Espoo Ciné on vuodesta 1990 alkaen Espoossa järjestetty kansainvälinen elokuvafestivaali, joka järjestetään supisuomalaiseen tapaan suurilta osin vapaaehtoisvoimin. Tänäkin vuonna Cinéä puuhaamassa on 50-70 vapaaehtoistyöntekijää ja tapahtuman järjestäjänä toimii Espoon elokuvajuhlat ry. Helsinkiläisiä seikkailijoita Espooseen kyydittää Kampista lähtevä Ciné-bussi, joten kotiseutumatkailuakaan ei tarvitse niin kovin pelätä.

Kovasikajuttu (kuva: Espoo Ciné)

Kaltaistani tasa-arvointoilijaa, fantasianörttiä ja dokumenttinarkkia Ciné on hemmotellut aina. Tänäkin vuonna festivaaleilla on omat kategoriansa muun muassa sateenkaarielokuville (Pink Zone), dokkareille, lastenelokuville ja eri Euroopan maiden elokuville. Ciné onkin historiansa aikana keskittynyt lähinnä uuteen eurooppalaiseen elokuvaan, vaikka poikkeuksiakin näytöslistasta löytyy.

Ei festareilta tähtiloistoakaan puutu: omista elokuvistaan tulevat kertomaan mm. “Tanskan legendaarisin tuottaja” Peter Aalbæk Jensen sekä saksalainen ohjaaja Hans-Christian Schmid. Festivaalin aikana voi osallistua myös Jensenin pitämään seminaariin sekä katsella ilmaisia elokuvaesityksiä WDC-paviljongissa Helsingin Punavuoressa designpääkaupunkivuoteen liittyen.

Tämän vuoden leffatärppejä on ihan kauhean vaikea valita lähinnä siitä syystä, että kiinnostavia elokuvia on niin paljon. Cinén valikoimassa on tänä vuonna hurjat 111 elokuvaa, jotka esitetään kymmenen päivän aikana keskimäärin kahdesti. Tässä kuitenkin oma täysin puolueellinen valikoimani – jos et ehdi muuta, katso ainakin nämä:

1. Brave / Urhea (Mark Andrews & Brenda Chapman)

Brave (kuva: Espoo Ciné)

Cinén perinteeksi on muodostunut uuden Pixar-elokuvan esittäminen, ja tämänvuotinen Brave vaikuttaa juuri nörttityttökohderyhmälle suunnitellulta. Animaation pääosassa on puna- ja omapäinen kuninkaantytär Merida, joka käyttelee jousta kätevästi ja uhmaa perinteitä. Skottiaksentin ystäville luvassa on vajaa parituntinen eargasm.

2. Poulet aux prunes / Chicken with Plums (Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud)
Sarjakuvanörtti minussa fanittaa Marjane Satrapia armottomasti, joten tämä leffa on must see -osastoa. Satrapi on iranilaissyntyinen nainen ja sarjakuvataiteilija, jonka tuotantoon itse tutustuin Persepolis-nimisen, Satrapin omaa lapsuutta käsittelevän sarjakuvaromaanin myötä. Poulet aux prunes perustuu Satrapin samannimiseen sarjakuvaan ja on formaatiltaan osittain perinteistä elokuvaa ja osittain animaatiota.

3. Elokuvan matka kuuhunkaksoisnäytös/ A Cinematic Trip to the Moon
Curiosityn matka Marsiin on täydellinen tausta tälle historialliselle tuplanäytännölle. Legendaarinen Georges Mélièsin tieteiselokuva Le voyage dans la Lune (Matka kuuhun) esitettiin ensimmäistä kertaa restauroidussa muodossaan viime vuoden Cannesin elokuvajuhlilla. Tämä alunperin vuonna 1902 tehty värielokuva löydettiin vasta hiljattain lähes toivottomasti tuhoutuneena, mutta sankarirestauroijat työskentelivät 18 vuotta palauttaakseen elokuvan entiseen loistoonsa. Jokaisen scifidiggarin tulee nähdä tämä elokuva. Leffan ensimmäisen näytöksen ääniraidoittaa livenä hillitön Cleaning Women, joten näytös on taatusti uniikki. Ennen näytöksiä esitetään Serge Brombergin ja Eric Langen dokumentti Le voyage Extraordinaire, joka kertoo restauroinnin sankaritarinan.

4. Les Invisibles / Näkymättömät (Sébastien Lifshitz)

Harold’s Going Stiff (kuva: Espoo Ciné)

Sateenkaariosastoa edustaa dokumentti maailmansotien välillä syntyneistä naisista ja miehistä, jotka henkensä uhalla pysyivät ulkona kaapista. Jos haluat nähdä todellista rohkeutta, katso tämä dokkari.

5. Harold’s Going Stiff (Keith Wright)
Luulitko että zombieista on jo otettu kaikki irti? Väärin! Brittihuumorin ja epäkuolleiden ystäviä hemmotellaan Méliès d’Argent -fantasiaelokuvakilpailuun osallistuvalla elokuvalla herttaisesta vanhuksesta, josta tulee herttainen zombie.