Nörttitytöt

Noppatuuri on tuottanut suomenkielisiä pöytäroolipeliaiheisia ohjelmia Twitch -striimeinä ja YouTube -videoina nyt jo yli viisi vuotta. Projekti alkoi vuonna 2017 Etelä-Suomen Rooli- ja Strategiapeliyhdistys ESRSPY:n projektina. Ensimmäinen Dungeon Worlds -kampanja oli suunnattu erityisesti nuorille roolipelaamisesta kiinnostuneille katsojille. 

Vaikka mallia tietenkin katsottiin Critical Rolesta, Noppatuurissa on aina haluttu tuoda parrasvaloihin pöytäroolipelaamisen monipuolisuutta ja pelata monia erilaisia systeemejä ja erilaisia genrejä. Ensimmäinen Noppatuurin perinteisempää pöytäroolipeli-luolastoseikkailua edustanut Dungeons & Dragons 5e -kampanja Torakorpi pelattiin vasta kaksi vuotta sitten. Sitä ennen D&D:n parissa oli käyty pyörähtämässä vain vanhan koulukunnan tyyliä edustaneen kertapelin verran.

Noppatuuri onkin profiloitunut erityisesti tarina- ja hahmokeskeisiin roolipeleihin, esimerkiksi vanhan koulukunnan haastepelaamista tai ankaraa taktista taisteluvääntöä nähdään harvemmin. Powered by the Apocalypse -sukuiset pelit lienevät tällä hetkellä yleisin pelisysteemi Noppatuurin tuotannossa.

Nykyään kohdeyleisö on enemmän aikuisia harrastajia ja harrastuksesta kiinnostuneita, vaikka muutamia nuoremmillekin sopivia kertapelejä ajoittain ohjelmistosta löytyy. Noppatuuri siirtyi myöhemmin Suomen roolipeliseuran siipien suojiin ja hiljalleen ensimmäisen striimin viisikko on laajentunut nykyiseen yhdeksään tekijään. 

Pöytäroolipelaamista ja puhetta peleistä

Noppatuurin pääsisältö on tietenkin livestriiminä lähetetyt roolipelikampanjat, mutta kampanjoiden lisäksi pelataan myös kertapelejä. Alusta asti on tehty myös roolipeliaiheisia keskusteluohjelmia Ajankohtainen d6 -nimellä. Niissä on puhuttu erilaisista pelisysteemeistä, pelinjohtamisen käytännöistä, esitelty muita roolipeliharrastuksen muotoja kuten larppaamista ja pohdiskeltu erilaisten ilmiöiden, kuten uskonnon, ystävyyden tai seksuaalisuuden käsittelyä pöytäroolipeleissä.

Alusta asti Noppatuuri on halunnut näyttää hyvää esimerkkiä pöytäroolipelaamisen käytännöissä. Siksi varsinaisen pelaamisen lisäksi on striimattu myös nollasessiot, joissa on hahmojen luonnin lisäksi keskustelut turvamekaniikoista ja pelin tyylistä, sekä kampanjan jälkeiset purkusessiot. Striimattujen keskustelujen lisäksi kameroiden takana käydään tietysti myös yksityisempää keskustelua pelin tuottamista fiiliksistä. Ajoittain koko projektin työryhmä kokoontuu pitämään yhteisiä kehityskeskusteluja Noppatuurin suunnasta, linjauksista ja suunnitelmista.

Ajoittain sekä keskusteluissa että peleissä on nähty myös vierailijoita, mutta pääosin Noppatuuria tehdään omalla porukalla. Välillä Noppatuurin kanavilla on pyörinyt kaksikin kampanjaa yhtäaikaisesti, mutta isompi tekijäjoukko mahdollistaa paremmin myös lomailun. 

Monet noppatuurilaiset puuhaavat myös muissa projekteissa: Tuomasta, Tanjaa ja Aleksia voi nähdä Punatulkut YouTube-kanavalla, Tanja emännöi Oulussa pelitila Tarinoiden Tavernaa, Pekka, Ooka ja Toni striimavat myös omilla Twitch-kanavillaan, Mäksy tekee musiikkia ja allekirjoittanut blogaa Nörttiyttöjen lisäksi myös omaan blogiin. Noppatuurilaisia löytyy myös Suomen roolipeliseura ry:n toiminnasta ja Alfaconin tekijöistä. Laaja verkostoituminen on auttanut kiinnostavien aiheiden ja striimivieraiden löytämisessä.

