Nörttitytöt

Tämä artikkeli oli pitkään työn alla Nörttityttöjen salaisessa Facebook-ryhmässä. Syy pitkittymiseen oli siinä, että yritimme ensin löytää kuviin pohjautuvasta linkkipalvelu Pinterestistä tauluja (boards), joista monet meistä innostuisivat, mutta huomasimme, että seuraamme hyvin erilaisia asioita ko. palvelussa. Osa meistä on jäänyt jo pahasti koukkuun Pinterestiin – pidämme sitä varsinaisena Nörttityttöjen paratiisina, sillä sieltä löytyy tietoa ja kuvapohjaisia linkkikokoelmia mitä kummallisimmista intohimoja herättävistä aiheista mäyräkoirista kuppikakkuhin ja tuunauksesta steampunkiin.

Vain kaksi Pinterest-taulua onnistui saamaan äänestyksessämme kasaan neljä nörttityttöpistettä:

Esa Miettisen Geekologic-taulu, josta löytyy monenmoista hauskutusta liittyen populaariin nörttikulttuuriin (siis sarjakuvia, elokuvia, tv-ohjelmia jne)

sekä Debbie Wrightin hauska Wise ones -pöllökokoelma, josta löytyy sekä valokuvia oikeista pöllöistä että pöllöaiheista taidetta, käsitöitä ja käyttöesineitä. (ei pöllömpää)

Jos et ole vielä tutustunut Pinterestiin, ehkä olisi jo aika kokeilla, sillä kirjautumiseen ei tarvita enää kutsua muilta palvelun käyttäjiltä. Pinterest on suunnitellut tarkasti sen, miten ihmiset saadaan koukuttumaan palveluun heti alusta lähtien, siksi Pinterest haluaa tietää käyttäjistään joko Facebook- tai Twitteri-tilin tiedot (jotta se voi tiedottaa meille myös kavereistamme, jotka palvelua käyttävät). Heti aluksi se pakottaa myös valitsemaan viisi käyttäjää puhuttelevaa kuvaa, joiden perusteella voidaan valita käyttäjälle sopivat ensimmäiset seurattavat taulut. Näillä toimenpiteillä Pinterest varmistaa, että Pinterest-virta on heti täynnä mielenkiintoista sisältöä, jota voi alkaa poimia (repinnata) omille tauluille.

Facebook-ryhmässämme puhuimme myös Pinterestiin liittyvistä termeistä. Englannin verbi “to pin” kääntyy nörttityttöjen suissa ainakin muotoihim “pinnata”, “pinnitellä”, “nastoittaa”, mutta siitä olimme yhtä mieltä, että “boardit” ovat tauluja. Termit on siis johdettu ilmoitustauluista, joihin kiinnitetään (nastoilla tai nuppineulaa muistuttaville neuloilla tai nupeilla) lehdistä leikattuja kuvia.

Tässä välissä teemme pienen kierroksen Pinterestiin, jotta voitte miettiä, sopisiko palvelu teillekin tai tarkistaa, käytättekö palvelua “oikealla tavalla”. Yhtä oikeaa tapaa ei tietenkään ole, mutta esimerkiksi alkuperäisen linkin hävittäminen pinnauksesta tai puutteelliset kuvatekstit hermostuttavat kokeneita käyttäjiä.


Pinterestin alkeet from Johanna Janhonen

Itse käytän Pinterestiä mm. ideapankkina, linkkijemmana, markkinointivälineenä, ajantappamiseen ja sosiaalisen median ilmiöiden seuraamiseen. Pinterestin myötä kuvien merkitys netissä on kasvanut entisestään, ei esim. enää kannata blogata ilman aiheeseen liittyvää kuvaa (sillä vain sellaisia nettisivuja, joissa on myös kuvia voi pinnata). Pinterest korvaa minulla jo osittain Googlen kuvahaun, sillä Pinterestin kuvat ovat kertakaikkiaan parempia. Tähän asti Pinterest on ollut sosiaalisen median palveluista ainoita, joihin sisältö on pitänyt luoda ko. palvelussa, mutta kuulin, että Pinterest on avaamassa rajapintaansa kehittäjille, jolloin pinnauksia alkaa tulla muistakin palveluista. Toivottavasti tämä ei laske sisällön laatua! Pinterest on luvannut palveluun myös yksityiset taulut. Ominaisuuden puuttuminen estää tällä hetkellä yllätysten suunnittelun ja yksityisistä asioista pinnaamisen (ellei sitten tee niille omaa salaista tiliä).

Kokemukseni mukaan Pinterest-käyttäjät ovat kaikista sosiaalisen median verkostoistani aktiivisimpia. Siinä missä joku suosittu pinnaus kerää hetkessä kymmeniä repinnauksia samaa sisältöä jaetaan huomattavasti vaisummin Facebookissa tai Twitterissä. Myös verkostojen kasvattaminen on Pinterestissä ollut minulle helppoa, 500 seuraajaa tuli täyteen noin puolessa vuodessa ilman sen kummempia temppuja. Pinterestissä riittää, kun jakaa hyvää sisältöä ja käyttää löydettäviä termejä. Kohta on edessä ensimmäinen joulunodotukseni Pinterestissä, joten perustin juuri aiheelle oman taulun, sillä epäilen, että Pinterest-virtani täyttyy ihanista jouluvinkeistä hetkenä minä hyvänsä…

Kommentteihin odottelen paitsi teidän kokemuksianne Pinterestistä myös vinkkejä muista nörttejä kiinnostavista linkkitauluista.