Nörttitytöt
Hajusteentekijän tytär. Kuva: Vilja Rydman

Kaisa Åkerman
Hajusteentekijän tytär
Bazar 2022

Ilussa on nuori nainen, jonka kasvoista puolet on punaisen syntymämerkin peittämät. Hän elää 1200-luvun eaa. Assyriassa ja Hajusteentekijän tytär seuraa hänen vaiheikasta matkaansa Assyriasta Egyptiin. Hajusteentekijän tytär on romaani, joka tempaa mukaansa, pitää otteessaan, mutta joka kuitenkin jäi tältä arvostelijalta kahteen kertaan kesken ja unohtui hyllyyn. Lopulta nappasin kirjan jälleen käteeni ja luin sen viimein loppuun. 

Kaisa Åkermanin esikoisromaaniin tarttuessa lukijan on hyvä tietää kirjailijan taustasta, että tämän historiallisen romaanin kirjoittaja on assyriologi, joten lukija voi hyvillä mielin luottaa 1200-luvun eaa. arjen kuvauksen pitävän nykytietojen valossa paikkansa. Hetkittäin Åkerman tuntuu itsekin innostuvan assyrialaisen arjen kuvauksesta niin, että tarinan kuljetus hieman tyssää ja supistuu pikemminkin ainesosaluetteloksi tai asioiden listaamiseksi kuvaamisen tai kertomisen sijaan. Seuraavassa hetkessä tarina lähtee ohituskaistalle ja kiitää eteenpäin sellaisella vauhdilla, ettei lukija ihan jokaisessa käänteessä pysykään kyydissä. Joidenkin henkilöhahmojen väliselle kemialle ei tunnu olevan riittävästi aikaa, jonka takia tarina päästää lukijan otteestaan sidottuaan tämän ensin tiukasti kiinni. 

Kokonaisuutena Hajusteentekijän tytär on silti ilahduttava historiallinen romaani aivan tavallisista, arjen ihmisistä. Tarinassa ei keskitytä suuriin sankareihin tai kuninkaallisiin, vaan työläisiin, orjiin ja nuoreen naiseen, joka yllättäen joutuukin kasvamaan naiseksi ja ammattiinsa ilman sukunsa tukea sekä kaukana kodistaan. Hajusteentekijän tyttäressä kaikki on suurempaa kuin mikä silmälle näkyy, arvoitukset avautuvat vähitellen.

Suosittelen kirjaa kevyenä ja viihdyttävänä lukemistona, vaikka sivuja onkin ruhtinaalliset 605. Jäin kuitenkin kaipaamaan vielä jotain lisää. Elikö assyrialainen nuori naimaton nainen tosiaan niin vapaasti, kuin kirja antaa ymmärtää? Kirjan kiehtovinta antia on assyrian ja egyptin kieliset termit sekä kirjan lopussa selitykset ajankuvasta ja assyrialaisesta yhteiskunnasta. Vanhana muinaisen Egyptin fanina ja muutenkin historiaintoilijana toivon, että Åkerman kirjoittaa Assyriasta pian lisää! Tarinan ja kerronnan pienet viat voi laittaa esikoisromaanin ja kokemattomuuden piikkiin ja toivon, että Åkermanilta saamme lukea vielä paljon historiallisia romaaneita.