Nörttitytöt

You can find an English translation of this text at the bottom of the page.

HUOM! Ihan ensimmäisenä varoitan herkkiä lukijoita. Tämä teksti tulee olemaan rankkaa ja sisältämään materiaalia jota todennäköisesti herkimmät eivät halua lukea. Eli: Trigger-varoitus!

Teitä on varoitettu.

Tämä juttu tulee pureutumaan siihen kuinka pojat (en puhu miehistä, sillä miehet ovat niitä, jotka osaavat käyttäytyä) käyttäytyvät peleissä ja miltä se tuntuu. Ensiksi hieman taustaa siitä, miten tämä juttu tuli olemaan.

Minut on raiskattu kahdesti tuntemattomien toimesta. Kummallakin kertaa hyökkäys tapahtui yllättäen ja jätti pysyvät arvet minuun. Sellaiset, jotka eivät näy. Olen aina rakastanut pelejä ja tietokoneella pelattavia MMOita. Tämä pitää yhä paikkansa, paitsi etten ole vuosiin pelannut yhtään MMOta.
Miksi? Koska, pelissä muut pelaajat hyökkäävät avoimesti naiseksi tunnustautuvan kimppuun. ”Mene takaisin keittiöön” on hyvin yleinen. ”Näytä tissit” on toinen. Ja hyvä Luoja jos olet parempi kuin pojat. ”Etsin sinut käsiini, raiskaan ja tapan!”. Sekä näiden kaikki eri variaatiot. Lopetin mikin käytön hyvin nopeasti. Jossain vaiheessa laitoin äänetkin pois. Silti tämä kaikki tunki esille, tekstiä kun ei voi blokata vaikka kuinka haluaisi.

Minä ensimmäisen raiskauksen aikoihin.

Lopetin näiden pelien pelaamisen. En ollut tarpeeksi vahva kohtaamaan tätä. En kestänyt kuunnella tai katsoa kuinka nämä pojat hyökkäävät kimppuuni verbaalisesti. Muutaman suomalaisen (kuuluin tuolloin erääseen suomalaiseen kiltaan eräässä pelissä) uhattua etsiä minut käsiini, kun mokasin jossain, en kyennyt enää. Pelkäsin, pelko oli lamaannuttava. Tässä kohtaa joku pikku poika siellä huutelee, että se on vain puhetta. Ei. Se on häiriköintiä. Uhkailua. Ja valitettavinta siinä on se, ettei siihen voida puuttua. Tai ne jotka siihen voisivat puuttua, eivät tee niin. Tässä kohtaa huutelisin mielelläni ylläpitäjien vastuuta, mutta minusta vastuu toimista on jokaisella itsellään.

Suurin ongelma tässä on se, ettet koskaan tiedä mistä päin toinen on. Et jos hän ei kerro, trauman kokeneelle jo pelkkä uhkaava ääni voi olla se mikä ajaa reunan yli. Puhumattakaan uhkailuista joissa sanotaan ”Tiedän missä asut” jne. En sano, että kaikkea pitää varoa koska toinen on voinut kokea jotain. Sanon, että käyttäkää järkeä. Uhkailu on eri asia kuin sanoa jotain tyhmää. Ja anteeksipyytämisen taito on unohtunut monilta.

Et voi sanoa, että siitä pitäisi ”päästä yli” ja ”unohtaa jo”. Raiskaajalle raiskaus on hetken huuma ja menee sitten omia teitään. Uhri jää pohtimaan mahdollisia sairauksia, joita on saattanut saada, mahdollisesti raskauden mahdollisuutta. En sano, ettei raiskauksesta voisi päästä yli, mutta se ei ole helppoa. Tie on pitkä ja kivikkoinen.

Sitten tulee pelejä (viimeisimpänä tässä jonossa uusin Lara Croft) joissa raiskattu nainen nousee entistä vahvempana. Sitten mahdollisesti kostettuaan jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei. Lara Croftissa ei videoiden perusteella ole kuin raiskauksen uhka, mutta joskus se on tarpeeksi. Raiskaus on rikos joka vie perusturvan tunteen. Kyllä, se voi vahvistaa, mutta se myös rikkoo. Siitä pääsee yli, mutta sitä ei unohda koskaan. Vaikka tämä tietty realismin puute on välillä häiritsevää, se ei ole suurin ongelma pelialalla. Suurin ongelma on muiden pelaajien käyttäytyminen.

Liian monille raiskaus on pelkkä sana. ”We raped them”. Ei. Se ei tarkoita voittoa tai sitä että olitte ylivoimaisia saati sitä, että toiset olivat heikompia kuin te. Se tarkoittaa sitä, että te olette kieroutuneita perverssejä, jotka nauttivat muiden kärsimyksestä. Miettikää sitä.
Ainoa vastaus jonka tätä kyseenalaistaessa saanut on, että he eivät tarkoita ”oikeaa” raiskausta. Se on kuulemma vain sana. Ei, ei se ole. Se on sana jonka takana on todella valtava paine ja historia. Ja minulle se on ollut todellisuutta. Lisäksi sen käyttäminen jatkuvasti tuollaiseen tekee siitä liian laimean. Se menettää sen merkityksen, joka sille kuuluu. Ajan myötä tämä saattaa johtaa siihen, että kun joku sanoo tulleensa raiskatuksi, ensimmäinen kysymys on ”Missä pelissä?”

