Jouluaattoon on viikko aikaa ja se on juuri sopiva aika kunnon kuivakakun valmistua ja maustua rauhassa. Kuivakakku on muuten loistava lahjaidea, sillä se ei jää nurkkiin lojumaan vaan se yleensä ahmitaan yhdeltä istumalta. Lisäksi kakkuja voi valmistaa helposti suurelle määrälle kavereita. Ostat vain kaksi pientä kakkuvuokaa ja jaat näiden reseptien taikinan niihin, jolloin saat kaksi hienoa pientä kakkua lahjaksi.Kuivakakkuja lahjaksi!

Maustekakku säilyy huoneenlämmössä päiväkausia ja väittävät, että kuivakakku on parhaimmillaan vasta viikko paistamisen jälkeen. Muista kuitenkin nostaa kakut paistamisen jälkeen ritilän pälle jäähtymään. Paketoi kakku vasta täysin viilenneenä folioon tai sellofaaniin, sillä pakettiin jäänyt kosteus saattaa homehduttaa kakun.

Taatelikakku
250 g kivettömiä taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja

Pilko taatelit. Keitä vesi, sokerit ja taatelit kattilassa soseeksi. Anna jäähtyä. Vatkaa sekaan pehmeä voi sekä kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten taikinaan. Paista suuressa jauhotetussa vuoassa 175 C n. 1 h. (Tämä on iso taikina, joten vuoan alle kannattaa laittaa pelti alle siltä varalta, että taikina päättääkin yllättäen karata vuoasta.)

Vanhanajan maustekakku
1 muna
2 dl sokeria
1 dl nestemäistä leivontamargariinia tai 90 g voita sulatettuna
0,5 dl maitoa
1,25 dl ranskankermaa
0,5 dl siirappia
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl kardemummaa
50 g mantelirouhetta

Vatkaa muna ja sokeri. Sekoita maito, margariini ja ranskankerma keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin muna- ja maitoseokset. Paista suuressa jauhotetussa vuoassa 175 C 25-35 min.

Oikein herkullista joulua kaikille!