Nörttitytöt

Torakkapokeri on hauska peli rentoon illanviettoon tai lapsien kanssa pelailuun. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja peliaika on sopivan lyhyt, jotta lapset tai iltaa viettävät aikuiset jaksavat keskittyä peliin.

Torakkapokeri, kuva Henna Toivoniemi.

Pelin kulku

Pelissä etsitään häviäjää. Eli poikkeuksena moniin peleihin, ei tässä olla voittajia hakemassa. Pelaajat yrittävät saada annettua mahdollisimman paljon kortteja muille pelaajille. Kortti työnnetään pöytää pitkin halutulle pelaajalle. Samalla kerrotaan mikä ötökkä kortissa on, tai valehdellaan mikä ötökkä siinä on. Vastaanottaja voi joko arvata onko väitetty totta vai valetta – “No ei kyllä varmaan ole torakka!” –  tai sanoa, että laittaa kortin eteenpäin. Jos kortin laittaa eteenpäin, saa sen toki ennen eteenpäin laittamista katsoa. Jos kortin vastaanottaja arvaa väärin, tulee kortti hänen pöytäänsä, josko taas oikein, menee kortti sen antajan pöytään. Se kenen pöytään kortti lopulta tulee, laittaa seuraavaksi kortin eteenpäin.

Pelin häviää se, joka ensimmäisenä joutuu ottamaan pöytäänsä neljä samanlaista “ötökkäkorttia”, tai jonka käsikortit loppuvat. Pelissä jaetaan koko pakka eli kortteja ei missään vaiheessa tule lisää käteen. Torakkapokerin eri otukset: lepakko, rotta, skorpioni, lude, hämähäkki, kärpänen, sammakko ja tietenkin torakka.

Torakkapokerin eri otuksia. Kuva Henna Toivoniemi.

Kevyttä taktikointia

Peli on siis hyvin yksinkertainen. Siinä voi kuitenkin taktikoida jonkin verran, mikä lisää pelin mielenkiintoa. On hyvä tietää, että jokaista ötökkää on pakassa 8 kappaletta, jolloin kortteja voi hieman laskea.

Eli jos olet esimerkiksi olet päätynyt tilanteeseen, jossa sinulla on jo kolme torakkaa pöydässä ja sinulle tarjotaan korttia sanomalla “Tämä on torakka.” kannattaa toki aina uskoa. Jos se oli totta, palautuu kortti antajalle ja jos ei, tulee pöytääsi jokin muu kortti, kuin torakka. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei taktiikka toimi enää silloin, kun sinulla on pöydässäsi useamman ötökän kolme korttia, jolloin – ainakin aikuisten kanssa pelatessa – kannattaa taktiikka hyljätä!

Toinen vinkki on vastaaviin tilanteisiin. Jos olet jo kerännyt kolme lepakkoa ja saman määrän rottia, ei sinun kannata pelata kädestäsi rottaa tai lepakkoa. On kuitenkin 50% mahdollisuus, että kortti päätyy omaan pinoosi ja häviät pelin.

Välillä tässä sekoaa itsekin, eikä muista pitikö nyt näyttää totta puhuvan naamaa vai valehtelijan, ja minkä kortin sitä itse asiassa laittoikaan eteenpäin.

Ehdotettuja muutoksia

Board Game Geeks -sivustolla käyttäjä Marceline Leiman (https://boardgamegeek.com/thread/2953858/two-variants-all-bugs-equal-hands) on ehdottanut muutamaa muutosta peliin, jotka tekisivät pelistä hieman haastavamman. 

Ensimmäinen hänen ehdottamansa muutos on, että jos pelaaja kerää kaikki 8 erilaista ötökkää, on hän hävinnyt pelin. Tämä muutos lisäisi varmasti taktikointia ja ei saisi  kaikkia pelaajia keskittymään yhteen tai kahteen pelaajaan.

Toinen hänen ehdotuksensa on, että ennen kun kaikki kortit on jaettu, poistetaan pakasta neljä korttia. Tämä liike jakaa kortit tasaisemmin 2-6 pelaajan ryhmässä, jonka lisäksi se vaikeuttaa korttien laskemista.

Pelin on suunnitellut Jacques Zeimet, kuvittanut Rolf Vogt ja julkaissut Suomeksi lautapelit.fi: https://www.lautapelit.fi/product/45328/torakkapokeri

Alkuperäinen julkaisija Drei Magier Spiele (2004).

Peli on on ystävien itselleen hankkima, porukalla pelattu.