Project Unbreakable (http://projectunbreakable.tumblr.com/), Projekti Rikkoutumaton, on sivusto johon on kuvattu raiskattuja naisia ja miehiä kylttien kanssa, joissa lukee, mitä heidän raiskaajansa ovat heille sanoneet. Tuolta näkee, miten yksinkertainen ja muualla hyvin kaunis lause voi muuttua painajaisten aiheeksi.

Tänä päivänäkään minä en pelaa MMOita. En ole tarpeeksi vahva, mutta taistelen sen puolesta, että tulevien naissukupolvien ei tarvitse kestää tuota verbaalista hyväksikäyttöä.

Jos olet kokenut jotain väkivaltaista ja kaipaat apua, on olemassa sivu jossa kannattaa käydä (http://www.tukinainen.fi/), he osaavat auttaa.

Ja pojat. Jos ette kestä sitä että tyttö on parempi kuin te, kasvattakaa munat.

*****

translated into English by Sonja Virta

Rape is a dirty word

NB! I would like to warn sensitive readers. This is a tough text and includes material that sensitive people probably won’t wish to read. So: Trigger warning!

You have been warned.

This article focuses on how boys (I am not talking about men, because men know how to behave) behave in online games and how it feels. First off some background info on how this article came to be.

I have been raped twice by people I didn’t know. Both times the attack happened all of a sudden and left me permanent scars. Scars that are not visible. I have always loved online games and MMOs (massively multiplayer online game). This statement still stands except that I have not played any MMOs in years. Why? Because in the games the other players attack you if you openly reveal yourself to be a woman. ”Go back to the kitchen” is a very common comment. ”Show me your boobs” is another. And God forbid if you are better than the boys. ”I will find you, rape you and kill you!” And all the different variations of these comments. I quickly stopped using the microphone. At some point I also turned off the sound. But all of this would still come through: you can’t block text, no matter how much you’d want to.

Me around the time of the first rape.

I stopped playing these games. I wasn’t strong enough to face all this. I couldn’t bear to listen to or watch these boys verbally attack me. After some Finns (I belonged to a Finnish guild in a game) threatened to find me when I blundered something, I couldn’t do it anymore. I was afraid, the fear was paralyzing. At this point some little boy will start whining how it’s all just words. No. It is harassment and threats. And the most unfortunate thing is that you can’t do anything to make it stop. Those who could, won’t. At this point I would otherwise like to call for the admins to take responsibility, but I think that each person has the responsibility for their own actions.

The biggest problem is that you never know where the other person is from. You won’t if he doesn’t tell you. If you have experienced a trauma, even a threatening sound/voice may be enough to push you over the edge. Not to mention threats like “I know where you live” etc. I am not telling you to be really careful with everything you say just because the other person might have experienced something negative in their lives. I am telling you to use your heads. Handing out threats is not the same thing as just saying something stupid. And many people have forgotten how to say sorry.

You can’t tell me to ”get over it” and ”forget it already”. For the rapist the rape is only a short moment: he can just walk away. The victim will be left to worry about the STIs she (or he) may have caught as well as the possibility of a pregnancy. I am not saying that you couldn’t get over rape, but it is not easy. It is a long and a tough journey.

Then you have games (the latest one in the line being the new Lara Croft) in which a raped woman rises up stronger than before. After possibly having her revenge she continues her life as if nothing had happened. No. According to the videos there’s nothing but a threat of rape in the Lara Croft game but sometimes even that is too much. Rape is a crime that takes away your feeling of security. Yes, it can make you stronger but it also breaks you down. You do get over it, but you never forget it. Although a certain lack of realism is sometimes annoying, it is not the biggest issue in the field of gaming. The greatest problem is how the other players behave.

For too many people rape is just a word. ”We raped them”. No. It does not mean victory or being superior or the others being weaker than you. It means that you are twisted perverts who enjoy see other people suffer. You think about that.

The only response that I’ve received when voicing out my concerns is that they don’t mean a ”real” rape. Apparently it’s just a word. No, no, it’s not. It is a word with immense pressure and history. And it has been reality to me. Additionally, using it constantly in this manner makes it too weak. It loses the meaning it should have. In time this might lead to a situation where someone tells they have been raped and the first question is “In which game?”

Project Unbreakable (http://projectunbreakable.tumblr.com/) is a site with photos of raped women and men holding signs with quotes from their rapists. You can see how a simple and an otherwise beautiful sentence can turn into the subject of nightmares.

To this day I still don’t play MMOs. I am not strong enough but I am fighting for future generations of women so they wouldn’t have to endure such verbal abuse.

If you have experienced sexual violence and need help, there is a site you can visit (http://www.tukinainen.fi/– In Finnish, Swedish & English). They can help you.

And boys. If you can’t stand a girl being better than you, you should grow balls.