Kuvassa Noppatuurin tekijöitä.
Vuodesta 2020 Noppatuuria on tehty tällä yhdeksän roolipelaajan porukalla.

Noppatuurilaiset kertovat: miksi tehdään ja mitä tehdään?

Haastattelin meitä noppatuurilaisia ja vastausten anti löytyy alta – vastasin kysymyksiin myös itse. Haastatteluun vastanneiden lisäksi Noppatuurin tekijätiimiin kuuluu myös tuottajana toimiva Ronja ja striimaaja-pelinjohtaja Mäksy.

Kuka olet ja mitä teet Noppatuurissa?

Mihka: Olen Ruska eli Mihka ja oon ollut Noppatuurissa mukana sen alusta lähtien. Etenkin silloin kun en ole pelinjohtajana, mun tehtäviin kuuluu tiedottamiseen liittyvät jutut. Oon askarrelut monet meidän striimi-ikkunoiden taustakuvista ja suunnitellut kampanjoiden visuaalisia ilmeitä. Mä olen yleensä se, joka intoutuu organisoimaan Ajankohtainen d6 -keskustelustriimejä ja pyydystämään niihin kiinnostavia vieraita.

Aleksi: Olen Aleksi, noppatuurin uudemmasta sukupolvesta. Pelinjohtajana tykkään keskittyä pelinjohtamiseen, mutta muulloin osaan ottaa haltuun lähetysten teknisempää puolta, kuten Tube-tonttuilua eli striimitallenteiden siirtämistä ja leikkaamista Youtubeen sopiviksi tai itse striimaamista. Striimaajana toimiminen motivoi seuraamaan skarppina peliä silloinkin, kun oma hahmo ei ole äänessä, koska striimaaja hallitsee kaikkea sitä, mikä näkyy ja kuuluu lähetyksen aikana, milloin vaihdetaan pelaajakasvoista karttanäkymään, milloin mainoskatko alkaa jne. Hommaa helpottaa paljon se, että meillä on useimpien kohtausten kehykset ja grafiikat tehty valmiiksi. Pelien välillä nautin myös kaikenlaisen ekstramateriaalin, kuten sessiofiilistelyjen ja vinkkivideoiden tekemisestä.

Pekka: Hei olen Pekka, nimimerkillä Xsi! Noppatuurissa olen pelannut, pelinjohtanut ja toiminut striimaajana – markkinointiin en ole koskenut, enkä juurikaan tehnyt oheiskontsaa muutamaa keskustelustriimiä lukuunottamatta. Varsinainen pelaaminen on mielestäni parasta bestiä, ja toisena tulee värkkien ja ohjelmien kanssa kikkailu. Käytännössä pelatessani usein on molemmat näytöt täynnä eri ohjelmia striimin tuottamiseen ja lähetykseen.

Toni: Olen Toni ja toimin Noppatuurissa pelaajana enimmäkseen fantasiapainotteisissa peleissä. Teknisellä puolella olen myös toiminut Noppatuurin striimaajana, sekä editoijana Youtubeen lisätyssä kampanjasisällössä. Noppatuuriin olen aikanaan lähtenyt hyvin nopeasti ensimmäisen pöytäroolipelikokemukseni jälkeen. Olen pelannut koko ikäni roolipelejä tietokoneella, mutta en koskaan osunut aiemmin ihmisten pariin, jotka olisivat harrastaneet pöytäroolipelejä. Pelaajaroolin lisäksi minua kiinnostaa kovasti pelinjohtaminen, johon olen saanut valmennusta Noppatuurin kokeneemmilta konkareilta.

Tanja: Olen Tanja, myös ympyrae-nikillä tunnettu melkein-OG noppislainen, joka hyppäsi mukaan porukkaan ensimmäisen kampanjan aikaan ensin vähän somettamaan, sitten juontamaan Ajankohtainen deekuutonen -keskustelulähetyksiä ja lopulta pelaamaankin. Noppatuurissa olen profiloitunut enimmäkseen pelaajaksi, muutamaa pelinjohtamaani kertalaakipeliä lukuunottamatta. Silloin tällöin myös auttelen somematskujen ja muiden visuaalisten sisältöjen laatimisessa tai spiikkaan pelilähetysten alku- ja loppujuonnot, eli Noppatuuri-kielellä olen yksi meidän somenninkäisistä ja juontajajatuleista. 

