Nörttitytöt

 

Menolippu Eurooppa

Menolippu Eurooppa
(Valokuvat Mia Meri. Pelikuvat ruutukaappauksia kyseisistä peleistä.)

Menolippu eli Ticket to Ride on Alan R. Moonin suunnittelema ja Days of Wonderin julkaisema lautapeli. Pelin ideana on rakentaa annetulle kartalle junareittejä kullekin pelaajalle arvottujen matkalippujen mukaan. Tavoitteenani on esitellä tämä loistava, useita palkintoja voittanut seurapeli, sen monet variaatiot sekä pelialustat, joille peli on sittemmin tehty. Menolippua voi yleensä pelata 2-5 pelaajaa ja pelit kestävät tottuneilla pelaajilla hieman yli 30 minuuttia.

Pelin eteneminen

Menolipun pelaaminen on hyvin helppoa. Riippumatta versiosta, toimintamalli on aina sama. Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan matkalippuja kohteesta A kohteeseen B, joista heidän on valittava muutama ja toteutettava ne pelin aikana. Jokaisella reitillä on oma pistearvo (4-21 p) ja pelin lopussa toteutuneista reiteistä saa lipussa merkityn määrän pisteitä ja kesken jääneistä reiteistä lipun osoittaman määrän miinuspisteitä.

Menolippu Xbox matkalippujen valinta

Menolippu Xbox matkalippujen valinta

Jokaisella pelaajalla on 45 junavaunua, joilla reitit on rakennettava. Jokainen reitti maksaa oman pituutensa verran tietynvärisiä junavaunuja ja vallatuista reiteistä saa pisteitä niiden pituuden mukaan (1 vaunua = 1 piste, 2=2 p, 3=4 p, 4=7 p, 6=15 p, 8=21 p). Vuoron aikana pelaaja voi joko nostaa lisää vaunukortteja, vallata reitin kahden kaupungin välillä tai nostaa lisää matkalippuja. Peli loppuu kun jollakulla pelaajalla on enää enintään kolme junanvaunua jäljellä, jonka jälkeen kaikki pelaajat saavat toimia vielä kerran. Lopuksi pelaajat paljastavat matkalippunsa ja laskevat pisteensä.

Menolippu Eurooppa: pelitilanne

Menolippu Eurooppa: pelitilanne

Lisäksi pelissä saatetaan peliversion mukaan antaa 10 pistettä pisimmästä yhtäjaksoisesta reitistä tai suurimmasta määrästä suoritettuja matkalippuja. Lisäksi Eurooppa-pelilauta tuo mukanaan lautat ja tunnelit, jotka ovat normaaleja reittivariaatioita, sekä juna-asemat. Lautat vaativat tietyn minimimäärän veturi-kortteja, jotka toimivat junavaunupakassa jokerikortteina eli ne voivat edustaa mitä tahansa väriä. Jos pelaaja haluaa puolestaan rakentaa tunnelin, hänelle arvotaan kolme korttia junavaunupakasta ja jos niissä on samanvärisiä vaunuja kuin millä hän tunnelia rakentaa, hänen pitää maksaa niin monta ylimääräistä korttia lisää. Lisäksi juna-aseman avulla pelaaja voi käyttää hyväkseen kilpailijan rakentamaa rataverkkoa kahden kaupungin välillä.

Menolipun monet variaatiot

Menolippu iPhone USA

Menolippu iPhone USA. Pelaaja on juuri saanut valmiiksi reitin Winnipegistä Little Rockiin.

Alkuperäinen Menolippu kehitettiin vuonna 2004 USA:n kartalle, joka sisälsi myös muutamia Kanadan suuria rajakaupunkeja. USAn kartta sisältää vain perusreittejä ja kartta ei ole mielestäni aivan yhtä hyvin painotettu kuin Eurooppa vaikka sillä onkin huomattavasti enemmän pelaajia kuin Euroopalla. USAn kartassa idässä kaupunkien välit ovat yleensä lyhyet verrattuna lännen pitkiin, joten lännessä saa yleensä paremmin pisteitä vallatuista reiteistä. Toisaalta idässä pienillä panoksilla saa yleensä suoritettua useampia matkalippuja. USAn kartan ongelmana on kuitenkin se, että pelissä pelaajan strategisilla valinnoilla ei ole yhtä suurta vaikutusta kuin tuurilla. Kun kaupunkeihin on liian vähän reittejä eikä peli kuitenkaan tarjoa vaihtoehtoisia tapoja toimia kuten Eurooppe-versiossa, halutuimmat reitit valloittaa yleensä se, jolla käy paras tuuri vaunukorttien kanssa.

