Nörttitytöt

Tämä julkaisu on kaksikielinen. Suomenkielisen version löydät tekstin lopusta!

Kitty Drew föddes 1929 och författaren och pseudonymen Carolyn Keene föddes med henne. Fadern till detektiven var Edward Stratemeyer, som fantiserade ihop många ungdomsserier, bland annat karaktärerna till Hardy Boys och Tom Swift för Stratemeyersyndikatet. Kitty-böckerna har skrivits av många författare. De första böckerna kom ut 1930, och skrevs då av Mildred Wirt Benson, personen som Edward anställde att skriva äventyrsböcker för flickor från hans utkast. Mildred skrev 23 av de 25 orginalböckerna om Kitty. På 50-talet tog Edwards dotter Harriet Stratemeyer Adams över och förnyade serien, men fortsatte att skriva om Kittys äventyr, med hjälp av olika spökskrivare. Många är de författare, både män som kvinnor, som varit Carolyn Keene och skrivit om Kittys äventyr.

Kitty Drew är en evigt 18-årig rik tjej från River Heights, dotter till den ensamstående juristfadern Carson. Kitty har tagits hand om av Hanna, hushållerskan, sedan hennes mor dog när hon var 3 år gammal. Med på hennes äventyr är hennes bästa vänner, kusinerna Bess Marvin och George Fayne, och oftast hänger även hennes pojkvän Ned med på ett hörn.

Kuva: Wikipedia

Jag har läst tre olika Kitty böcker från olika årtionden, och tänkte lite jämföra.

Först ute var The Crooked Banister från 1971. Kittys far Carson ber om hennes hjälp med att söka rätt på en svindlare som kommit upp i ett av hans fall. Tillsammans reser de till en grannstad för att undersöka svindlarens konstiga hus, och husets robot. När Carson behövs hemma i River Heights, kommer Bess och George och hjälper Kitty i undersökningarna. Dethär är en bok som har en hel hop med karaktärer som tittar in, och många konstiga beskrivningar, så slutresultatet blir lite förvirrande. Kitty hamnar att resa långa vägar för att hitta svar på frågor, bland annat reser hon till Arizona med sin far.

Andra boken är Neiti Etsivä ja kadonnut kilpahevonen från 1982. Kittys pojkvän Ned spelar in en film med sin filmklubb från universitet. Kitty spelar huvudrollen, och huset mitt i skogen som de använder är kusligt. Här händer det konstiga saker. Samtidigt försvinner en tävlingshäst från en närbelägen farm, och saker stjäls från hus som finns nära skogen. En känd regissör vill att Kitty spelar in tre reklamfilmer för honom. Denhär boken hade många trådar, som alla sedan knyts samman. Mycket intressant upplägg, den hade bara några logiska problem. Hästen som försvinner är nämligen anmäld till en tävling, och den som kidnappar hästen har en annan häst anmäld till samma tävling. Många vad har slagits, före alla hästar var anmälda, vilket orsakar problem. Men vem får slå vad före alla hästar är anmälda? Slutledningarna och orsakerna till händelserna orsakde problem i min hjärna.

Kuva: Goodreads.com

Sist ute var nyaste versionen av Kitty. Kitty och mysteriet med de stulna böckerna skriven 1995. Rariteter i bokväg försvinner i River Heights och städerna runt omkring. De försvinner från samlare, från bibliotek, även auktionshus och bokhandlar. Kitty tar tag och försöker komma på varför just de här böckerna försvinner, för det är inte de dyraste böckerna som stjäls. Kitty hamnar närmast döden i denhär boken av de tre jag läste, hon är med om en elak bilolycka.

Böckerna har likheter. I alla böcker är Kitty en modern självständig ung kvinna med egen bil. I den första boken reste far och dotter till grannstaden i hennes bil, inte faderns. Kitty tar inte betalt när någon ber henne reda ut något mysterium, och om hon får pengar, donerar hon dem till välgörenhet. Även om hennes pojkvän Ned studerar på universitet, så gör Kitty själv ingenting i proffesionell väg, men hon verkar ändå veta och kunna det mesta.

Det finns även olikheter. Speciellt märks det att den sista boken är av en nyare upplaga. Bess Marvin verkade vara mycket “blondare” i den här boken än de andra, mera irriterande. Omgivningen har också uppdaterats,  det finns datorer och e-post, specialregisteringsskyltar på bilar, och ett populärt kafe och bokhandel i ett. Kitty, hennes vänner och hela staden är modernare. Boken innehåller även mera direkt våld mot huvudkaraktärerna. I The Crooked Banister hamnade Kitty i knipa ett par gånger, men hon utsattes inte för direkt fara.

Allt som allt rekommenderar jag böckerna, speciellt de äldre, som läsning för både barn och vuxna. Det är intressant att läsa gamla favoriter i vuxen ålder, man upptäcker något nytt.

Neiti Etsivän seikkailuja 

Paula Drew syntyi vuonna 1929, ja kirjailija nimimerkillä Carolyn Keene syntyi hänen kanssaan. Tyttöetsivä Paulan isä oli Edward Stratemeyer, joka kehitti monta eri nuorten kirjasankaria, mukaan lukien mm. Hardy Boys ja Tom Swift Stratemeyer syndikaatille. Paula-kirjoja on kirjoittanut moni eri kirjailija. Ensimmäiset Paula-kirjat julkaistiin vuonna 1930. Ne  kirjoitti Mildred Wirt Benson, jonka Edward palkkasi kirjoittamaan seikkailukirjoja tytöille hänen luonnoksista. Mildred kirjoitti kaksikymmentäkolme kahdestakymmenestäviidestä alkuperäisistä Paula-kirjoista. 50-luvulla Edwardin tytär Harriet Stratemeyer Adams jatkoi kirjoittamista. Hän uudisti sarjan, ja jatkoi Paulan tarinoita, apunaan monta haamukirjailijaa. Carolyn Keenen nimellä Paulan seikkailuista ovat kirjoittaneet monet naiset ja miehet.