Ooka: Moikka! Oon Ooka ja olen hypännyt mukaan Noppatuuriin pari vuotta sitten. Ekaa kertaa olin mukana vierailijana kun vedin Yksisarvispöytäroolipeliä pyynnöstä, nyt sitä on pelattu muistaakseni jo kaksi kertaa…? Pääasiassa oon ollut pelaajana ja siinä sivussa oon tehnyt mainostusta, mihin liittyy siis mainosten tekeminen ja postaaminen Instagramiin ja Facebookiin. Ihan vähän oon kokeillut myös jakson leikkaamista YouTubeen ja se vasta pelottavaa olikin! Mutta ei mahdoton tehtävä onneks… 

Tuomas: Hei, olen Tuomas, alusta asti mukana Noppatuurissa mukana ollut roolipelien ja yhdistystoiminnan ongelmakäyttäjä! Sen lisäksi että pelinjohdan venähtäneitä kampanjoita, olen tekniikan salliessa hoitanut myös striimaamista, eli pitämässä huolen että kuva näkyy ja ääni kuuluu. Teen myös sekalaisia satunnaisia kartanpiirto- ja askartelustriimejä Noppatuurin täytteeksi.

Kuvassa on noppatuurilaisia.
Noppatuuri on järjestänyt Ropeconeissa näytöspelejä ja paneelikeskusteluja aivan livenä, tässä viime vuoden 2022 kesän coniedustus.

Miksi tätä striimihommaa jaksaa tehdä? Mikä tekee esiintyvästä roolipelaamisesta mukavaa?

Aleksi: Esiintyvä pelaaminen on ehkä puhtain muoto “Saanko kertoa mun hahmosta?”-ilmiöstä. Oman porukan luovaa tekemistä on mahtava saattaa ihmisten katseltavaksi ja esiintyvä pelaaminen mahdollistaa myös kaikenlaisten siistien vinkkivideoiden ja analyysien tekemisen. Selittäminen on kivaa.

Pekka: Esiintymisen ilostahan tätä tehdään! Roolipelaaminen on usein aika yksityinen harrastus, ja eri peliporukoiden ja näiden pelityylien eroja on mielestäni kiva kattoa ja pohtia  ja esitellä muille. Minulle iso osa esiintyvän roolipelaamisen ilosta on itsetehdyn materiaalin käyttäminen ja sen näyttäminen muille – ego kehrää kun oman porukan lisäksi matskua lähtee maailmalle. Peli -ja seikkailusuunnittelijoiden tekemien tuotosten esittely on myös Suomen pienissä piireissä tärkeää!

Toni: Kai minulla on jonkinlainen luontainen taipumus esiintymiseen ja taiteeseen, johon myös esiintyvän pöytäroolipelin luen joiltain osin. Itselleni esiintyvässä pöytäroolipelaamisessa on vahvoja yhteneväisyyksiä näyttelemisen kanssa, jota olen jonkin verran tehnyt aiemmin. Pidän hahmojen luomisesta ja niihin eläytymisestä, sekä ihan vain esiintymisestä. Ajattelen myös, että niin kuin kaikenlaisessa muussakin sisällössä, niin tässäkin on aina ihmisiä, joita sellainen kiinnostaa katsomiskokemuksena ja jos minulla on valmiudet tuottaa sellaista sisältöä, niin miksi en sitä tekisi.

Tanja: Kyllähän tätä tehdään rakkaudesta lajiin ja halusta levittää tietoisuutta roolipeliharrastuksesta laajemmalle. On mieltä lämmittävä ajatus, että joku jolla ei ole aiempaa tietämystä siitä, miten pelisessio oikein rakentuu ja miten niitä hahmoja oikeasti voisi pelata, katsoo meidän videon Youtubesta ja paitsi oppii uutta pelaamisesta, saa mahdollisesti itsekin kipinän kokeilla. Plus meillä on niin huippuja pelaajia ja pelinjohtajia että onhan se suuri ilo ja kunnia saada pelata näiden tyyppien kanssa! 

