Nörttitytöt

Tampere on tunnettu laadukkaasta teatteristaan. Valtionteattereiden lisäksi Tampereella on useita harrastelijateattereita, jotka pystyvät keskittymään hieman kokeellisempiin ja erikoisempiinkin tuotantoihin. Tampereen Ylioppilasteatterin kevään 2023 ensi-iltoihin kuuluu Situaatio (kirjoitus ja dramaturgia Ilona Vuori, ohjaus Janita Hakanen). Kisu & Elisa saivat arvosteluliput ja kävivät katsomassa tämän ”absurdin kurottelun kohti omaa totuutta” heti ensi-illan jälkeen.

Stereotypioita ja sarkasmia

Situaatiossa Helinä etsii omaa tietään ja on kohdannut joogaleirillä mielenkiintoisen Akun. Myöhemmin hän tutustuu Akuun tarkemmin joogakoulun yhteydessä, samaten muihin koulun oppilaisiin. Akun näkemys elämästä on hyvin erilainen kuin Helinän ja pian Helinä joutuu vastakkain joogan pimeän puolen kanssa. Näytelmä kommentoi karnevalistisesti uushenkisyyden äärimmäistä päätä. 

Kuva liskomiehestä
Liskomiehistäkin puhutaan – totta kai! (Kuva: Marianna “Kisu” Leikomaa)

Situaation toisena teemana kulkee Helinän väsymys naisen elämää kohtaan, missä huomio kiinnittyy aina tisseihin ja kaikenlaiset äijät tulevat aina ahdistelemaan. Tämä teema jää kuitenkin pitkälti käsittelemättä loppuun, vaikka sitä alussa tuodaankin esiin. Muutenkin tuntuu siltä, että näytelmässä halutaan käsitellä mahdollisimman montaa asiaa, minkä seurauksena monet jäävät pintaraapaisuiksi. Helinän näyttelijä tuo kuitenkin rooliin mainiota fyysisyyttä, jossa kiusaantunut kehonkieli ja paljon puhuvat ilmeet tehostavat sarkastisia kommentteja. Myös muut näyttelijävalinnat ovat onnistuneita, vaikka stereotyyppiset hahmot eivät ole ehkä aivan yhtä hienovaraisia kuin Helinä. 

Erityismaininta täytyy antaa lavastukselle ja äänisuunnittelulle. Keskellä lavaa pyöritettävä, monitahoinen lavasterakennelma muuntautuu Akun askeettiseksi asunnoksi jääkappeineen ja vessanpönttöineen, temppelimäiseksi joogakouluksi ja jopa bussiksi. Sen oikealla puolella oleva Helinän kodikas, värikäs ja hippimäisesti sisustettu asunto on iso kontrasti Akun täysin valkoiseen, steriiliin tilaihmeeseen. Se korostaa hyvin konkreettisesti hahmojen erilaisuutta. Joogakoulun äänimaisema linnunlauluineen ja kongin kumahteluineen tuovat kohtauksiin oman tunnelmansa ja arkiset äänet kuten kännykän pirinä ja vessan vetäminen ovat hauskoja äänitehosteita. Jännästi kuitenkin Helinän läppäristä kuuluu vanhanaikaisen modeemin yhdistämisen ääni, joka ei ihan sovi näytelmän muuhun teknologiakuvaan.

Joogan pimeä puoli?

Joogakoulujen pimeistä puolista, jopa kulttimaisuudesta, on kirjoitettu paljon (esim.  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/jun/26/experience-my-yoga-class-turned-out-to-be-a-cult) ja monet joogakoulut ovatkin ihan aktiivisesti olleet esimerkiksi rokotevastaisia (https://www.thetimes.co.uk/article/from-asana-to-antivax-how-yoga-is-helping-to-spread-conspiracy-theories-9k27n5kh2). Eivät siis tietenkään kaikki. Tästä näkökulmasta olisi toivonut Situaation ottavan vielä enemmän irti, jopa voimakkaammin liioitellen.

Nainen hierontapöydällä
Helinä Delfoixin hierontapöydällä (Kuva: Aalto Puutio)

Näytelmän joogakoulussa ylistetään henkisyyttä ja hyvyyttä, mutta teot ovat ristiriidassa tämän saarnaamisen kanssa. Sukupuoliroolit ovat tunkkaisen perinteisiä, toksinen positiivisuus kukoistaa, selän takana juorutaan ja sotkuiset ihmissuhteet muhivat pinnan alla. Joogan intialaiseen henkisyyteen on sekoitettu kaikenlaista enkeleistä demoneihin ja kuten rap-kohtauksessa kerrotaan, pitää muistaa vastustaa myös rokotuksia ja 5G:tä. Helinä ei näitä näkemyksiä purematta niele, mutta hänen kyseenalaistuksensa kaikuvat kuuroille korville. Loppupuolen hienosta monologista käy selville, että Heli kaipaisi joogalta jonkinlaista henkisyyttä eikä vain liikuntaa, mutta tämän koulun näkökannat ovat todellakin liikaa. Tästä sisäisestä ristiriidasta olisi voinut ottaa paremmin koppia ja nostaa se näytelmän keskiöön. Nyt suurin osa ajasta menee siihen, että Helinä vain ajelehtii porukan mukana tilanteesta toiseen.

Karnevalismia ja rooliodotuksia

Situaatiossa hyödynnetään Aaro Ahon musiikkia ja tanssikohtauksia taitavasti. Erityisen mieleenpainuvia ovat – kuten nimistäkin voinee jo arvata – Salaliittorap sekä Suuren Kosmisen Falloksen Pyhät Avattaret. Kohtaukset ovat hupaisia ja äärimmäisen visuaalisia niin vaatteiden kuin muidenkin proppien käytön vuoksi. Tämänkaltaista liioittelua olisi saanut olla esityksessä merkittävästi enemmän, koska juuri liioittelun kautta näytelmän lupaama absurdismi olisi saanut enemmän valtaa. Etenkin Suuren Kosmisen Falloksen Pyhät Avattaret korostaa hienosti perinteisten sukupuoliroolien ja -stereotypioiden hyvin tarkoituksellista siirtoa sukupolvelta toiselle tavalla, joka kuitenkin saa katsojan hykertelemään kaikessa ylitseampuvuudessaan. 

Valitettavasti Situaatio päätyy kuitenkin liian usein perinteisempiin ratkaisuihin ja sen rytmitys on hieman raskas. Sinänsä hienojen lavasteiden siirtelyyn menee paljon aikaa melko lyhyiden kohtausten välillä ja näytelmän flow keskeytyy ikävästi. Yli 2,5h tunnin pituus on myös hieman liikaa: terävöittämällä näkökulmaa ja jättämällä osan teemoista ehkä seuraavaan näytelmään olisi Situaation tärkeä sanoma kirkastunut entisestään.

Kaikesta kriittisyydestä huolimatta, on hyvä että tällaisia asioita käsitteleviä esityksiä laaditaan ja esitetään, ja Tampere on mitä oivin paikka tällaiselle(kin) teatterille! Eli jos hyvä musiikki ja visuaalinen presentaatio kiinnostavat, niin Situaatio kannattaa käydä tsekkaamassa!

Näytelmä pyörii Tampereella 19.5. asti, eli vielä ehtii jos kiinnostuu!

Traileri: https://fb.watch/jPYUUnEX1-/