Nörttitytöt

Fullmetal Alchemist (FMA) eli Hagane no Renkinjutsushi on japanilainen manga ja animesarja, joka sijoittuu fiktiiviseen keskieurooppalaishenkiseen Amestris-valtioon. Kuten nimestä voi päätellä, sarja liittyy jollain tavalla alkemiaan. Mutta liittyykö FMA:n alkemia lainkaan alkemian todelliseen historiaan?

Käsittelen länsimaisen alkemian historiaa uunituoreessa tietokirjassani Alkemian historia (SKS Kirjat, 2023). Pituusrajoitusten vuoksi en voinut tietokirjassani antaa FMA:lle sen ansaitsemaa tilaa, joten tartuin mahdollisuuteen kirjoittaa blogipostaus aiheesta. Katsoin kirjaa kirjoittaessani animesta Fullmetal Alchemist: Brotherhood -version, joka seuraa alkuperäisen mangan koko juonta. Olihan tietokirjaa varten ”pakko” tehdä tutkimusta myös alkemiaan liittyvistä kulttuurituotteista! Viittaukseni sarjaan ovat tässä siis kauttaaltaan Brotherhoodiin.

Alkemia taikajärjestelmänä FMA:ssa

Mitä länsimainen alkemia on? Alkemiasta tulee monelle mieleen lyijyn muuttaminen kullaksi viisasten kiven avulla. Tämä olikin tärkeä tavoite länsimaisessa alkemiassa, mutta transmutaation lisäksi alkemistit tavoittelivat myös terveyttä, kemiallisia innovaatioita, tietoa materian rakenteesta ja henkistä kasvua. Eurooppalainen alkemia juontaa juurensa hellenistiseen Egyptiin arabisivilisaation kautta, ja kukoisti erityisesti 1100–1700-luvuilla.

FMA ottaa maailmanrakennukseensa inspiraatiota eurooppalaisesta alkemiasta. Mangan pohjalta tehdyssä Brotherhood-sarjassa (2009) äitinsä traagisesti menettäneet alkemistiveljekset Edward ja Alphonse Elric pestautuvat valtion palvelukseen. Ed on menettänyt kätensä, Alphonse koko ruumiinsa, ja heidän tavoitteenaan on löytää viisasten kivi saadakseen ruumiinosansa takaisin. Veljekset löytävät liittolaisia ja ystäviä, mutta myös alkemistisen salaliiton, joka uhkaa koko Amestrisin valtiota.

On kiehtovaa, että FMA ottaa keskieurooppalaisia ja brittivaikutteita täynnä olevan Amestrisin maan taikajärjestelmäksi nimenomaan alkemian. Alkuperäisen mangan luoja Hiromu Arakawa kiinnostui mitä ilmeisimmin länsimaisesta alkemiasta. Taustatyö näkyy, vaikka FMA:n alkemia ei ole kovinkaan samanlaista kuin se eurooppalainen alkemia, jota käsittelen tietokirjassani. Esimerkiksi sarjan alkemian tärkein periaate equivalent exchange tarkoittaa käytännössä, että jotain luodakseen on tuhottava jotakin samanarvoista. Länsimaisessa alkemiassa ei tällaista sääntöä esiinny.

FMA:n alkemia ottaa alkemian lisäksi visuaalista inspiraatiota eurooppalaisista rituaalimagian perinteistä. Animen alkemistit piirtävät monimutkaisia kehiä, joilla on alkemistisia vaikutuksia. Länsimaisessa alkemiassa käsitellään kemikaaleja ja konkreettisia asioita, eikä taikakehän piirtäminen liittynyt alkemian, vaan rituaalimagian harjoittamiseen ja henkien kutsumiseen. FMA:n transmutaatiokehät viittaavat selkeästi taikakehiin, joita kutsutaan englanniksi usein nimellä ”Solomonic seals”. Sarjassa esiintyy tosin myös paljon nimenomaan alkemistista visuaalista symboliikkaa. Musta, valkoinen ja punainen – alkemistisen prosessin tärkeimmät värit – esiintyvät useasti, esimerkiksi Edin vaatetuksessa. Lisäksi historiallisista käsikirjoituksista löytyviä alkemistisia diagrammeja on käytetty sarjan kohtauksissa esimerkiksi seinämaalauksina.

