Nörttitytöt

Melkein täysi-ikäisen Aleksin tulevaisuus näyttää selkeältä: kovaa treeniä, amis loppuun kiitettävästi, sen jälkeen esports-linjalle ja kohti ammattimaista peliuraa. Hävettävän heikon harjoituspelin jälkeen Aleksi päättää hukuttaa häpeänsä jäätelöbaariin, jossa hän tapaa vetävän Noran. Tämän kohtaamisen jälkeen huono suoriutuminen peleissä onkin Aleksin pienin murhe, sillä Nora on vampyyri. 

Aleksin silmissä Nora on samalla uhka ja mahdollisuus. Samaan aikaan tyttö (ja tytöt yleensä) jännittää, mutta millaisia mahdollisuuksia vampyyrin refleksit ja oppimiskyky tarjoaisivatkaan e-urheilijalle? Aleksi pääsee esittelemään pelitaitojaan Noralle, joka on tappamispelien sijaan innostuneempi klassikkojen klassikosta, Simsistä.  

Sitten meille kehittyi epävirallisia iltoja, jolloin mä keskityin omiin hommiini ja Nora rakensi maailmoja, joissa se pystyi osallistumaan kesäjuhliin, hoitamaan kissoja ja käymään auringon paahtamalla hiekkarannalla ruskettuneiden virtuaalikavereidensa kanssa. (s. 63) 

Valitettavasti tässä pelissä on mukana kolmaskin pelaaja, nimittäin Noran nuorempi pikkuveli, jonka etuotsalohko ei ole kehittynyt senkään vertaa kuin Noran ennen vampyyriksi muuttamistaan. Voiko tässä hommassa sekä selvitä hengissä että saada tytön? 

Kenties tapan sinut vielä on nopsalukuinen ja hauskakin, mutta ei mielestäni rakenteensa tai loppuratkaisunsa puolesta mitenkään nuortakaan lukijaa aliarvioiva, vaan teos jättää tilaa lukijan omalle pohdinnalle. Siinä on pituuteensa nähden hyvin teemoja, ja napakkaan pituuteen on saatu mahtumaan useammassa aikatasossa tapahtuvaa kerrontaa.  

Lukukokemustani kiusaa tosin hiukan Noran käyttämä kieli. Nora puhuu lähinnä yleiskieltä, millä alleviivataan sitä, että hän on ulkoisesti näkyvää ikäänsä huomattavasti vanhempi. Monelle teinille vanha kieli tarkoittanee kirjakieleksi kutsuttua yleiskieltä, mutta on selvää, että myös 132 vuotta sitten on puhuttu puhekieltä, onhan kirjasuomikin kehittynyt vasta 1500-luvulla. Etenkin Noran niukkaa kouluhistoriaa ajatellen (vampyyrin koulunkäynti on ymmärrettävästi hankalaa jopa Suomen kaltaisessa kaamoksen maassa) puhuttu kieli olisi loogisesti ajatellen Noralle ensisijainen kielen muoto. Ristiriita on sitä suurempi, kun Noran veli käyttää puhekielisiä persoonapronomineja. No, pikkuvikoja muutoin toimivassa kokonaisuudessa ja luultavasti yksityiskohta, josta kohdeyleisöön kuuluva lukija ei pahastu. 

Olen ilahtunut siitäkin, että vampyyrit palaavat viihdemaailmassa muotiin vähintään yhtä säännöllisesti kuin farkkujen trendikkäimmät lahkeet päivittyvät vaatetuspuolella. Sama tuttu tenho kiehtoo lukijoita vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Siitäkin ilahduin, että vampyyrin lumoon joutuva päähenkilö onkin tällä kertaa teinipoika. Kerrassaan asiallinen pikkuromaani. 

J.S. Meresmaa: Kenties tapan sinut vielä (135 sivua) 

Karisto 2022 

Kirja on saatu arvostelukappaleena.