tutuksi tullut Fobba eli Marko Forss, joka sai monelta osallistujalta yhteiskuvapyyntöjä.

Pelitalon lisäksi omia ständejä oli noin kymmenellä muulla firmalla tai yhteistyökumppanilla, kuten Jimm’s PC Storella, tanssipeliyhdistyksellä, Pelitaidolla ja Supercellillä. Viimeksi mainittu marssitti lauantaina paikalle pelkkään peruukkiin ja nahkaminihameeseen pukeutuneita barbaareja vetämään voimailumittelöä. Assembly Winter ei kuitenkaan ole messutapahtuma, kuten vaikkapa DigiExpot, joten ständit sisältöineen ovat sivusijassa.

Valtaosa hallista oli täynnä tietokoneineen paikalle saapuneita pelaajia, joiden ikähaitari ulottui tuskin kymmenkesäisestä lähelle eläkeikää. Kullakin oli oma tietokonepaikkansa pitkin pöytien ääressä, ja moni oli virittänyt paikkaansa ehommaksi hyllyrakennelmilla, minijääkaapeilla ja valoilla. Osa tuli paikalle kaverin kanssa, osa porukkaa jopa perheen voimin, ja verkkopelit ulvoivat viikonlopun ajan osallistujien ottaessa mittaa toisistaan. Suurin osa kävi nukkumassa ne vähän yöunet, mitä malttoi, Kaapelitehtaan toiseen halliin viritetyssä nukkumatilassa, ja paikkaili univelkaansa energiajuomalla, jota Kaapelitehtaalla kumottiin kurkkuihin uskomattomia määriä.

assy2Satojen tietokonepaikkojen päästä löytyi päälava, jonka ohjelmaan kuului esimerkiksi peliesittelyjä, turnauksia ja palkintojenjakoa. Olipa suosikkipeligenre mikä tahansa, siihen löytyi ottelu. Turnauksia järjestettiin muun muassa StarCraft 2:sta, Tekkenistä, NHL:stä, Fifasta, League of Legendsistä ja Hill Climp Racingistä. Sekä vaahtokarkkien ja spagettien asettelusta.

Assembly Winter eroaa kesän isommasta Assemblystä lähinnä siinä, että talvisessa versiossa ei ole pelinkehittelyosuutta, vaan pääpaino on itse pelaamisessa ja turnauksissa. Lisäksi talven tapahtuma on kesän päätapahtumaa huomattavasti pienempi, ja osallistujia vähemmän.

Ehdin testaamaan useita itselleni uusia pelejä, sekä verestämään muistoja Tekkenin kanssa ihan vain huomatakseni, että olen edelleen siinä surkea. Turnauksiin en lähtenyt mukaan, vaahtokarkkitaiteilua lukuunottamatta ajanpuutteen ja kokemuksen (puuteen) vuoksi. Turnausten taso oli todella kova, ja mukaan ei ollut järkevää lähteä, kun pelikokemus on laskettavissa yläraajojen ulokkeilla.

Enemmänkin olisi voinut pelata, mutta ständillä työskennellessä ei voi upota tuntikausiksi pelin pariin, vaan pelaamiseen täytyi löytää aikaa aina muiden hommien välistä. En lähtenytkään mukaan ajatuksenani pelata, koska sitä voin aina tehdä omalta (tai kaverin) sohvalta käsin, vaan katsomaan mistä onkaan kyse ja ottamaan ilon irti yhdestä vuoden suurimmasta nörttitapahtumasta.

En ollut varma, mitä odottaa tapahtumalta, ja olinkin tietoisesti välttänyt ennakko-odotusten luomista. Vaikka olisinkin asettanut odotuksia, olisivat ne ylittyneet kertaheitolla. Koko viikonlopun ajan tunnelma oli aivan mahtava niin ständillä, jossa olin vaparina, kuin muutenkin Kaapelitehtaalla. Tapahtumahenki kaikilla oli aivan mahtava, järjestelyt rullasivat hyvin, eivätkä pienet aikataulukuprutkaan aiheuttaneet napinaa. Oli selvä yhdessä tekemisen henki, ja porukka oli mukana positiivisella mielellä. Ihmiset olivat liikkeellä avoimella mielellä, eivätkä säikähtäneet edes valosapelin kanssa kekkaloivaa allekirjoittanutta.

Tapahtumassa pääsi tapaamaan loistavia tyyppejä, viettämään hienoja hetkiä, ja tietysti pelaamaan. Ainoa varjopuoli oli valosapelin kahvasta tarttunut mahtava nuha, joka kokeneempien Assemblykävijöiden mukaan tosin kuuluu asiaan.
Odotan jo innolla kesän Assemblyä, tällä kertaa käsidesillä varustautuneena.