Nörttitytöt

Amos, melkein 3 vuotta

Mieheni ja minä olemme molemmat töissä peli-alalla, joten ihan luonnollisesti meillä kotona pelataan paljon. Meillä pelataan kaikenlaisia pelejä, lautapeleistä pihapeleihin, mutta keskityn tässä nyt tietokonepeleihin. Poikamme täyttää elokuussa neljä vuotta. Hän on pelannut iPad:illa kaksivuotiaasta lähtien ja tässä matkan varrella on ollut monenlaisia suosikkipelejä.

Ensimmäiset pelit olivat lähinnä värejä ja eläimiä. Kun painaa eläimen kuvaa, se päästää äänen: Lehmä ammuu ja niin edelleen. Väreillä pystyi myös sormella piirtämään. Ongelmana näissä oli, että useimmiten kieli oli englanniksi. Amos oppikin muutamia sanoja englantia ja kertoi, että eläin hänen hiiritossuissaan oli mouse.

Myös palapelit kiinnostivat jo varhain ja kiinnostavat edelleen. Ipadille on saatavilla monia erilaisia palapelisovelluksia. Jotkin lasten pelit ovat myös brändättyjä esimerkiksi Disneyn Cars ja ToyStory tai Miina ja Manu -tarinat. Näissäkin kiinnostavinta tuntui olevan interaktiivisuus eli kun tarinan keskellä tuli palapeli tai joku muu interaktiokohta. Tietysti etenkin englanninkielisissä Disney peleissä tarinaosiot kiinnostivat melko vähän.

Amos oppi hyvin nopeasti itse löytämään ja avaamaan iPadista haluamansa sovellukset. Käyttöä pitää tietysti edelleen jonkun verran valvoa, esimerkiksi youtubea ei lapsi voi katsella yksinään. Hyvin nopeasti myös lukitsimme kaikki sovellukset niin, ettei niitä voi helposti poistaa. Tämä tehtiin sen jälkeen kun Amos poisti Angry Birds pelin ja kaikki isin tallentuneet kolmen tähden tulokset kaikista kentistä siinä samalla.

Tällä hetkellä Amoksella on muutama ehdoton suosikkipeli.

Gesundheit

Kenties yllättäen Amos pitää paljon ”mörköpelistä” eli Gesundheit-pelistä . Tämä on oikeastaan aikuisille tarkoitettu peli haastavuudessa, mutta teemaltaan ja sisällöltään harmitonta. Kentissä kulkee pieni possu, joka aivastelee (Amoksen kielellä ätsyttää) pieniä vihreitä palleroita, joilla on tarkoitus ohjailla möröt ansoihin. Amos osaa itse pelata kaikki sellaiset kentät, joissa möröt eivät voi päästä suoraan possun kimppuun. Muissa kentissä hän tarvitsee apua, mutta on erittäin kiinnostunut pelaamaan peliä aikuisen kanssa. Kerran pelasin kenttiä läpi tunnin verran putkeen, ja Amos katseli vierestä erittäin intensiivisesti. Hän ymmärtää aina, milloin on turvallista kävellä ja haluaa silloin itse hakea bonus-tähtiä tai kulkea teleporteista.

123 Kids Fun Games HD

Ehkäpä pitkäaikaisin suosikki peli on 123 Kids Fun Games HD. Tämäkin on vain englanniksi, mutta sisältää paljon pieniä pelejä, joissa osassa kielellä ei ole mitään merkitystä. Osa peleistä on myös opettavaisia, ja niissä on numeroita ja muotoja. Amos pelaa myös kirjainpelejä, vaikka tällöin pitääkin arvata, että auto ja äännetty ”car” pitää laittaa C-kirjaimen kohdalle, eikä A:han niin kuin auto. Jos ei muuta niin kokeilemalla löytyy oikea. 123 Kids on saanut viimeisen vuoden aikana paljon päivityksiä ja uusi pikkupelejä, joten senkin vuoksi mielenkiinto lienee säilynyt.

Kapun Metsä

Uusi suomalainen tuttavuus on Kapu Toysin valmistama Kapun Metsä. Tämä on pienille lapsille suunnattu virtuaalinen metsä, jossa jokaisesta eläimestä aukeaa hieman erilainen tehtävä ratkottavaksi. Amos ymmärsi melko nopeasti, miten eri kentät toimivat. Käyttöliittymä onkin erittäin lapsiystävällinen ilman turhia lisänappeja, eikä tarvitse oikeastaan mitään kieltä selittämään itseään. Amos on tykännyt esitellä peliä myös kavereilleen.