Ooka: Hyppäsin mukaan siinä vaiheessa kun muutenkin etähommat oli erityisen pinnalla. Kiinnostuin striimaamisesta töiden puolesta, mutta myös itsekseni harrastuksena – mitä kaikkea voikaan tehdä? Esiintyminen on ollut itselleni aina mukavaa puuhaa, olen harrastanut teatteria ja liveroolipelaaminen on esiintyvää harrastusta vaikka yleisöä ei sillä tavalla olekaan. Suuremman draaman kautta pelaaminen on aina kivaa, ja yleisö antaa siihen inspiraatiota ja intoa ihan eri tavalla! Myöskin se, että silloin kun aloitin Noppatuurissa en pelannut missään muussa porukassa joten oli todella kivaa päästä pelaamaan pöytäroolipelejä, vaikkakin etänä. 

Tuomas: Silkan tyhjän narsismin lisäksi minua vetää esiintyvään pelaamiseen se, että voi olla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa pelin aikana. Se mahdollistaa yhteyden monenlaisiin harrastajiin (ja myös ei-harrastajiin) monenlaisilta taustoilta. Ulkopuoliset äänet ehkäisevät omiin kaavoihin kangistumista.

Star Trek -maailmaan sijoittuvalle Tähtivakka 6 -kampanjalle tehtiin pelimaailmaan sijoittuva introvideo, joka kertoi kampanjan tapahtumapaikasta, eli Tähtivakka 6 -kirjastoasemalle.

Kerro joku mieleen jäänyt, hauska tai yllättävä Noppatuuri-muisto!

Mihka: Yllättävintä oli tulla katsojan tunnistamaksi ilmeisesti pelkästä äänestä nuorisotyömessuilla hotellin jonossa työkaverille jutellessani. Oli huvittavaa koettaa sen kohtaamisen jälkeen selittää työkaverille, miksi olen tällainen spesifin harrastusskenen mikrojulkkis – ja mitä tämä roolipelistriimaus oikeen on! 

Aleksi: Vaikea valita yksi, mutta erityisen lämmin olo tuli siitä, kun yksi Lohikäärmevuori-kampanjan pelaajista inspiroitui suunnittelemaan omaa ensimmäistä peliään 13th Age -systeemille.

Pekka: Yksittäistä hetkeä on vaikea löytää, mutta jokaisen kamppiksen jälkeen tulee sellainen ison projektin lopettamisen tunne, kun hahmot jätetään taakse ja kamat pakataan. Pari kertaa olen saanut yhteydenottoja peleihin liittyen henkilöiltä joita en ole tuntenut lainkaan aiemmin, ja se tuntuu aina jotenkin uskomattomalta. Jokainen ilman suurempia teknisiä ongelmia ulos lähtenyt striimi tuntuu myös siltä kuin itse rakennettu avaruusalus sinkoaisi taivaaseen.

Toni: Minulle oikeastaan koko Noppatuuri toimintana on muistettavinta ja siisteintä. Ne pelit, joissa olen ollut mukana, ovat olleet täynnä mahtavia hetkiä ja sen lisäksi kulissien takana saa olla tekemisissä lämpimien, luovien ja fiksujen tyyppien kanssa. 

Ooka: Ugh tää on vaikee! Monia siistejä muistoja on kyllä tullut, mutta ehkä mieleen on jäänyt kuinka kaikki pelaajat ovat saaneet omia tähti hetkiään eri kampanjoissa! Itselle erityisesti Hanko kampanja ja hahmon loppuratkaisu “pelastan maailman mutta menehdyn itse” oli jotain todella jännää ja mieleenpainuvaa. On myös ollut erityisen hienoa hypätä mukaan jo olemassa olevaan porukkaan, ja kokea kuinka saumattomasti olen sopinut jengiin mukaan! Tuntuu että olisin ollut mukana menossa paljon kauemmin kuin vajaa kaksi vuotta…

Tuomas: apokryfinen ensimmäinen Halloween-spessu oli omaa luokkaansa niin monella tapaa – valmisteluja ei ehtinyt tehdä, peliin tultiin tuli perseen alla, puitteet olivat sekä haastavat että improvisoidut, teknisiä ongelmia riitti, ja ehkä erityisesti se, että toisin kuin striimipelit yleensä, se jäi aidosti vain muistoksi. Siinä kiteytyi niin monta opetusta.

