Suomen lippu

Kuva: Wikipedia

Suomi on ollut itsenäinen maa 95 vuotta, ja tänään juhlimme sitä perinteisesti monin eri tavoin.

Jos vähän miettii, vietämme hyvin suomalaista itsenäisyyspäivää. Ainakin minä luonnehtisin itsenäisyyspäivän juhlintaa vakavamieliseksi. Itsenäisyyspäivänä me muistamme itsenäisyyttä puolustaneita, niin veteraaneja ja kaatuneita, sekä heitä, jotka jollakin lailla ovat edistäneet Suomea.

Aamulla siniristilippu nostetaan salkoon, ja iltaisin monessa ikkunassa poltetaan kaksi sinivalkoista kynttilää. Ikkunalaudan kynttilöistä tuli perinne 1927 kun Itsenäisyyden liitto kehotti polttamaan kynttilöita illalla. Päivän aikana monet myös käyvät sankarihaudoilla sytyttämässä kynttilän kaatuneitten muistoksi.

Monessa yliopistokaupungissa on soihtukulkue itsenäisyyspäivänä. Ylioppilaskunnat kulkevat kaupungin läpi soihtuineen ja kokoonutuvat kuulemaan kuorolaulua ja puheita. Tietojeni mukaan soihtukulkueita on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Vaasassa, Jyväskylässä, Oulussa ja Kuopiossa.

Puolustusvoimat järjestävät itsenäisyyspäivänä paraatin, joka järjestetään eri puolella Suomea joka vuosi. Tänä vuonna paraatin järjestää Itä-Suomen esikunta ja paraatia voi käydä katsomassa Kouvolassa.Yle jatkaa sotilasteemalla ja näyttää televisiossa jokavuotiseksi perinteeksi nousseen elokuvan Tuntematon sotilas.

Valtion johdolla on kiireinen päivä. Itsenäisyyspäivänä he käyvät kirkossa itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa.  Presidentti myöntää kunniamerkkejä ja puolustusvoimien ylennyksiä itsenäisyyspäivänä. Itsenäisyyspäivä päättyy vaikuttavasti Presidentin vastaanotolla, jonne kutsutaan valtion johto, hallitus ja eduskunta, suurlähettiläitä, veteraaneja sekä paljon urheilun, taiteen ja tieteen edustajia. Juhla televisioidaan ja juhlia seurataan ahkerasti Suomen kodeissa.

Onko teillä joku itsenäisyyspäivän perinne, jonka lisäisitte listalle?