Viivapiirros taikakehästä, jonka sisällä on erilaisia symboleita.
FMA:n animeversioissa käytetty transmutaatiokehä ihmistransmutaatioon sivustolta https://fma.fandom.com/wiki/Alchemy, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0).
Neljä viivapiirrosta, jotka esittävät rituaalimagiassa käytettyjä kuvioita. Kaksi niistä ovat taikakehiä, jotka vertautuvat FMA:han.
Rituaalimagian taikakuvioita Wellcome Libraryn käsikirjoituksesta 3203: Henry Dawson Lea, Five Treatises upon Magic (1843–1869) (s. 95). https://wellcomecollection.org/works/ec44wsyf. Public domain.

Homunculukset ja viisasten kivi

FMA:ta katsoessa historiallisen alkemian tuntemus palkitsee. Visuaalisten viittausten lisäksi sarjassa viitataan alkemian historiaan monellakin tavalla, vaikka yhteys inspiraation lähteeseen saattaa olla löyhä. Esimerkiksi yksi FMA:n olennaisimmista hahmoista on nimeltään Van Hohenheim. Saksalaistyylinen nimi ei johdu vain siitä, että sarja sijoittuu keskieurooppalaistapaiseen maahan. Hohenheim on nimittäin viittaus alkemistiin nimeltä Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim (1493–1541). Hykerryttävän mahtipontisesti nimetty von Hohenheim, joka tunnetaan paremmin nimellä Paracelsus, oli saksalainen lääkäri, joka piti alkemiaa olennaisena osana lääketiedettä. Hän mullisti aikanaan sekä lääketiedettä että alkemiaa. Paracelsus oli kertomusten mukaan aikamoinen riitapukari ja poleemikko. Sarjaa katsoessani viehätyin kovasti ovelasta nimiviittauksesta yhteen länsimaisen alkemian vaikutusvaltaisimmista hahmoista.

Keinotekoinen ihminen, homunculus, on myös olennainen osa FMA:ta. Sarjassa tehdään kielletyn ihmistransmutaation kautta voimallisia homunculuksia, keinotekoisia ihmisiä (jotka on nimetty varhaiskristillisen teologian seitsemän kuolemansynnin mukaan). Sarjan päähenkilöt Edward ja Alphonse tovereineen taistelevat niitä vastaan. Länsimaisessa alkemiassa homunculus on arkisempi käsite: sillä tarkoitetaan kirjaimellisesti ”pikkumiestä”, keinotekoista (erityisesti alkemian keinoin) luotua ihmistä. Alkemisti Paracelsuksen väitettiin laatineen ohjeen homunculuksen tekemiseen, mutta todellisuudessa kyseinen ohje on tuntemattoman tekijän kirjoittama. Paracelsus oli kuitenkin sitä mieltä, että homunculuksia olisi mahdollista valmistaa. Nimettömän kirjoittajan ohjeessa homunculus valmistetaan spermasta, ja sitä syötetään verellä, kunnes se muodostuu pienikokoiseksi lapseksi. Alkemistisessa homunculuksessa ilmenee uuden ajan alun cismiehen halu tehdä lapsia ilman munasarjojen ja kohdun osallisuutta.

Entä sitten viisasten kivi, yksi länsimaisen alkemian tärkeimmistä tavoitteista? Konsepti esiintyy monessa muussakin popkulttuurin tuotteessa – ja myös FMA:ssa. Sarjassa viisasten kivi on olennainen juonen kannalta. Historiallisessa alkemiassa viisasten kiviä nähtiin useimmiten olevan kahta tyyppiä: valkoinen, joka tuottaisi hopeaa, ja punainen, joka tuottaisi kultaa. FMA:n viisasten kivet ovat punaisia. Sarjassa kivien tekotapa kuitenkin eroaa merkittävästi länsimaisen alkemian tavoista.

Länsimaisessa alkemiassa viisasten kivi valmistetaan kemiallisin prosessein. Tavoitteena on valmistaa aine, joka on niin täydellinen, että se tekee muistakin aineista täydellisiä – metalleista siis kultaa. Viisasten kiven avulla voisi myös parantaa ihmisruumiin heikkouksia. 1400-luvun loppupuolella käsitykset kiven valmistusprosessista olivat jo vakiintuneet melkoisesti, ja kiven lähtömateriaalina pidettiin mineraaleja. Aiemmin oli heitelty ilmaan ajatuksia, että kiven lähtömateriaalina voisi olla jokin orgaaninen ainesosa, kuten kananmunat, hiukset tai ihmisveri. Kuten sarjan fanit tietävät, FMA:n viisasten kiviä ei valmisteta mineraaleista, vaan jostain paljon kamalammasta. En spoilaa järkyttävää paljastusta tässä!

