Varmasti jokaisen nörtin haaveisiin kuuluu oman robotin rakentaminen. Mitäpä jos kertoisin, että se on helpompaa, kuin moni luulee? Jopa minäkin osaan ohjelmoida ledit vilkkumaan haluamallani tavalla. Lisää koodausta ja saan nallen heiluttamaan ommeltua puukkoa kuin Norman Bates. Pienellä lisäharjoituksella voin rakentaa itselleni oman robotti-imurin, josta olen haaveillut.

Suomessa ei taida olla kovin montaa korkeakoulua, joissa opetetaan ohjelmointia arduinolle. Minä opiskelen yhdessä sellaisessa. HAAGA-HELIAn ammattikorkeakoulussa on yksi 3 opintopisteen kurssi, jolla sitä opetetaan. Mielestäni aivan liian vähän, sillä ainakin itse koen suurta innostusta kun se valo alkaa vilkkua.

Arduino, eli robottisi aivot
Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arduino_001.jpeg

Arduinolle ohjelmoimisen aloittaminen on helppoa, mutta vaatii hieman rahaa. Onneksi komponentit eivät ole kalliita. Arduinon kehitysympäristön voi ladata mille tahansa koneelle, mutta se toimii parhaiten linux-alustalla. Windowsille arduinon asentaminen vaatii erillisten ajureiden hankkimista, mutta ei sen suurempaa. Koodikieli perustuu c-kieleen, tosin sitä ei tarvitse osata ennalta. Kehitysympäristöstä löytyy myös paljon esimerkkikoodeja, tuleepa mukana myös ohjeet peruskomentoihin.

Äänisensori kytkettynä koekytkentälevyyn. Kuva: Riikka Karhu

Arduinon lisäksi tarvitaan erilaisia sensoreita, riippuen omasta käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi QTI-sensorilla mitataan tummien ja vaaleiden pintojen valoisuutta infrapunan avulla. Sensoreihin liittyviä esimerkkikoodeja löytyy helposti googelttamalla ja niitä muokkaamalla sensorin saa esimerkiksi sytyttämään ledejä.

Allaolevalla videolla näkyy kuinka FlexiForce-painesensori toimii. Sensori mittaa jännitettä ja sytyttää valon tietyn jännitteen perusteella.

Arduinolla saa tehtyä kaikkea hienoa. Omia varashälyttimiä, kiroilevia pehmoleluja, pelejä… Oikeastaan oma mielikuvitus on vain rajana. Englannin kielistä apua arduinon aloittamiselle löytyy vaikka kuinka paljon. Suomeksi tietoa kaipaaville suosittelen Tero Karvisen kirjaa Sulautetut – opi rakentamaan robotteja ja muita sulautettuja järjestelmiä.