USA-karttaan on julkaistu USA 1910 -lisäosasetti, joka tuo peliin mukaan lisää matkalippuja sekä palkinnot pisimmästä reitistä ja suurimmasta määrästä suoritettuja matkalippuja. Mukana on myös eri peliversiot, joissa näitä käytetään eri yhdistelminä ja sääntömuunnoksin. Havaintojeni mukaan netissä suosituin pelimuoto on USA Mega Game, joka toimii kaikilla lisäosan mausteilla.

Menolippu Xbox: Tunnelin luonti

Menolippu Xbox: Tunnelin luonti. Pelaaja haluaa ostaa kolme korttia pitkän tunnelin mustilla vaunuilla. Tunnelin paikka näkyy yläkuvassa harmaana reittinä (saa maksaa millä värillä tahansa), jota ympäröi musta epätasainen viiva. Onneksi tällä kertaa ei tarvinnut maksaa ylimääräsiä kortteja.

Vuonna 2005 pelistä julkaistiin Eurooppa-versio, joka esitteli tunnelit, lautat ja juna-asemat. Lisäksi pelissä on kuusi pitkää n. 20 pisteen reittiä, joista jokaiselle pelaajalle arvotaan yksi, jonka tämä saa joko pitää tai heittää pois. Käsittääkseni aika moni pelaaja vierastaa Eurooppa-versiota, koska sen uudet säännöt koetaan hankaliksi. Omasta mielestäni peli on edelleen hyvin simppeli, mutta se pakottaa pelaajat miettimään strategioitaan tarkemmin. Euroopan kartta tarjoaa myös enemmän vaihtoehtoja yhdistää kaupunkeja. Lisäksi kartalla on yksi 8 junanvaunun pituinen harmaa (=mikä tahansa väri) tunneli, josta saa 21 pistettä, mikä tekee reitistä hyvin halutun, koska se vastaa käytännössä yhtä pitkää reittiä. Lisäksi joukossa on yksi lauttareitti ja yksi tunneli, kummatkin 6 vaunun mittaisia ja siten 15 pisteen arvoisia, joten niistäkin saa kivasti lisäpisteitä jos ne saa sisällytettyä reittinsä varrelle. Ne ovat molemmat kuitenkin suhteellisen kalliita, koska lauttamatkojen vuoksi veturikorttien arvo kasvaa eikä niitä viitsi “tuhlata” turhaan ja lisäksi tunneli saattaa maksaa yllättävät kolme ylimääristä korttia.

Eurooppa-karttaan on julkaistu lisäosa Eurooppa 1912, joka tuo lisää matkakortteja peliin sekä esittelee varastot, joita en ole vielä päässyt kokeilemaan.

Vuonna 2006 pelistä julkaistiin Saksa-kartta pienoisjunavalmistaja Märklinin teemalla. Lisäksi vuonna 2007 pelistä tehtiin Pohjoismaat-versio, jota voi pelata enintään kolme pelaajaa ja kullakin pelaajalla on vain 40 junavaunua.

Menolippu Xbox: Lautta

Menolippu Xbox: Lautta Lontooseen vaatii yhden veturin ja yhden vapaavalintaisen vaunukortin, joka tällä kertaa on valkoinen.

Menolippuun on saatavilla myös Aasia-lisäosa, joka sisältää kaksi eri Aasian karttaa eri säännöillä. Intia-lisäosassa mukana tulee vanhan ja sittemmin loppuunmyydyn Sveitsi-version kartta, joka on tarkoitettu 2-3 pelaajalle. Sveitsistä tekee vängän se, että sen matkalippujen kartat eivät välttämättä sisällä vain matkaa kaupunkien A-B välillä vaan saattaa tarjota vaihtoehtoisia ja eriarvoisia kohteita tai laittaa rakentamaan reittejä naapurimaiden välille, jonne saattaa johtaa useampikin valinnainen junareitti. Sveitsiä aikoinaan paljon pelanneena pidin kartasta erittäin paljon. Viime vuonna ilmestynyt Afrikka-lisäosa tuo peliin taas eri maastojen tuomat vaikeudet, jotka näkyvät reittien pistearvossa.

Lautapelien lisäksi Menolipusta on tehty myös korttipeliversio. Noppapeliversio taas toimii lautapelin kanssa korvaten vaunukortit noppienheittelyllä. Lisäksi peliin on tehty muutamia teemoitettuja lisäosasettejä.

Menolippuun on saatavilla myös paljon fanien tekemiä lisäkarttoja ja pelivariaatioita, joita löytyy esimerkiksi Naturelich.comin sivuilta.

