image Alusta: Playstation 4
Kehittäjä: Naughty Dog
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Genre: Seikkailupeli
Ikäraja: 16

Uncharted 4: A Thief’s End on pelinkehittäjän Naughty Dogin viimeisin tuotos Uncharted-pelisarjassa, ja heidän mukaansa myös viimeinen.  Moni on seikkaillut Nathan Draken seurassa aikaisemmin, mutta minun on myönnettävä, että tämä peli oli minun ensimmäinen kohtaamiseni tämän pelisarjan kanssa.

Peli on vauhdikasta ja vaihtelevaa merirosvoaarteen jahtaamista. Vanhat ystävät Victor Sullivan sekä toimittaja-vaimo Elena Fisher ovat mukana, mutta seikkailu alkaa kun Nathanin kuolleeksi luultu veli Samuel yhtäkkiä ilmestyy taas Nathanin elämään ja tarvitsee apua. Tällä kerralla saamme tutustua Nathanin elämään pienenä poikana ja tapahtumiin ennen ensimmäistä peliä, sekä lähdetään etsimään valtavaa merirosvoaaretta.

Ei korkeanpaikankammoisille, kiipeilyä korkealla.

Ei korkeanpaikankammoisille, kiipeilyä korkealla.

Pelaajana saat kiipeillä, sukeltaa, ajaa autolla ja veneellä, ratkoa pulmia sekä tietysti hiippailla ja tappaa pahiksia monin eri tavoin, myös räiskintä ja ampuminen kuuluu kuvaan. Lähitaistelut ovat toimivia. Kiipeilyköysi tuo oman maun seikkailuun ja helpottaa välillä liikkumista ja vihollisen yllättämistä. Jos et ole shooterpelejen ystävä, tähtäyksessä saa apua assistentista, ja vaikeustasoja on monta joten peli sopii niin casual pelaajille kuin haasteita haluavalle. Koska Nathan on keräilijä, mukaan löytyy niin yhtä kuin toista matkan varrelta, kaikkea pienistä aarteista kirjeisiin, niin vaikka peli on aika suoraviivainen, kenttiä kannattaa vähän kierrellä löytämässä näitä ekstroja.

Menoa ja meininkiä, rotkon yllä heilumassa köydessä ja pahiksia ampumassa.

Menoa ja meininkiä, rotkon yllä heilumassa köydessä ja pahiksia ampumassa.

Pelin aikana seikkaillaan monessa kuvankauniissa paikassa, grafiikka on mahtava ja pysähdyin monta kertaa ihan vain ihailemaan maisemia. Matkustamme ympäri maailmaa, käymme muun muassa Italiassa, Skotlannissa ja Madagaskarin saarella.

Peli oli muuten hyvä, paitsi että se ehkä on vähän liiankin pitkä ja itseään toistava, varsinkin loppua kohden.

Kauniita maisemia.

Kauniita maisemia ihailemassa veljen kanssa.

Pelin aikana Nathanin seurassa on useasti joku sivujukoista, ja tämä onnistuu yllättävän hyvin. He hiippailevat kun Nathan hiippailee, ja pysyvät piilossa vihollisen näkökentän ulkopuolella hyvin, eivät ole tiellä kiipeilytilanteissa ja pitävät puolensa tulitaisteluissa. Heillä on hauskoja repliikkejä, ja välillä myös syvällisiä keskusteluita Naten kanssa. Samalla myös viholliset ovat älykkäitä ja osaavia, jos he kerran näkevät sinut, heitä voi olla vaikea saada kannoilta.

Vaimon kanssa seikkailemassa

Vaimon kanssa seikkailemassa

Moninpeli

Uusimmassa Uncharted-pelissä on mukana myös moninpeli. 5×5-pelin lisäksi löytyy eri pelitiloja, muun muassa Rosvous, idolin kaappaamista, sekä Herruus, kartanvaltaamismuodot. Eri pelikenttiä on monta. En ole valitettavasti ehtinyt kokeilla kaikkia muotoja, mutta aika onnistuneelta vaikutti minun mielestäni. Pelattavien hahmojen joukossa oli valitettavan vähän naisia, vain yksi sankareista ja yksi roistoista on naisia, suurin osa on miehiä. Kaupasta voi pelin aikana kerätyillä pisteillä ostaa erilaisten aseiden lisäksi erikoisia voimia tai vaikka yhden neljästä avustajasta. Tämä tuo oman vivahteensa moninpeliin. Moninpelimenun alta löytyy myös erilaisia haasteratoja, koetuksia, joista minä pidän.

Peliä riittää, minulla ensimmäinen läpipeluu kesti noin 17 tuntia, mutta menin etsimään lisää arteita tämän jälkeen. Naughty Dog on myös luvannut lisää yksinpeluumateraalia lisäosassa, ja myös lisää karttoja moninpeliin.

Tiivistelmä

+ Vaihtelevaa meininkiä
+ Grafiikka ja tunnelmallisuus
+ Sidekickit

– liian pitkä kolmas osio
– naishahmojen vähyys, varsinkin moninpelissä

 

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

 

 

*************
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.