Cassandra Claren The Infernal Devices –sarja on mielenkiintoinen yhdistelmä kauhua, fantasiaa ja romantiikkaa. Tapahtumapaikkana on viktoriaaninen Lontoo – tai kuten kirjoittaja itse kuvaa, Lontoon varjoversio – jossa tavallisten ihmisten joukossa, joskin heidän silmiltään piilossa, kulkee vampyyrejä, ihmissusia, noitia (warlock) sekä Nephileitä (Nephilim), jotka ovat puoliksi enkeleitä ja puoliksi ihmisiä, ja joita kutsutaan myös nimellä Shadowhunter. Samaan maailmaan, tosin hieman eri aikaan sijoittuu myös Claren aikaisempi sarja The Mortal Instruments. Ilmeisesti The Mortal Instruments olisi pitänyt lukea ensin, mutta nyt kävi näin. Väärä järjestys ei kuitenkaan onneksi haitannut lukukokemusta.

7171637

Kirjasarjan päähenkilö on 16 -vuotias amerikkalainen Tessa Gray, joka tätinsä kuoleman jälkeen matkustaa Lontooseen etsimään veljeään, aikomuksenaan aloittaa tämän kanssa uusi elämä vanhalla mantereella. Veljensä sijaan Tessa löytää yliluonnollisen maailman, joka on julma, väkivaltainen ja kaikin puolin vieras. Tutustuessaan alamaailmaan Tessa oppii myös jännittäviä asioita itsestään.

The Infernal Devicesin maailma on ihastuttava. Cassandra Clare kuvailee 1800-luvun Lontoota värikkäästi, ja savuinen, sateinen kaupunki on kieltämättä hyvin luonnollinen miljöö kauhun ja romantiikan sävyttämälle fantasiakertomukselle. Mieleen tulevat väistämättä Sweeney Todd sekä klassikot Dorian Grayn muotokuva ja Dracula.

Ja tottahan toki tarina tarvitsee romanttisen käänteen. Nuori, kuvankaunis mutta luonteeltaan julma Shadowhunter Will kiinnittää Tessan huomion heti tarinan alkumetreillä. Päähenkilöiden välille kehkeytyvä säätö on niin ennalta arvattava ja ilmiselvä, että hetken aikaa minua suorastaan ärsytti lukea tarinaa eteenpäin.

Osittain ärtymykseni johtui siitä, että mielestäni Willin ystävä Jem olisi ollut paljon miellyttävämpi kohde romanttisille tunteille. Mikä siinä on, että romanttisten tarinoiden sankaritar aina ihastuu siihen hyvän näköiseen mulkeroon, ja kiltti, lempeä mies jää ”hyväksi ystäväksi”? Onneksi ihmissuhdekuviot eivät Clockworck Angelin lopussa ole vielä mistään kohtaa selvät, vaan kirjasarjan kakkososan alkaessa käynnissä on jo kunnon kolmiodraama.

10025305

Muuten kirjan hahmot ja ihmissuhteet ovat virkistävän moniulotteisia. Clare ei myöskään kerro suoraan kaikkea, mitä hahmojen pään sisällä tapahtuu, vaan kuvailee katseita, äänensävyjä ja kehonkieltä, antaen lukijalle mahdollisuuden tehdä omat johtopäätöksensä hahmojen välisistä suhteista. Henkilöt eivät toimi kaavamaisesti, eivätkä he noudata mitään selkeitä arkkityyppejä, vaan he reagoivat aidonoloisesti ihmisiin ja tapahtumiin ympärillään.

Päähenkilö Tessa on aluksi arka ja epävarma, mutta kasvaa jo sarjan ensimmäisen osan aikana hurjasti ihmisenä. Hän on fiksu ja sanavalmis nuori nainen, ja tarinan edetessä hän lähtee tarkoituksellisesti haastamaan itseään, kasvatustaan sekä vallitsevia ihanteita. Ylipäätään naishahmot ovat yllättävän onnistuneita. He ovat aktiivisia toimijoita omassa elämässään ja valmiita näkemään vaivaa unelmiensa toteutumisen eteen. Edes rakastuminen ei saa näitä naisia unohtamaan omaa hyvinvointiaan. Mahtavaa!

Välillä hahmot tuntuvat kuitenkin jotenkin hitailta. Asiat, jotka lukija on tajunnut jo kymmenen sivua sitten, saatetaan kertoa kolmelle hahmolle erikseen, jolloin tarina jää vähän junnaamaan paikallaan.

The Infernal Devices on varsin mukavaa luettavaa – ei ehkä mikään mestariteos tai klassikko, mutta paikka bestseller –listalla on ansaittu. Romanttisista säädöistään huolimatta tarina ei jää pelkäksi huokailuksi ja jahkailuksi, vaan sisältää myös aimo annokseen toimintaa ja seikkailua. Tätä kirjoittaessani olen päässyt toisen osa puoliväliin, ja ainakin vielä tarina jaksaa kantaa ja pitää otteessan. Sarjan kolmas osa julkaistaan maaliskuun 19. päivä, ja täytyy myöntää, että odotan sitä innolla.

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.