Menolippu pelikoneilla

Menolippu Xbox: Pisteidenlasku

Menolippu Xbox: Pisteidenlasku on jännää. Ensin peruspisteet, sitten matkalippu kerrallaan. Kukakohan voittaa?!

Kokeilin Menolippua ensimmäisen kerran videopelimuodossa pelin mukana tulleella puolen vuoden ilmaisella jäsenyydellä Days of Wonderin nettipelipaikkaan, jossa pääsin kokeilemaan muita pelin silloisia versioita. Puolen vuoden jäsenyys tuli todellakin tarpeeseen, sillä jäin heti koukkuun Menolippuun eikä kaveripiiri saati oma mies jaksanut pelata peliä tai ollut saatavilla aina kun pikaiselle pelille oli tarvetta. Toisia ihmisiä vastaan pelaamisen lisäksi nettipalvelu mahdollisti tekoälyä vastaan pelaamisen, mikä oli erityisen hyödyllistä sillä suurin osa pelaajista todellakin pelaa vain USA-pelilautaa kun itse pidän eniten Euroopasta. Kun kävin katsomassa Days of Wonderin Ticket to Ride Onlinea niin ainakaan päällisin puolin peli ei ole muuttunut miksikään niistä ajoista kun sitä pelasin vuosia sitten.

Menolippu Xbox: Käyttöliittymä

Xbox Live Arcaden Menolipun käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja selkeä.

Puolen vuoden jäsenyyden loputtua meni jonkin aikaa kunnes Ticket to Ride tuli Xbox Live Arcadeen. Jälleen peli mahdollistaa toisia pelaajia tai tekoälyä vastaan pelaamisen. Koska en jaksa odottaa ihmisten siirtoja, pelaan käytännössä aina tekoälyjä vastaan. Olenkin huomannut, että pelin tekoäly, joka jakaantuu kolmeen eri vaikeustasoon, on rakennettu USA-karttoja ajatellen. Yleensä pelaankin Eurooppa-karttaa kahdella medium-pelaajalla sekä yhdellä hardilla, sillä hard-teköälyn pelilogiikka ei yksinkertaisesti toimi Eurooppa-kartalla vaan lähes poikkeuksetta kyseinen pelaaja häviää koko pelin. Sen sijaan USA-laudalla hard-tekoäly tekee ihan oikeasti ovelia siirtoja. Olen myös kokeillut pelata Eurooppaa kolmen medium-tekoälyn kanssa, mutta silloin peli taas on liian helppo. Jotenkin 2 mediumia ja yksi hard takaavat sen, että pelissä pysyy haastetta ja yhdessä ne toimivat suunnilleen fiksusti ja ihmismäisesti.

Menolippu iPhone pelikuvaa

Menolippu iPhonen pelikuvaa. Pientä on.

Days of Wonderin sivujen lisäksi PC-peliversio on pelattavissa myös Steamin kautta. En ole pelannut Steamin versiota, mutta ainakin käyttöliittymältään peli vaikuttaisi olevan sama kuin iPhonelle tehty versio Menolipusta, jota puolestaan olen pelannut. Pidän itse enemmän Xbox Live Arcaden versiosta kuin iPhonen versiosta. IPhonen Menolipussa  ongelmana on se, että olen jotenkin sählä ja nappailen joskus väärät kortit mukaan pakastani ja laitan ne väärään paikkaan – asia mitä ei voi mitenkään korjata eikä peli varmista oletko tekemässä oikein. En tiedä onko ongelmana töppösormeni, sillä pelin grafiikka menee aika pieneksi iPhonen ruudulla. Lisäksi peli etenee liian nopeasti. En ole varma onko kyseessä vain se, että kännykkäpelejä pelataan yleensä lyhyen aikaa kerralla, joten pelissä on tarkoituksella valittu vauhdikas tahti, mutta se tekee mahdottomaksi seurata mitä muut tekoälyt ovat tekemässä. Osa pelin strategiaa kun on päätellä muiden pelaajien noukkimista korteista, mihin he ovat seuraavaksi rakentamassa reittiään. En tiedä onko samaa ongelmaa myös Steamin versiossa, mutta Xboxilla peli etenee juuri sen verran hitaammin, että pelaaja ehtii halutessaan katsoa mitä muut pelaajat tekevät kierroksellaan.

