Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa (4.4. – 10.4.). Lukuviikon historia alkaa yli 40 vuoden takaa, kun vuonna 1977 ryhdyttiin viettämään Lukusunnuntaita. Lukuviikon viettäminen alkoi vuonna 1997. Lukuviikolla on tänä vuonna 2022 teemana Lukemalla parempi maailma. Teeman tarkoituksena on kiinnittää huomiota lukutaidon tilanteeseen maailmalla. (Lähde: lukuviikko.fi). Täältä pääsee lukemaan faktoja lukutaidosta maailmalla.

Lukutaito on paitsi ihmisoikeus, myös yksi merkittävistä asioista omassa työssäni. Lukutaidon opettaminen ja vahvistaminen on osa työtäni, ja olen huomannut osan lukutaidon tärkeydestä, kun olen käsitellyt sitä luokassa. Lukutaito mahdollistaa monia asioita elämässä aina koulutuksesta arkielämän askareiden hoitoon. Ilman lukutaitoa tai jos lukutaito on heikko, on hankala olla mediakriittinen, ymmärtää sopimuksia tai kommunikoida toisten kanssa. Ihmiskunnan historiasta usein sanotaan, että ensimmäisiä kirjoitettuja asioita olisi ollut merkintä siitä, että “tuo kaveri on minulle velkaa kaksi vuohta”. Tämän tarinan todenperäisyys on kyseenalainen, mutta se kuvaa kirjoitustaidon merkitystä. Mutta ilman lukutaitoa kukaan ei voisi ymmärtää kirjoitusta, eli kumpikin on tarpeen.
Lukutaito on nimenomaan taito, ja sellaisena sitä voi harjoitella. Minulla on sekä vaikea lukivaikeus että vaikea hahmotusvaikeus. Lukemaan oppiminen ja lukutaidon harjoitteleminen ei ole ollut itselleni helppoa. Eniten minua auttoi lukutaidon harjoittamisessa se, että löysin itseäni kiinnostavia kirjoja, ja jaksoin lukea, koska tarinan vetovoima piti otteessaan. Itselleni lukutaidon kannalta tärkeä kirjallisuuden muoto on ollut fantasiakirjallisuus. Toiset maailmat, ja ennen kaikkea lohikäärmeet, kiehtoivat minua enemmän kuin mitä lukemisen kanssa kamppailu tuskastutti. Koulussa saatava opetus ja tuki olivat myös ratkaisevia siinä, että jaksoin harjoitella lukemista. Ilman lukutaitoa en olisi voinut opiskella ja lopulta kirjoittaa gradua ja valmistua korkeakoulusta.
Lukutaidon vahvistamisessa tärkeää on sitkeä yrittäminen. Jos jokin teksti ei itselle maistu, tekstiä voi vaihtaa. Kirjastossa on töissä alan ammattilaisia, jotka osaavat auttaa ja neuvoa sopivan lukemisen löytämisessä. Lukemisen vahvistamisessa on hyvä muistaa sarjakuvat (Don Rosan Roope Ankka -tarinat ovat hienoja), selkokieliset kirjat (selkokirjat ovat ihan mahtavia myös vieraan kielen vahvistamisessa), äänikirjat (äänikirjat mahdollistavat uusien sanojen harjoittelua äänteiden kuulemisen kautta) ja oma ilo.
Riemullisia lukuhetkiä!