Pelivinkkaus -videosarjassa Noppatuurilaiset esittelevät pöytäroolipelejä, joita voivat sopia sinunkin pelipöytääsi. Tällä videolla Aleksi esittelee 13th Age -roolipeliä, jolla hän veti Lohikäärmevuori -kampanjan Noppatuurille.

Mitä erityisesti suosittelisit Noppatuurin tuotannosta? 

Aleksi: Suosittelen katsomaan Voimat vartijat -kamppiksen! Se on tiivis, hulvaton ja koskettava seikkailu kaikille tutussa universumissa.

Pekka: Tähän riippuu vähän mitä haetaan! Lohikäärmevuori-kamppiksessa näin ekan kerran oikeita tuotantoarvoja nettiroolipelialustalla, Voiman vartijoiden taistelu kohti vääjäämätöntä tuhoa oli päräyttävä dramaattinen kokemus, ja kirjasuositus-ad6 antoi minulle ämpärillisen luettavaa ja kuunneltavaa!

Tanja: urbaania fantasiaa suurkaupungin sydämessä tarjoava Kaupungin varjot kuuluu edelleen lemppareihini kampanjoista, joissa olen itse päässyt pelaamaan. Tuomaksen luoma hienon jännitteinen metafyysinen mikrokosmos, pelaajahahmojen väliset ratkaisemattomat ristiriidat, ja varsinkin aktiivinen ja osallistuva yleisö (kuka voisi unohtaa makiakinnaksen huikeaa fanitaidetta!), inspiroivat ainakin allekirjoittanutta heittäytymään tarinaan täysillä viikosta toiseen.

Ooka: Hei apua taas vaikea kysymys! Jos ei jaksa sitoutua pidempiin kampanjoihin niin Kertalaakikevät (vai-mikä-se-oli) on täynnä hyviä lyhyitä one-shot pelejä, joita kannattaa vilkaista! 

Mihka: Minusta objektiivisesti paras kampanja on Pekan vetämä Hanko. Odotan kuin kuuta nousevaa, että joskus vielä saadaan Hanko 2!

Tuomas: Torakorpi-kampanja sisältää monta arvokasta opetusta siitä mikä Dungeons & Dragons 5e:n todellinen luonne on! Se leikkaa läpi Hasbron markkinointipuheesta ja sekä osoittaa että kommentoi sitä mitä “maailman suurin roolipeli” tarjoaa, vaatii ja rohkaisee. 

Noppatuurissa on pelattu vuosien saatossa monia kampanjoita, tässä muutaman mainosjulisteet.

Miten Noppatuuri on ajan saatossa muuttunut?

Mihka: En tiedä kuinka paljon Noppatuuri on olemassaolollaan siihen oikeasti vaikuttanut, vai satuttiinko me vain olemaan etujoukoissa, mutta on ollut tosi siistiä nähdä, miten suomenkielinen actual play -sisältö on lisääntynyt ja kasvanut. Haluan kuvitella, että me ollaan ainakin näytetty, että tälle on tarvetta ja annettu yksi esimerkki miten homma voi toimia. Arctic 20, Fate-Akatemia, Dark Matter Solutions, Säkäheitto, RopeLIVE… – enää en edes osaa kertaistumalta luetella kaikkia erilaisia suomenkielisiä pöytäroolipelaamista näyttäviä striimejä ja podcasteja! Noppatuurin päätavoite on levittää roolipelaamisen ilosanomaa ja yksi tulevaisuudenhaave aloittaessa oli, että muutkin innostuisi tästä, joten aika hyvään suuntaan ollaan menossa. 

Aleksi: Vaikka Noppatuurin tavoite on aina ollut näyttää oikeaa roolipelaamista kaikkine hassuuksineen ja käppäisyyksineen, pelien tuotantoarvot tuntuvat kokoajan menevän eteenpäin. Kehykset menevät hienommiksi, peleihin ilmestyy musiikkia ja jopa introvideo!