Pelistrategia

Menolipun jännite koostuu kolmesta eri asiasta:

 1. Ahneudesta. Matkalippuja tekisi mieli haalia, koska niissä on avain voittoon.
 2. Riskistä. Jos matkalippuja ahnehtii liikaa, niitä ei kaikkia ehkä saakaan tehtyä varsinkin jos joku vie nenän edestä elintärkeän reitin.
 3. Kiireestä. Menolipussa aika on rahaa sillä jos jollakulla käy hyvä tuuri peli voi loppua hyvinkin nopeasti. Siksi ei ole kivaa jumittaa esimerkiksi kinkkisen tunnelin kimpussa useampaa vuoroa, koska jokainen vuoro on lähempänä pelin loppua!

Vanhana Eurooppa-laudan fanina parhaat pelivinkkini ovat seuraavat:

 • Älä heitä pois pelin alussa saamaasi n. 20 pisteen matkalippua elleivät kaikki muut kortit ole liiaksi syrjässä pitkältä matkaltasi. Jotta voisit korvata 20 pisteen matkan sinun pitäisi saada tehtyä kolme tavallista matkaa.
 • Suunnittele reittisi etukäteen. Varmista minkävärisiä vaunuja tulet tarvitsemaan matkan aikana eniten ja tarkista, onko matkan varrella joitain strategisesti oleellisia kohtia. Esimerkiksi jos menetät kahden junanvaunun pituisen Kharkov-Rostov reitin, sen korvaaminen vie 16 junavaunua!
 • Pidä koko ajan huolta reittisuunnitelmasi ajantasaisuudesta. Ole valmis muuttamaan suunnitelmia lennossa, mutta muista ne kriittiset paikat.
 • Älä tee reittiäsi paloissa sieltä täältä, sillä se tekee sinut alttiiksi sabotaasille ja paljastaa minne olet matkalla. Lisäksi se heikentää mahdollisuuksiasi muuttaa suunnitelmaasi jos joku vie tärkeän palan reittiäsi. Itse suosittelen aloittamaan reitin rakentamisen keskeltä, jolloin voit työskennellä kahteen suuntaan reittiäsi etkä heti paljasta omaa pitkänmatkankorttiasi peliä pidempään pelanneille.
 • Jos haluat Stockholm-Petrogradin 8 vaunua pitkän ja 21 pisteen arvoisen reitin, ala keräämään siihen vaunukortteja hyvissä ajoin. Valitse sellainen vaununväri, jota et tarvitse muuten reitissäsi ja poimi niitä aina vastaan tullessa. Älä kuitenkaan keskity vain tuohon reittiin vaan pidä matkaliput aina ensisijalla ja Stockholm-Petrograd kivana bonuksena jos se sattuu onnistumaan.
 • Toisia pelaajia ei kannata sabotoida kuin enintään parilla vaunulla. Koska sinulla on kiire saada omat reittisi valmiiksi ja vaunuja ei ole yhtään liikaa en todellakaan tuhlaisi aikaani toisiin. Ennemmin kannattaa keskittyä hoitamaan oma peli kunnolla.
 • Älä nosta lisää matkalippuja jos jollakulla pelaajalla on alle 15 vaunua jäljellä. Peli voi silloin nopeimmillaan loppua jo kolmessa kierroksessa ja jos matkalipuista tulee sinun kannaltasi huono reitti olet pulassa.
 • Älä edes yritä rakentaa tunnelia ellei sinulla ole ylimääräisiä kortteja kädessäsi ja mieluusti vähintään kahta kappaletta.
 • Rakenna asemat vasta pelin lopussa. Harmittaa jos aseman rakentaa turhaan jos sitä ilmankin olisi voinut elää. Tosin jos tarvitset useamman aseman niin älä jätä niitä viimeiselle kierrokselle.
 • Jos pelaat lautapeliä, muista huolehtia reittien rakennusvaiheen pisteenlaskuista. (Pelilautaa ympäröi pistetaulukko.) Pisteiden tarkistaminen on ihan murhaa pelin loputtua jos sen laiminlyö pelin aikana.
  Menolippu iPhone: Helppo voitto!

  Menolippu iPhone: Helppo voitto irtoaa näillä neuvoilla!

Loppusanat

Suosittelen Menolippua (varsinkin Eurooppaa) ehdottomasti kaikille. Helposta pelimekaniikasta huolimatta peli tarjoaa paljon haastetta pidempään pelanneillekin ja on helppo myös ns. “normaaleihin” lautapeleihin tottuneille. Tämä pelisarja onkin ansainnut täydelliset viisi nörttityttöä sekä kaikki ne palkinnot, joita tämän pelisarjan peleille on myönnetty.

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

P.S. Jos haluat kokeilla peliä, niin Days of Wonderin Ticket to Ride Onlinessa peliä pääsee pelaamaan ilmaiseksi neljän pelin verran.