Nörttitytöt

Otsikko olisi aivan hyvin voinut olla muotoa ”zero-waste-minimalisti lahjavinkit noin ylipäätään”, mutta koska joulu tulla posottaa jo kovaa vauhtia, niin mennään nyt sitten tyynesti virran mukana. Nörttityttöjen puolivirallisena zero-waste-ränttääjänä sallikaa minun auttaa, jos lähipiirissänne on ”minulle ei ainakaan tarvitse mitään ostaa” -tyyppejä, jos oma rahatilanne ei vaan kerta kaikkiaan tänä jouluna anna myöten kalliisiin lahjaostoksiin, tai lahjansaaja ei ihan oikeasti arvosta pyytämättä kotiin kärrättyä joulukrääsää.

lahjapaketteja
Kuva Yvette Fang Pixabaystä

Minimalistisin ja jätteettömin lahja on aineeton lahja, joka voi olla joko lahjoitus hyväntekeväisyyteen lahjan saajan puolesta, lahjakortti johonkin hemmotteluhoitoon tai vaikka teatterilippu. Aineettomat lahjat ovat kuitenkin usein kalliita, ja tulevana talvena moni joutuu tarkkaan miettimään, kuinka lompakkonsa sisältöä käyttää. Siksi keskityn tässä postauksessa edullisempiin lahjavaihtoehtoihin.

Lyhyesti: Anna lahjaksi itse tehtyä, kierrätettyä tai poiskäytettävää.

Aikuisille

Itse tehtyä: Jos on käsistään näppärä, voi lähipiiriä ilahduttaa vaikka  neuleilla ja ompeluksilla. Taitavasti tehty käsityö on iso lahja, vaikka se olisi kyhätty kotoa valmiiksi löytyneistä materiaaleista. Vaikka ei käsityöhirmu olisikaan, netistä löytyy paljon ohjeita helppoihin aloittelijaystävällisiin käsitöihin. Esimerkiksi hakusanalla ”one hour beanie” löytyy lukuisia virkkausohjeita pipoihin, jotka oikeasti saa parhaimmillaan kasaan tunnissa.

Kierrätettyä: Divarista ostettu siisti kirja on ihan yhtä hyvä kuin kirjakaupastakin ostettu. Tosin kannattaa ehkä tarkistaa, ettei kirjassa ole ennestään hämmentäviä omistuskirjoituksia. Kirppareilta löytyy usein hyväkuntoisia joulukoristeita, joita ei edes arvaa käytetyiksi, jos lahjan alkuperää ei halua lahjan saajalle mainostaa.

Poiskäytettävää: Ruoka, kosmetiikka ja kynttilät! Minimalistin näkökulmasta paras lahja on sellainen, joka ilahduttaa, mutta joka ei jää nurkkiin pyörimään. Nollahukkaaja kehottaa myös miettimään, millaisessa pakkauksessa lahja tulee. Luomukosmetiikka on usein ekologisemmin pakattua kuin ei-luomu, mutta tässä kannattaa olla tarkkana! Jos ostat ruokalahjan vegaaniystävälle, niin pidäthän huolta, että tarkistat tuotteen ainesosaluettelon, ettei suklaan sekaan ole salakavalasti sekoitettu maitoa.

Itse tehtyä ja poiskäytettävää: Itse tehdyt herkut ovat mainioita lahjoja. Lahjaksi saadun saaristolaisleivän voi herkutella joulupäivän lounaalla, ja pikkuleipäpurkkia ehtii tyhjentää välipäivinä. Myös kynttilöiden tekeminen itse on helppoa. Kannattaa tutustua soijavahakynttilöiden valmistukseen, sillä ne ovat myrkyttömiä, eikä niitä varten tarvitse erillisiä astioita. Soijavahakynttilät voi valaa ihan tavallisilla keittiövälineillä, ja välineet ovat pesun jälkeen taas ihan käyttökelpoisia.

Lapsille:

Itse tehtyä: Kasvaville pikkuihmisille itse ommellut, neulotut tai virkatut vaatteet ovat käytännöllinen lahja, mutta jos haluaa ilahduttaa lasta lelulla, voi kokeilla virkkuukoukkuaan vaikka amigurumien kyhäämiseen. Netistä löytyy myös runsaasti ilmaisia pehmoeläinten ompelukaavoja.

Kierrätettyä: Kirpputoreilla on usein leluja, joissa ei juuri ole käytön jälkiä. Esimerkiksi legot ovat käytettynäkin ihan uuden veroisia. Ja kun lelun ostaa kirpputorilta, sen mukana tulee yleensä paljon vähemmän pakkausroskaa, kuin lelukaupasta alkuperäispakkauksessa ostettuna.

Pois käytettävää: Herkkulahjat toimivat lapsillekin, mutta pientä voi ilahduttaa myös kylpyvaahdolla tai saippuakuplapurkilla. Myös askarteluvälineitä ja piirustuspaperia kuluu usein lapsiperheissä runsaasti.

Lahjan pakkaaminen

Joulun jälkeen nurkissa pyörii säkkitolkulla lahjapapereita. Tavan joululahjapaperi on sekajätettä, eikä sovellu paperinkeräykseen. Viime vuosina myyntiin on tullut jonkun verran pahvinkeräyskelpoista lahjapaperia, mutta tästä kannattaa vinkata lahjan saajalle, ettei kierrätettävää paperia tule sulloneeksi samaan jätesäkkiin muun paperiroskan kanssa. Tarkka säästäjä säilöö edellisvuoden ehjät lahjapaperit ja uudelleenkäyttää ne, mutta lahjan voi pakata myös muuhun kierrätysmateriaaliin. Esimerkiksi ompeluharrastuksesta ylijääneet kangaspalat toimivat hyvin lahjakääreenä. Edellisen postimyyntitilauksen mukana tulleen pahvilaatikon voi maalata tai koristella tarroilla nätiksi, ja Pinterestistä löytyy inspiraatiota, kuinka pelkästä sanomalehtipaperista saa nätin lahjapaperin.

Ajatus kierrätetystä lahjasta saattaa tuntua tunkkaiselta. Olisi niin paljon hienompaa hankkia jotain uutuuttaan kiiltävää. Usein tee-se-itse/kierrätys/poiskäytettävän lahjan takana on kuitenkin paljon enemmän ajatusta ja omistautumista kuin ruokaostosten lomassa mukaan poimitussa valmislahjassa.