Pekka: Itse olen oppinut Noppatuurin myötä striimauksen melkein nollatasolta! Pidän itseäni aika kokeneena roolipelaajana jo ennen Noppista, mutta sikälikin kokemusta eri peleistä on kartutettu. Roolipelaaminen on jo aika yleinen harrastus, ja sen myötä katsominen ja striimailukin normalisoituu. YLEn Ropelivet ovat tehneet suurtyön formaatin popularisoinnissa, mutta Critical Rolen mallin kaupallista ropestriimausta tuskin tullan suomeksi näkemään.

Toni: Voi pojat… Noppatuurin tuotantoarvot ovat muuttuneet merkittävästi parempaan suuntaan koko ajan ja hommat näyttävät ja kuulostavat oikein hyvältä nykyään, siinä missä alussa oli enemmän “intohimo korvaa laadun” -meininki. Ja laadulla tässä yhteydessä tarkoitan sitä, miltä striimi näytti tai kuulosti, en pelien sisältöä, joka on ollut huikeaa alusta asti. Noppatuurista on myös koko ajan tullut organisoituneempi (no thanks to me though) ja jutut tuntuvat koko ajan menevän eteenpäin mukavalla vauhdilla. Tärkeitä asioita on tuotu mukaan sitä mukaa, mitä niihin on törmätty ja koko porukkaa aina kuultu kaikissa asioissa sekä keskusteltu perustavanlaatuisesti. Itse kutsuisin Noppatuurin muutosta ehkä terveimmäksi kasvuksi, mitä olen juuri missään omissa yhteyksissäni nähnyt. Se tapahtuu rakkaudesta ja intohimosta ja se tapahtuu mitä parhaimmassa hengessä ja seurassa.

Ooka: …joo. No, tota, ite oon ollut mukana niin vähän aikaa että vaikea sanoa, MUTTA sen aikaa kun itse olen ollut mukana on tuotantoarvot kyllä kohonneet koko ajan tasaiseen tahtiin. Yhdessä Lohikäärmevuoren jaksossa oli mukana musiikkia, ja uusia striimi-ikkunoita ja systeemeitä pyritään koko ajan kehittämään. Mieletöntä miten paljon intoa ihmisillä on kehitystyöhön! Ja parasta on että ajatuksia ja ideoita jaetaan ja jos mitään kysymyksiä striimailujen suhteen tulee vaikkapa itselle, voin taata että vastauksia saan kunhan vaan kysyn. Sama koskee kaikkea muutakin tekniikkaa – porukassa on niin monenlaista osaajaa että haasteisiin löytyy aina ratkaisuja tai vähintäänkin neuvoja mistä vastauksia kannattaa hakea. Ja kaikki tämä hyvässä hengessä keskustellen, mikä on todella hienoa. 

Tuomas: Teknisen osaamisen edistys on ollut mukavaa ja rohkaisevaa, mutta sen taustalla on tervein ja rakentavin projektirakenne ja ryhmähenki mihin olen vuosikymmenten varrella törmännyt. Pyrimme tuomaan tätä esille meidän nollasessioissa ja Ad6:ssa myös yleisölle.

Tervetuloa mukaan seikkailuun!

Tällä hetkellä Noppatuurilla on ohjelmistossa Star Wars: Age of Rebellion -kampanja nimeltä Pieniä suuria tekoja, jossa seurataan Kapinaliiton uuden solun toimintaa loppuun louhitulla Imperiumin kaivosplaneetalla. Kampanjaa pelinjohtaa Tuomas ja pelaajina seikkailussa ovat mukana Ronja, Mihka, Pekka ja Aleksi. Pelejä voi seurata sunnuntaisin livelähetyksinä Twitch-kanavalla tai jälkikäteen YouTube-tallenteina

Roolipeliaiheisia keskusteluohjelma Ajankohtainen d6 -lähetyksiä voi katsoa YouTube-tallenteina tältä soittolistalta. Uudet livelähetykset ilmoitetaan Twitchin kalenterissa sekä Noppatuurin someissa Instagramissa ja Facebookissa.

Noppatuurilla on myös verkkosivut ja jos haluat jutustella striimaajien ja muiden katsojien kanssa, voit liittyä noppaporukan Discord-serverille.