Nörttitytöt

Joulukalenteriperinne on peräisin saksankielisistä maista, ensimmäinen käsintehty joulukalenteri tehtiin tiettävästi 1851 ja ensimmäinen joulukalenteri painettiin 1904 Saksassa. Partiolaiset toivat joulukalenteriperinteen Suomeen vuonna 1947, ja tänä päivänä adventtikalentereiden ostajat ovatkin suomalaisen partiotoiminnan suurimpia rahoittajia. Perinteinen partiolaisten adventtikalenteri alkaa 1. adventista (mutta viimeistään 1.12.), joka kalenterissa sijoittuu viikolle 27. marraskuuta – 3.joulukuuta. Suomen television ensimmäistä joulukalenteria alettiin esittää 1963. Tänä vuonna Ylen joulukalenterissa seikkailee Tonttu Toljanteri, joka seikkaili ensi kertaa joulukalenterissa jo 1998. Kalenteria voi seurata tietysti myös netissä.

Sinä olet siis jo löytänyt Nörttityttöjen joulukalenterin, mutta mitäs muita kivoja joulukalentereita voisit netistä seurata?

Esittelen tässä muutaman, mutta toivon, että teiltä lukijoilta tulee lisää ehdotuksia, sillä kaikkihan me joulukalentereita rakastamme…

Mini treasures wikissä alkoi eilen jo neljäs peräkkäinen joulukalenteri. Miniatyristit ympäri maailmaa saavat varata itselleen luukun ja täyttää sen haluamallaan tavalla. Vuosien kuluessa olemme nähneet vaikka mitä mielenkiintoista ja hienoja luukkuja on tänäkin vuonna tulossa (moderaattorina olen nähnyt jo ne, jotka ovat valmiita).

Vaikka kalenterilla on jo pitkä perinne, sen takana on vielä pidempi perinne. Ensimmäisen joulukalenterin kokosin nimittäin jo 10 vuotta sitten Nukkekotielämä-ryhmän Geocities-kotisivulle  (vieläkö muistatte Geocitiesin?), sittemmin yksi kalenteri taisi olla Nukkekotielämän nukkekoti.com-sivustolla. Vuodesta 2006 olen pyörittänyt kalenterit wikialustalla (Nukkekotiwikissä ehti olla 3 joulukalenteria), jolloin pääsin kuvien pyörittelystä sähköpostissani: osallistujat saavat itse päivittää sivunsa haluamallaan tavalla.

Tänä vuonna osa kalenteripäivittäjistä järjestää myös arpajaiset, eli kalenteria kommentoineet voivat voittaa kalenteriluukussa esitellyn miniatyyrin.

Nukkekotifaneja hemmotellaan toisellakin kivalla kalenterilla, jota ylläpitää AIM eli Artisans in Miniature. AIM:ään kuuluu lähes 300 arvostettua miniatyyrikäsityöläistä ympäri maailmaa.

Pinterest, jonka taannoin esittelin tässä blogissa, viettää juhlapyhiä pitkän kaavan mukaan: kokonaiset 30 päivää! Pinspiration-nimisellä sivulla esitellään joka päivä uusi pinnaaja, jolla on taulussaan jouluaiheinen linkkikokoelma. Tähän mennessä Pinspiraatiossa on esitelty mm.Anthropologien vinkkejä erilaisista joululahjoista, Budget Savvy Divan säästövinkkejä (kuvassa Pringles-purkista tehty spagettipurkki) ja Babblen syitä nauttia joulunajasta.

Tuo Babblen “piparitalo” tuo muuten mieleeni hapankorput ja näkkileivät, ehkäpä vehnäallergikko voisi kätevästi koota niistä itselleen talon…

Jos et innostu näkkileipätalosta, vinkattakoon, että saatat löytää tästä joulukalenterista pian herkullisempiakin vaihtoehtoja… :-d

 

 

 

Nörttityttö Mia Merin omasta kalenterista löytyy X-Menien ja niiden arkkivihollisten nimiä hieroglyfeinä – mielenkiintoinen yhdistelmä vai mitä? 🙂 Myös Harry Potter -faneja hemmotellaan omalla joulukalenterilla.

Mutta nyt nörttikollegani, vinkatkaa muista kivoista joulukalentereista, joihin olette tänä vuonna törmänneet! Onko suosikkipelilläsi tai tv-sarjallasi joulukalenteri? Entä julkaistaanko jossain seuraamassasi blogissa joulukalenteria?

Tai oletko itse kasannut joulukalenterin läheisillesi? Jos et vielä ole, niin ehkä voisit ensimmäisen adventin kunniaksi askarrella sellaisen, hae inspiraatiota vaikka Pinterestistä. Printtaa esimerkiksi  24 pientä paperitaloa askarreltavaksi.