Haluan vielä esittää lyhyen huomion FMA:ssa esiintyvästä alkahestriasta, joka on sarjassa Xingin valtion itäinen versio alkemiasta. Termi tulee selvästi sanasta alkahesti, joka viittaa alkemian historiassa ”yleisliuotteeseen”, nesteeseen, joka pelkistää aineen kuin aineen sen alkumuotoon. FMA:ssa alkahestria ei liity tällaiseen yleisliuotteeseen, mutta se eroaa sarjan varsinaisesta alkemiasta keskittymällä aineiden manipuloinnin sijaan enimmäkseen parantavien eliksiirien valmistamiseen. Tosimaailmassakin esimerkiksi Kiinassa harjoitettu alkemia keskittyi huomattavasti enemmän elämän eliksiirin ja ikuisen elämän etsimiseen, kun taas karkeasti yleistäen länsimaisen alkemian pääasiallinen fokus oli viisasten kivessä ja kullassa. Jälleen kerran FMA perustaa taikajärjestelmäänsä historiallisiin tosiasioihin.

Alkemistista ilottelua

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, ettei FMA:n alkemia ole periaatteiltaan alkemian historiaan perustuvaa. Siinä on kuitenkin paljon enemmän viittauksia länsimaisen alkemian historiallisiin faktoihin kuin missään muussa näkemässäni sarjassa. FMA – Brotherhood nimenomaan – on lisäksi ylipäänsä loistava sarja. Suosittelenkin kaikkia tutustumaan sen erinomaisuuteen! Hahmojen kehitys, mutkikas juoni ja äärimmäisen tyydyttävä loppuratkaisu tekevät siitä yhden parhaista tv-sarjoista ikinä.

FMA:n alkemiasta lisäanalyysia kaipaaville suosittelen käyttäjän haltiamieli Tumblr-postausta (huom.: sisältää spoilereita). Haluan tosin oikaista postauksessa esiintyvän virheellisen käsityksen: ”But real alchemy isn’t about chemicals, and it never really was. Real alchemy is a spiritual process, meant to transmute the soul from its “base” human state into a “perfect” spiritual state.” (Suomennettuna: ”Todellisessa alkemiassa ei kuitenkaan ole kyse kemikaaleista, eikä ole koskaan ollutkaan. Todellinen alkemia on henkinen prosessi, jonka tarkoituksena on muuttaa sielu sen ”epäjalosta” inhimillisestä tilasta ”täydelliseksi” henkiseksi tilaksi.”) Tämä väite ei päde länsimaiseen alkemiaan, vaikka henkinen alkemia on myös ollut tärkeä osa alkemian historiaa. Todellinen alkemia on koko historiansa ajan sisältänyt olennaisena osanaan kemiallisten prosessien kehittämistä ja konkreettisen viisasten kiven tavoittelua.

FMA:n alkemia on jännittävää ja kiehtovaa, mutta niin on myös länsimainen alkemia, jota lukemattomat historian henkilöt – joista useimpien nimet ovat joutuneet unholaan – harjoittivat vuosisatojen ajan Euroopassa. Jos haluat kokea FMA:n alkemian historian linssien läpi katsottuna, suosittelen lukemaan tietokirjani Alkemian historian ennen sarjaan tarttumista.

Alkemian historia ilmestyy tänään (8.8.2023) SKS Kirjat -kustantamolta.

Tilaa Alkemian historia suoraan kustantajalta hintaan 25,90 € (norm. 34,00 €) käyttämällä kampanjakoodi FULLMETALSARANORJA verkkokaupan ostoskorissa! Etu on voimassa 30.9.2023 asti.

Sara Norjan tietokirjan kannessa on alkemistisia symboleja ja jäljennös alkemistia esittävästä maalauksesta.
Alkemian historian kansikuva (SKS Kirjat)

Postauksessa on käytetty FMA:n osalta lähteenä Fullmetal Alchemist Wikiä.