Kiinnostaisiko nähdä elokuvia puolen vuorokauden ajan? Tai viettää Halloween-viikko tuijotellen uusia pimeämmän puoleisia elokuvia vihdoinkin isolta kankaalta? Molemmat onnistuvat mainiosti perinteisellä Night Visions -elokuvafestivaaleilla, jotka pidetään tänä vuonna 31.10–4.11.2012 jo viidettätoista kertaa.

Night Visions

Helsinkiläinen elokuvafestivaali ovat kahdesti vuodessa aktivoituva kauhu- ja eksploitaatioharrastajien vakiokinkerit, jossa elokuvien lisäksi on paljon tekijävieraita ja sivutapahtumia. Syksyisin järjestettävä Maximum Halloween on keskittynyt näistä kahdesta festivaalista enemmän uusiin elokuviin, keväinen Back to Basics sisältää enemmän vanhoja harvinaisia klassikoita. Näiden lisäksi festivaaliaikaan on monenlaisia musiikkiklubeja ja jopa kauhuaiheinen työpaja, jossa on saanut viime vuosina väkertää monenlaisia leffaörkkejä.

Game of Werewolves (Lobos de Arga)

Elokuvavalikoimassa festivaaleilla on kauhun lisäksi myös joitain trillereitä ja jännityselokuvia, sekä festivaalin ilmapiiriin sopivia muita uusia elokuvia joita ei normaalilevityksessä pääse näkemään. Tänä syksynä Night Visionsin painopiste uusien elokuvien kohdalla on Espanja, josta on kerätty monia tuoreita genreteoksia (mm. Sleep Tight, Torrente 4, Rec-sarjan kolmas osa, Game of Werewolves). Muita mielenkiintoisia uusia elokuvat ovat esimerkiksi God Bless America, sekä italialaistunnelmainen Berberian Sound Studio ja neogiallo Tulpa. Clive Barkerin Nightbreedista uudelleensaksittua The Cabal Cut -versiota ei varmasti näe missään muualla Suomessa kuin Night Visionsissa.

Dokumentti Room 237 käsittelee Hohtoa (kuva: Wikipedia)

Festivaali luottaa tällä kerralla vahvasti myös John Watersin nimeen, ohjaajan kahden vanhan elokuvan (Pink Flamingos, Desperate Living) lisäksi hän on sivuroolissa mustassa komediassa Excision. Näiden lisäksi itse ”roskan paavi” on tulossa Helsinkiin stand up -keikalle viikkoa ennen varsinaista elokuvatapahtumaa. Toinen mainittava sivutapahtuma on Paul Verhoevenin saapuminen myös samalla viikolla Helsingin kirjamessuille esittelemään uutta kirjaprojektiaan, Night Visionsiin hän saapuu sen sivussa esittelemään klassikkonsa RoboCopin ohjaajan versiota lauantaina 27.10 Bio Rexiin.

Klassikkoelokuvat, etenkin klassikkokauhu ovat edelleen Night Visionin sydän. Vaikka esityskopiot välillä saattavat olla kuluneita jo hailakan pinkeiksi, on ihan eri tunnelma päästä katsomaan Hohto (tosin digikopiona), Shogun Assassin tai The Howling valkokankaalta kuin kotona digirinkeliltä. Muutamana vuonna Night Visionsissa on järjestetty myös Finlandia-gaala, jossa näytetyt elokuvat suurimmaksi osaksi ovat nähtävissä vain festivaaleilla tai elokuva-arkiston harvoissa näytöksissä. Tämän vuoden suomiklassikko on sotaisen synkkiä uhkakuvia maalaileva MP – Minä pelkään.

Elokuvafestivaalina näin vakikävijän silmin Night Visions poikkeaa ainakin yhdellä tapaa muista syksyn festareista: kävijät pyrkivät melkein poikkeuksetta katsomaan niin paljon elokuvia kuin vain pystyvät ja festivaalien kohokohta on vuodesta vuoteen koko yön lauantaista sunnuntaihin kestävä elokuvaputki. Tunnelma ja kävijäjoukko tiivistyvät yön muuttuessa aamuksi välillä jopa tuskallisesti, astuminen lopulta sunnuntaiseen aamupäivään palkitsee melkein enemmän kuin viimeisten elokuvien luotettavan hämmentävä tunnelma.

Elmer elokuvasta Brain Damage (tekijä Jessica Koivistoinen, kuva Sanna H.)

Elokuvateatterin jonossa alkuillasta usein kuulee ihmisten puhuvan etteivät he jaksaisi katsella näin montaa elokuvaa putkeen (yölipulla pääsee seitsemään näytökseen), mutta pelko pois, se on vain varustautumisesta kiinni. Evääksi ei kannata ottaa liikaa sokeria tai kofeiinia, vaan naposteltavaksi myös jotain ravinteikasta purtavaa. Päivärytmin tökkiminen kohti iltaa päiväunien avulla on myös osoittautunut oivalliseksi apukeinoksi. Kaiken varalle kannattaa varata edes yksi nukkumaslotti (elokuva, jonka hennoo torkkua vaikka kokonaan läpi) ja mukavat kiristämättömät vaatteet. Klassisin moka putkittamisessa on tietenkin ryömiä elokuvateatteriin suoraan baarista, yleensä humalassa elokuvien katsomisesta pimeässä salissa seuraa vain ennenaikainen mahalasku nukkumatin maahan.

Lippuja elokuvanäytöksiin ja sivutapahtumiin saa Night Visionsin sivuilla olevasta verkkokaupasta ja Finnkinon teattereista, sarjalippujen ostopaikat kannattaa varmistaa festivaalien nettisivuilta www.nightvisions.info. Kannattaa myös huomioda, että sarjalipuilla yksittäisten elokuvien hinnat tippuvat irtolippuja alemmiksi ja sarjalipuilla myös saa varmemmin paikan yksittäisistä näytöksistä! Muutamankin leffan katsomisella voi päästä jo fiilistelemään NV-tunnelmaa, tämän vuoden Back to Basics -tapahtumasta ovat tapahtumajärjestäjät tehneet jopa videokoosteen. Halloween-sunnuntaina olevaan Nörttityttöjen kuukausittaiseen kokoontumiseen saa leffoista varmasti pätevää puhuttavaa.

Kuvat ja video: Night Visions, ellei toisin mainita