Paula Drew on ikuisesti 18-vuotias, rikas River Heightsin kaupungista kotoisin oleva tyttö. Hän on yksinhuoltajaisän, asianajajan Carsonin, tytär. Paulaa on hoitanut taloudenhoitaja Hanna siitä asti, kun Paulan äiti kuoli Paulan ollessa 3-vuotias. Hänen seikkailuissaan ovat mukana hänen parhaat ystävät, serkukset Bess Marvin ja George Fayne. Yleensä mukana on myös Paulan poikaystävä Ned.

Olen lukenut kolme eri Paula-kirjaa eri vuosikymmeniltä, ja ajattelin vähän vertailla niitä.

Ensimmäinen on The Crooked Banister vuodelta 1971. Paulan isä, Carson, pyytää Paulaa etsimään huijaria, jonka isä on kohdannut asianajajana erästä tapausta tutkiessaan. Yhdessä Paula ja Carson matkustavat naapurikaupunkiin tutkimaan huijarin mahtavaa erikoista taloa – ja talossa olevaa robottia. Kun Carsonia tarvitaan kotona River Heightsissä, Bess ja George tulevat auttaamaan Paulaa tutkimuksissa. Tämä on kirja, jossa on valtava joukko henkilöhahmoja, ja monia outoja kuvauksia, joten lopputulos on hieman hämmentävä. Paula matkustaa pitkiä matkoja kirjan kulun aikana, löytääkseen vastauksia kysymyksiin. Hän käy mm. Arizonassa isänsä kanssa.

Kuva: Wikipedia

Toinen kirja on Neiti Etsivä ja​kadonnut kilpahevonen vuodelta 1982. Paulan poikaystävä Ned on tekemässä elokuvaa yliopiston elokuvakerhon kanssa. Paulaa pyydetään esittämään pääosaa. Elokuvan kuvauspaikkana toimii keskellä metsää sijaitseva outo talo. Siellä myös tapahtuu outoja asioita.

Samaan aikaan läheiseltä tilalta katoaa kilpahevonen, ja tavaroita varastetaan taloista, jotka ovat lähellä metsää. Kuuluisa ohjaaja haluaa Paulan mukaan kolmeen mainokseen.

Tässä kirjassa oli monta erillistä tapahtumaa, jotka kaikki liittyivät sittenkin toisiinsa. Erittäin mielenkiintoinen lähestymistapa. Kirjassa vain oli muutama looginen ongelma. Hevonen, joka häviää on nimittäin ilmoitettu kilpailuun, ja hevosvaras on toinen hevosomistaja, jonka hevonen on myös ilmoitettu samaan kilpailuun. Kaikki ovat lyöneet vetoa oman hevosensa puolesta silloin kuin hevonen on ilmoitettu, ennen kaikkia ilmoittautumistietoja. Mutta missä saa lyödä vetoa ennen kuin kaikki hevoset on ilmoitettu kilpailuun? Johtopäätökset ja tapahtumien syyt eivät minulla loksahtaneet paikoilleen.

Lopuksi on vuorossa uusin versio Paulasta. Kitty och mysteriet med de stulna böckerna vuodelta 1995. Harvinaisia kirjoja katoaa River Heightsissä ja muissa ympäröivissä kaupungeissa. Ne katoavat keräilijöiltä, kirjastoista, jopa huutokauppakamarilta ja kirjakaupoista. Paula tarttuu mysteeriin kiinni ja yrittää keksiä, miksi juuri nämä kirjat ovat kadoksissa. Kadonneet kirjat kun eivät ole niitä kaikkein kalleimpia. Lukemistani kirjoita tässä Laura joutuu lähimmäksi kuolemaa; hän on mukana pahassa auto-onnettomuudessa.

Eri vuosikymmenten Paula-irjoissa on yhtäläisyyksiä. Kaikkissa kirjoissa Paula on moderni itsenäinen nuori nainen, jolla on oma auto. Ensimmäisessä kirjassa isä ja tytär matkustivat naapurikaupunkiin Lauran autolla, eivät hänen isänsä. Paula ei hyväksy maksua, jos joku pyytää häntä selvittämään mysteeriä. Jos hän saa rahaa, hän lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen. Vaikka hänen poikaystävänsä Ned opiskelee yliopistoissa, Paula itse ei opiskele tai toimi missään ammatissa, mutta tuntuu silti osaavan mitä kummallisempia asioista.

Eroja on myös. Erityisesti huomasin, että viimeinen kirja on muita uudempaa tyyppiä. Bess Marvin tuntui olevan “blondimpi”  tässä kirjassa kuin muuissa, ärsyttävämpi. Naapurustoa on myös päivitetty, on tietokoneita ja sähköpostiosoitteita, erikoisrekisterikilpiä autoissa ja suosittu kirjakahvila. Paula, hänen ystävänsä ja koko kaupunki ovat modernimpia. Kirja sisältää myös enemmän suoraa henkilöhahmoihin kohdistuvaa väkivaltaa. The Crooked Banister kirjassa Paula oli pulassa muutaman kerran, mutta häneen ei kohdistunut suoraa vaaraa.

Suosittelen lämpimästi Neiti Etsivä kirjoja niin lapsille kuin aikuisille. Vanhoja suosikkikirjoja on mukava lukea myös vanhemmalla iällä.